UPDATE: Școlile se deschid pe 8 februarie, au anunțat surse oficiale pentru Libertatea. Vezi declarațiile de presă ale președintelui pe acest subiect
Premierul Florin Cîţu a anunțat luni că împreună cu preşedintele Klaus Iohannis va fi luată decizia cu privire la modul de desfăşurare a cursurilor şcolare începând din data de 8 februarie, adică după vacanţa intersemestrială.
Tot luni ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.
Ministrul a explicat că învăţământul hibrid, atât online, cât și fizic, se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă.
Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor
Potrivit ordinului comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, criteriul în baza căruia unitățile de învățământ funcționează este legat de rata de incidență, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
- scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori. Toate școlile se redeschid fizic.
- scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori. Se deschid grădinițele, iar școlile, doar pentru elevii din clasele primare și cele terminale, a VIII-a și a XII-a.
- scenariul roșu – incidența între 3 și 6 la mia de locuitori. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.
Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid și se merge în online.
Scenariul hibrid – negat de ministrul educației în primă fază – a fost anunțat ca posibil în cinci situații, la câteva zile distanță, conform edupedu.ro.
Care sunt cele cinci situații în care scenariul hibrid se aplică:
- Elevii care au contraindicații medicale, vulnerabilități vor face ore online.
- Elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități certificate vor face și ei ore online.
- Elevii prezintă simptome de COVID – și în acest caz vor învăța de acasă.
- Profesorii care prezintă vulnerabilități fac, de asemenea, ore online.
- Profesorii care au simptome de COVID vor sta și ei acasă și vor preda online.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro