„În unanimitate, am decis următoarele lucruri. De luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, trebuie să respectăm situația din fiecare localitate”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a anunțat și scenariile în care vor funcționa școlile. Astfel, în localitățile aflate în scenariul verde, „toți copiii merg fizic la școală”. În localitățile aflate în scenariul galben, vor merge fizic în unitățile de învățământ copiii de grădiniță, elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a.

De asemenea, în localitățile aflate în scenariul roșu, „merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala online”.

Totodată, „în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, toată lumea stă acasă”, a mai precizat șeful statului.

La finalul declarației de presă, președintele a avut și un mesaj pentru părinți: „Pregătiți copiii pentru școală”.

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

Școlile se redeschid din 8 februarie. Iohannis: „De luni, când începe al doilea semestru, majoritatea copiilor merg fizic la școală”
Klaus Iohannis, în timpul declarației de presă din 2 februarie. Foto: Administrația Prezidențială
 • Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat prim-ministrul, ministrul educației, ministrul sănătății și alți experți și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.
 • Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.
 • Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.

În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală

 • Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte

În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

 • În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.
 • Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.
 • Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII; iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.
 • În consecință, pregătiți copiii pentru școală.

Școlile vor fi deschise pe 8 februarie, cu prezenţa fizică a preşcolarilor şi a elevilor, după trei luni în care orele s-au desfășurat în online, au declarat surse oficiale pentru Libertatea. Decizia urmează să fie anunțată oficial de președintele Klaus Iohannis, care va susține o declarație de presă la ora 17:00.

Decizia de deschidere a școlilor pe 8 februarie, odată cu începerea semestrului II, a fost luată în cadrul ședinței care a avut loc la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a discutat aproximativ o oră și jumătate cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, cu ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, și cu șeful DSU, Raed Arafat.

Klaus Iohannis a anunțat încă din 14 ianuarie că majoritatea școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, iar decizia finală va fi luată în 2 februarie.

Scenariile pentru redeschiderea școlilor:

 • Scenariul verde: localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie – toate școlile se deschid fizic
 • Scenariul galben: Între 1-3 la mie rată de infectare – merg copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a
 • Scenariul roșu: între 3-6 la mie rata de infectare, copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar merg la cursuri, ceilalți trec în online.

Toate școlile din România au fost închise în noiembrie 2020, trecând în sistem online.

Președintele Klaus Iohannis a fost cel care a anunțat pe 5 noiembrie 2020, când a prezidat ședința de Guvern de la Palatul Victoria, că, în contextul situației epidemiologice de la acel moment, „măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online”.

Citeşte şi:

DOCUMENT | A crescut numărul profesorilor care vor să se vaccineze anti-COVID: 50% în sistemul de învățământ preuniversitar și 77% în cel universitar

Ludovic Orban, despre candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al PNL: „Am această intenţie și o voi materializa”

Ministerul Sănătății explică de ce a anunțat rate de infectare mai mari. Eroarea, produsă de un angajat care a fost sancționat

Italia cere prudență la folosirea vaccinului AstraZeneca la cei peste 55 de ani

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Observatornews.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
HOROSCOP
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Știrileprotv.ro
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%