În zonele în care rata de infectare atinsese valori ridicate, autoritățile au restricționat circulația pe timpul nopții, iar pe timpul zilei aceasta a fost permisă numai cu declarație pe propria răspundere și doar cu anumite excepții. Unele dintre aceste localități nu au ieșit încă din carantină.
„Reiterăm faptul că evoluția incidenței cumulate în zonele vizate în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori a scăzut, fapt ce subliniază importanța adoptării în timp util a măsurilor suplimentare de protecție a comunităților în zonele unde riscul epidemiologic era semnificativ”, au transmis luni seară autoritățile.
Sibiul, de la 13,43 la 4,86
Unul dintre orașele cu cele mai ridicate incidențe ale cazurilor de COVID-19 este Sibiul, care a intrat în carantină în 16 noiembrie, cu o rată de infectare de 13,43 la mia de locuitori. Ieri, incidența cumulată a ultimelor 14 zile era de 4,86/1.000 de locuitori.
Orașul Tălmaciu a intrat în carantină în aceeași zi cu Sibiul și avea o incidență de 10,33 la mia de locuitori. Rata de infectare a scăzut la 2,04 la mia de locuitori. Perioada de carantinare expiră luni.
Tot din județul Sibiu, orașul Mediaș înregistrează o scădere a incidenței de la 9,23 la mia de locuitori, în 23 noiembrie, la 4,08 la mia de locuitori.
Zalău, de la o rată de infectare de 9,96 la mia de locuitori, la 3,52
Municipiul Zalău a intrat în carantină în 5 noiembrie, cu o rată de infectare de 9,96 la mia de locuitori. Conform Grupului de Comunciare Strategică, în 3 decembrie, când a ieșit din carantină, întregistra o valoare de 3,52 la mia de locuitori.
O alta localitate din județul Sălaj cu o scădere considerabilă a incidenței este și localitatea Jibou, care avea 9,14/1.000 de locuitori rata de infectare în 5 noiembrie. Aceasta a scăzut cu mai bine de 50 la sută, la 2,8 la mia de locuitori.
În Iași, comuna Ciurea avea o valoare a incidenței de 8,67 la mia de locuitori la finalul lunii noiembrie, când a intrat în carantină. După două săptămâni de carantină, rata de infectare a scăzut la 5,52 la mia de locuitori.
În orașul Ineu, jud. Arad, rata de infectare era de 9,52 la mia de locuitori în 25 noiembrie. Valoarea incidenței a scăzut la mai bine de jumătate la data ieșirii din carantină.
Și Baia Mare înregistrează o scădere drastică: de la 7,21 la mia de locuitori în 11 noiembrie, la mai puțin de 4/1.000 de locuitori în 2 decembrie.
În localitățile Gherla (jud. Cluj), Blaj (Alba), Satu Mare și Lugoj (Timiș) rata de infectare cu COVID-19 a scăzut, de asemenea, cu peste 50 la sută după perioada de carantină.
Oferind aceste exemple de zone în care rata de infectare a scăzut datorită respectării măsurilor impuse, autoritățile fac apel la oameni să respecte în continuare măsurile de protecție, mai ales în contextul sărbătorilor de iarnă, și să evite zonele aglomerate.
„Același mesaj îl reiterăm atât persoanelor aflate în zonele vizate carantinate dar și acelora care se află în zone care au ieșit de sub incidența carantinei teritoriale, în scopul comun de a limita răspândirea noului Coronavirus”, a transmis GCS.
Carantină prelungită în Ilfov
Sâmbătă, în cinci localități din județul Ilfov a fost prelungită cu încă o săptămână perioada de carantina. Este vorba despre Corbeanca, Dobroești, Mogoșoaia, Otopeni și Popești-Leordeni.
Locuitorii din Popeşti-Leordeni au fost anunţaţi prin sistemul Ro-Alert despre carantinarea localităţii şi au fost sfătuiţi să respecte regulile anti-COVID.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro