Siguranța și apărarea, priorități pentru europene

Sondajul relevă și alte aspecte pozitive privind percepția UE. Potrivit Eurobarometru, 43% dintre respondenți au o imagine pozitivă despre Uniune, în timp ce 38% au o opinie neutră.

Doar 18% au exprimat o părere negativă. De asemenea, 62% dintre cetățenii UE sunt optimiști cu privire la viitorul blocului comunitar.

În contextul actual, securitatea și apărarea reprezintă preocupări majore pentru cetățenii europeni. 78% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea față de situația apărării și securității UE în următorii cinci ani. În plus, 81% susțin o politică comună de apărare și securitate între statele membre – cel mai ridicat procent din 2004 până în prezent.

De asemenea, Eurobarometru arată că 39% dintre europeni consideră că UE ar trebui să ia măsuri pe termen mediu în domeniul securității și apărării. Alte priorități menționate sunt economia (29%), migrația (24%) și clima și mediul (24%).

Sprijin record pentru moneda euro

Moneda unică europeană se bucură de cel mai mare sprijin de la introducerea sa. 74% dintre cetățenii UE și 83% dintre cei din zona euro susțin euro.

Totuși, percepțiile asupra economiei europene sunt împărțite: 44% o consideră bună, iar 48% o văd ca fiind într-o situație proastă.

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Invazia Rusiei în Ucraina, principala preocupare a cetățenilor din UE

Conflictul din Ucraina rămâne cea mai importantă problemă la nivel european pentru 27% dintre respondenți. 77% dintre europeni sunt de acord că invazia rusă reprezintă o amenințare la adresa securității UE.

Sprijinul pentru Ucraina rămâne puternic în rândul cetățenilor UE. 80% sunt de acord cu primirea refugiaților ucraineni, 76% susțin ajutorul financiar și umanitar pentru Ucraina, iar 72% aprobă sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Cum arată situația în România

Ultimul sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană arată o schimbare semnificativă în percepțiile românilor față de Uniunea Europeană, dar și o prudență evidentă în ceea ce privește economia națională.

Studiul relevă o creștere a încrederii în instituțiile europene, coroborată cu o preocupare accentuată privind inflația și costul vieții.

Conform datelor din Eurobarometru, majoritatea românilor consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru pozitiv, procentul celor care împărtășesc această opinie fiind de 65%, în creștere față de valul anterior.

În ceea ce privește încrederea în instituțiile UE, 59% dintre români declară că au încredere în Parlamentul European, iar 56% au încredere în Comisia Europeană.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

Aceste procente sunt peste media UE, indicând o atitudine mai favorabilă în România decât în multe alte state membre.

Pe de altă parte, românii rămân rezervați când vine vorba de situația economică a țării. Doar 17% dintre respondenți consideră că economia României este într-o stare bună, în timp ce 80% o descriu ca fiind proastă.

Această percepție negativă este accentuată de îngrijorările legate de creșterea prețurilor, inflație și costul traiului de zi cu zi – acestea fiind indicate drept principalele probleme cu care se confruntă țara.

În mod paradoxal, percepția asupra economiei europene este mai pozitivă: 39% dintre români spun că situația economică a UE este bună, ceea ce sugerează o disociere între evaluarea contextului intern și cel extern.

De asemenea, românii consideră că cele mai mari provocări pentru UE sunt imigrația, războiul din Ucraina și schimbările climatice.

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Ringir 29.05.2025, 09:43

65% dintre români stiu ca doar din UE pot fura si insela.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.