Insuficienta renala acuta (IRA) e o afectiune caracterizata de instituirea unei filtrari renale defectuoase, urmata de acumularea de produsi toxici si dezechilibre biochimice, cu aparitia semnelor  intoxicatiei uremice. In cazul IRA sunt afectate toate sistemele majore; este provocata de toxine, inflamatii, afectiuni exclusiv renale, modificari circulatorii, atat la caine, cat si la pisica.


Animalele afectate sufera de modificari circulatorii

Animalul suferind de IRA va prezenta anorexie, apatie, neliniste, voma sau/si diaree cu/fara sange, ataxie, convulsii, hipotermie, modificari respiratorii si circulatorii. Durerea la palparea rinichilor si modificari ale urinarii ce variaza de la poliurie la oligurie/ anurie, ulceratii si necroze bucale sunt alte semne ale afectarii renale.

Pe langa anamneza si examen clinic, pentru diagnostic, ecografia ocupa un loc aparte, permitand evaluarea morfologica a rinichiului, iar in unele intoxicatii se observa un aspect specific (intoxicatia cu antigel). Examenul biochimic sanguin, radiografia si examenul toxicologic intregesc diagnosticul.

IRA este o urgenta majora, presupune indepartarea toxicului/administrarea antidotului, stimularea diurezei, corectarea dezechilibrelor biochimice, restabilirea echilibrelor volemic si acido-bazic, combaterea semnelor digestive, iar in cazuri infectioase (leptospiroza), asocierea unui antibiotic.

Avand potential letal, consultati de urgenta medicul veterinar.  Manipularea incorecta a toxicelor si administrarea de medicamente fara prescriptie se numara printre cauzele IRA.


Liviu Harbuz DVM Ph. D


 

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare