Mergi direct la conținut »
SUA și alte 11 țări, avertisment dur legat de efectele modificării Codului Penal
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > SUA și alte 11 țări, avertisment dur legat de efectele modificării Codului Penal

SUA și alte 11 țări, avertisment dur legat de efectele modificării Codului Penal

Statele Unite, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia fac un apel către politicienii aflați la putere, pentru a nu aduce modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală care să ducă la un regres în lupta împotriva corupției. Iată declarația integrală: 

De Dragoș Sasu,

Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia.”

Opoziția a avertizat, imediat după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, că guvernanții pregătesc ordonanță de urgență pentru ”abuzul în serviciu”. O redefinire a abuzului în serviciu , care se va lega de existenţa infracţiunii de procurare a unui folos material pentru făptuitor, sau stabilirea unui prag superior celui pentru care Dragnea a primit sentința ar putea avea efecte directe asupra deciziei definitive a instanței.

Legat de modificările aduse în Parlament Codului de Procedură Penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a atenționat că unele dintre acestea vor aduce neclarităţi care pot da naştere la interpretări în favoarea inculpatului şi vor îngreuna anchetele penale.

Astfel, în urma modificărilor aduse articolului 139 din Codul de Procedură Penală, dacă o persoană filmează un viol sau momentul în care cineva primește mita, acea filmare nu va putea fi folosită ca probă pentru că nu este realizată de una dintre părțile din dosar.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Codul de Procedură Penală a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. PSD și ALDE au votat la unison noua formă a legii atât de criticate, iar toate modificările au fost dezbătute și votate pe repede-nainte, în ședințe programate neregulamentar. Libertatea a prezentat filmul dezbaterilor.

Modificările făcute la textul legii au scos mii de oameni în stradă, au adus protestatari în Parlament și au provocat, chiar și indirect, violențe între jandarmi și manifestanți, între deputați și jurnaliști. Care sunt cele mai controversate modificări ale Codului de Procedură Penală care au dus la valul de proteste din ultimele zile.


Citește și:

EXCLUSIV/ Ovidiu Grosu trăiește în Danemarca, dar își amintește perfect de adolescența în Videle. ”Viorica Dăncilă mi-a fost profă și Carmen Dan colegă, mergeam la cules de mușețel!”

Close
Închide
  Close