Mergi direct la conținut »
UPDATE Întâlnire președinte-premier, la Palatul Cotroceni; Iohannis: Este obligatoriu ca deficitul bugetar să se încadreze în 3% / FOTO Galerie foto
6imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

UPDATE Întâlnire președinte-premier, la Palatul Cotroceni; Iohannis: Este obligatoriu ca deficitul bugetar să se încadreze în 3% / FOTO

Întâlnire președinte-premier, miercuri, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu au discutat timp de o oră despre proiecția bugetară pe anul în curs și politicile economice ale noului Cabinet. La final, șeful statului a afirmat că este obligatoriu ca deficitul bugetar să se încadreze în 3% și că a primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. Premierul Grindeanu dă garanții că Executivul abordează cu maximă responsabilitate construcția bugetului pe 2017.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 20.00 Guvernul a transmis un comunicat de presă, după întâlnirea președintelui cu premierul. ”Construcţia bugetului pentru 2017 este abordată „cu maximă responsabilitate”, obiectivul principal fiind acela de a pune în aplicare măsurile asumate în programul de guvernare, în condiţiile încadrării în limita deficitului bugetar de 3% din PIB, afirmă premierul Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu a precizat că la elaborarea bugetului pentru anul acesta o prioritate a Guvernului este să asigure Armatei 2% din PIB, conform angajamentelor asumate de România în relaţiile cu NATO.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-au întâlnit, la Guvern, imediat după ce premierul s-a întors de la întrevederea avută cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE ora 16.10 ”Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionalităţi”, a spus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

Şeful statului a subliniat că este obligatoriu ca deficitul bugetar să se încadreze în 3%, în anul 2017. 

„Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3%, dar el este obligatoriu. Asta este o chestiune care aparţine Guvernului care va veni cu soluţii”, a mai spus președintele Iohannis. 

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

Şeful statului a precizat că întâlnirea cu membri Cabinetului a fost una aplicată şi în care a fost analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern. „Am solicitat şi am primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017”, a spus Iohannis, după discuția cu premierul.

Întrebat dacă subiectul încasărilor la buget în 2016 a fost discutat în întâlnirea cu Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Iohannis a spus că s-a discutat „foarte pe scurt”. „Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagma de «gaură la buget», ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o sumă care nu s-a realizat pur şi simplu la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alţii, nu eu, cei care au guvernat, dar cert e că nu a plecat nimeni cu banii acasă”, a spus el.

În privinţa anchetei parlamentare, Iohannis a spus că discuţia nu trebuie purtată prin „contre politice”. „Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă şi să nu se ducă discuţia la nivel de contre politice”, a spus el.

Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
Recomandări
Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
 

Cel care a cerut întâlnirea a fost șeful statului, ca urmare a preocupărilor legate de sustenabilitatea unor măsuri adoptate sau pe care intenţionează să le adopte guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Este prima discuție a șefului statului cu premierul Grindeanu, de la depunerea jurământului de către noul Executiv, la Palatul Cotroceni.

Foto: Vlad Chirea

Atunci, președintele Iohannis a transmis un mesaj către noul premier: ”Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate, trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Aşa îmi imaginez că după alegeri trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că şi asta este. Şi în campania electorală s-au făcut promisiuni”, a spus atunci Iohannis.

Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
Recomandări
Calendarul redeschiderii Europei turistice. Când și ce țări îi așteaptă pe români? Din 3 iunie, Italia primește cetățeni din UE fără carantină
 

În primele ședințe de Guvern, Executivul a luat mai multe măsuri cu impact bugetar de peste 5 miliarde de lei: majorarea salariului minim la 1.450 lei, creșterea cu 20% a salariilor din administrația locală, și majorarea cu 50% a salariilor actorilor, gratuitate la transportul pe tren pentru studenți și elevi și dublarea burselor de studiu, la la 201 lei, pe lună. În plus, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 9%, de la 1 februarie, şi va fi de 1000 lei.

Iohannis l-a invitat pe Grindeanu la Palatul Cotroceni, pentru o analiză clarificatoare

Anunțul privind întâlnirea dintre președinte și premier a fost făcut încă de luni, de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, care vorbea despre ”îngrijorarea” șefului statului cu privire la sustenabilitatea măsurilor anunțate de Guvern, şi a efectelor acestora asupra economiei.

„Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu, discuţie în cadrul căreia l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. Această întâlnire va avea loc miercuri după-amiază”, a spus, luni, Mădălina Dobrovolschi.

”Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă. La nivelul Administraţiei Prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există astfel de îngrijorări, bazate pe cifre, pe date, şi ele sunt până la nivelul Administraţiei Prezidenţiale”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la Antena 3, că invitaţia făcută de preşedintele Iohannis premierului Grindeanu la o întrevedere pe chestiuni economice arată c㔺eful statului vrea să afle dacă miniştrii cabinetului Grindeanu au fost la meditaţii din programul de guvernare”.

Liviu Dragnea a mărturisit că a avut o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu legată de întrevederea şefului Guvernului cu preşedintele Iohannis.

”Sigur, este decizia lui să meargă la preşedinte. N-am înţeles exact… Din ce îmi aduc aminte la Cotroceni, mi-a cerut să-i învăţ şi pe ei (miniştri – n. red.) programul de guvenare şi probabil îl cheamă să vadă dacă au fost la meditaţii şi au învăţat”, a comentat, ironic, liderul PSD Liviu Dragnea.

Viorel Ștefan: Vom adopta o proiecţie bugetară sustenabilă cu încadrarea în deficitul de 3%”

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat marţi, că la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Klaus Iohannis, va merge alături de premierului Sorin Grindeanu cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară.

”Ne vom strădui să avem foarte bine conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia noastră atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli şi mai ales viziunea privind indicatorii macroeconomici sunt corecte toate acestea. Vom adopta o proiecţie bugetară sustenabilă cu încadrarea în deficitul de 3%”, a spus Viorel Ştefan, la Parlament.

Întrebat dacă sunt justificate îngrijorările preşedintelui Klaus Iohannis, Viorel Ştefan a spus că “îngrijorările” ar trebui să determine un comportament responsabil.

“Şi noi suntem îngrijoraţi pentru că îngrijorările ar trebui să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Atunci când proiectezi bugetul unei ţări, atitudinea pe care trebuie să o ai trebuie să fie cea de responsabilitate care nu exclude îngrijorarea. Da, suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să avem nişte acţiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului”, a răspuns ministrul de Finanţe.

Close
Închide
  Close