Mergi direct la conținut »
Înlocuitoarea lui Dăncilă la Parlamentul European atacă ambasadele occidentale: ”Poziția acestor state în privința legislației penale este discriminatorie”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Înlocuitoarea lui Dăncilă la Parlamentul European atacă ambasadele occidentale: ”Poziția acestor state în privința legislației penale este discriminatorie”

Înlocuitoarea lui Dăncilă la Parlamentul European atacă ambasadele occidentale: ”Poziția acestor state în privința legislației penale este discriminatorie”

Înlocuitoarea lui Dăncilă la Parlamentul European atacă ambasadele occidentale, după apelul acestora către Puterea din România, ca, prin modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Eurodeputatul Gabriela Zoană a criticat, vineri, poziţia celor 12 state, afirmând că este discriminatorie şi că există o contradicţie între această declaraţie comună şi recunoaşterea de către statele partenere a progresului României în consolidarea statului de drept.

De Valentina Postelnicu,

„Este cel puţin discriminatorie poziţia partenerilor noştri şi fără precedent în materie de intruziune în politica internă a unui stat. (…) Partenerii noştri îşi manifestă îngrijorarea faţă de noile prevederi ale Codurilor care, în opinia domniilor lor, împiedică cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii transfrontaliere organizate, a infracţiunilor financiare etc. Ţin să subliniez faptul că nu astăzi, ci în urmă cu şapte ani, Consiliul a concluzionat că România a îndeplinit toate condiţiile în domeniile acquis-ului comunitar referitoare la frontiere, cooperarea poliţienească, protecţia datelor, sistemul de informaţii Schengen şi vize, cu toate acestea suntem privaţi de aderarea la spaţiul Schengen”, afirmă Gabriela Zoană într-un comunicat oficial.

Europarlamentarul adaugă faptul că România a înregistrat progrese consistente în consolidarea unui stat de drept puternic, aşa cum au declarat oficialii europeni în repetate rânduri.

„Cu toate acestea, suntem singurul stat european în a cărui politică internă se intervine periodic şi asupra căruia se lansează critici neîntemeiate. România este un stat independent care şi-a păstrat şi respectat cu stricteţe angajamentele faţă de aliaţi, România este un stat care a venit mereu în sprijinul aliaţilor şi a căutat să dezvolte parteneriate strategice şi, nu în ultimul rând, România nu a intervenit niciodată în politica internă a niciunui stat. Instituţiile statului român au dialog permanent cu instituţiile europene şi internaţionale tocmai pentru a respecta toate angajamentele în plan internaţional”, mai declară Zoană.

Statele Unite, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia au făcut, joi, un apel către politicienii aflați la putere, pentru a nu aduce modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală care să ducă la un regres în lupta împotriva corupției.

Citește și: EXCLUSIV/Florin Buliga vrea, din spatele gratiilor, să reintre în afaceri cu medicamente. Criminalul de la Brașov a fost refuzat de vechii parteneri

Close
Închide
  Close