Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cabinetul Grindeanu a depus jurământul; Iohannis, către Dragnea: Aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare: Învățați-i și pe ei! / GALERIE FOTO

Cabinetul Grindeanu a depus jurământul; Iohannis, către Dragnea: Aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare: Învățați-i și pe ei! / GALERIE FOTO

Parlamentul a votat pentru învestirea Cabinetului condus de Sorin Grindeanu cu 295 de voturi „pentru” și 133 „împotrivă”. Pentru învestire, Guvernul avea nevoie de 232 de voturi. Miniștrii au depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie la care au participat și președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE 0ra 19.37 Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj, în finalul discursului susținut la Palatul Cotroceni, liderului PSD Liviu Dragnea, folosind un verb la perfectul simplu, specific zonei Olteniei.

”Îi salut pe musafirii noștri, pe președintele Senatului, președintele Ccamerei Deputaților, pe președintele CCR. Domnule președinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog eu foarte frumos, învățați-i și pe ei. Vă urez succes, tuturor, pentru România”, a spus președintele Iohannis.

Ceremonia de la Palatul Cotroceni s-a încheiat cu discursul președintelui, fără ca, la final, să se mai ciocnească o cupă de șampanie, așa cum se obișnuia în trecut. După ce i-a invitat să facă o fotografie și a dat mâna cu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Iohannis s-a îndepărtat de reprezentanții Executivului și a venit lângă presă.

”Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea. Seară bună”, le-a transmis șeful statului reprezentanților mass-media. Întrebat de ce nu există șampanie, președintele a răspuns: ”Haideţi să lăsăm şi pe mâine ceva”. După acest moment, președintele a părăsit sala, ocolind zona în care se aflau membrii Guvernului.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui
Recomandări

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui

 

Iohannis, către noul Guvern: Aştept ca într-o zi să îmi spuneţi cum veţi ajunge la deficit de 3% şi la scăderi de impozite

UPDATE 19.27 Președintele Klaus Iohannis a felicitat Guvernul pentru votul din Parlament și pentru depunerea jurământului.

”Din acest moment, dumneavoastră sunteți Guvernul României. Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că și asta este. Din campanie s-au făcut promisiuni, de asta ați fost votați”, a spus președintele Klaus Iohannis, după depunerea jurământului de către miniștri.

Șeful și-a exprimat speranță că într-o zi Guvernul îi va explica ”cum vor face astfel încât să se încadreze în deficit bugetar de 3%, să crească salariile, să scadă impozitele, TVA şi multe alte lucruri”.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Șeful statului a continuat: ”Aștept să păstrați clară și vizibilă orientarea euro-atlantică a României. Asta înseamnă să faceți tot ce poate un Guvern ca să întăriți poziția României în cadrul NATO și a Uniunii Europene. Eu aștept să faceți tot ce se poate să sprijiniți o justiție îndependentă în România, pentru întărirea statului de drept”, a spus președintele.

Klaus Iohannis le-a mai spus membrilor Guvernului că este ”foarte important să se îngrijească de securitatea națională, pentru că asta garantează unitatea, integritatea și suveranitatea națională”.

”Fără securitate națioană, aceste lucruri ar putea să nu fie de la sine înțelese. Legat de stabilitatea românilor, nu contează doar stabilitatea internă, ci și cea regională. România este o țară care poate și vrea să fie ceea ce am numit eu în nenumărate rânduri România puternică, un pol de stabilitate și securitate în regiune,. Pentru asta trebuie să vă implicați cu toții, fiecare în domeniul lui”, le-a mai spus șeful statului miniștrilor din Guvernul Grindeanu.

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”
Recomandări

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”

 

Fotografii: Vlad Chirea

UPDATE 0ra 19.15 Decretul pentru numirea Guvernului României a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, în timpul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, în care miniștrii Cabinetului Grindeanu depun jurământul de învestitură în funcţie. 

UPDATE ora 19.00 A început la Palatul Cotroceni ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcție a miniștrilor Cabinetului Grindeanu. Participă președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea,  președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu și consilierii prezidențiali. Este prima participare a lui Călin Popescu Tăriceanu la un eveniment desfășurat la Palatul Cotroceni, după o lungă perioadă, în care a refuzat invitațiile venite din partea șefului statului.

Ceremonia a început cu intonarea imnului național al României. Rând pe rând, miniștrii au citit textul jurământului de învestitură, cu mâna pe Biblie: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Ministrul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a citit jurământul de învestitură cu mâna pe Biblie. În 2015, când a fost numită în funcția de ministru al Dezvoltării, ea a fost primul demnitar care a jurat pe Coran.

UPDATE ora 18.50 Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, miercuri, decretul pentru numirea Guvernului, în componența votată de plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului.

UPDATE ora 17:45. Parlamentul a votat pentru învestirea Cabinetului condus de Sorin Grindeanu cu 295 de voturi „pentru” și 133 „împotrivă”.

UPDATE ora 17.00 A început votul în plenul reunit, pentru învestirea Guvernului. Primii care votează sunt senatorii. Votul este secret, cu bile. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu a declarat la finalul ședinței că și-a notat absolut toate observațiile Opoziției. ”Sunt un om al dialogului și doresc să rămân la fel în continuare”, a mai spus Grindeanu.

Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost prezidată de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. La şedinţă asistă, ca invitaţi, şi patriarhul Daniel, arhiepscopul romano-catolic Ioan Robu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi Avocatul Poporului Victor Ciorbea.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu solicită votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare, pe care îl prezintă în plenul reunit. După votul de învestitură, Guvernul Grindeanu va merge la ora 19.00 la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul. La ora 21.00, Grindeanu a anunțat deja că va face prima ședință de Guvern, la Palatul Victoria.

Sorin Grindeanu: Vă propun România normală!

Sorin Grindeanu a declarat în plen că președintele PSD, Liviu Dragnea s-a comportat ca un adevărat om de stat, în ultima perioadă, punând interesul național deasupra interesului personal. ”Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat, punând interesul naţional mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce. S-a evitat astfel o criză foarte nocivă”, a mai spus premierul desemnat.

Afirmația premierului a fost însoțită de aplauze din sala de plen.

Grindeanu a afirmat în discursul său că propune ”România normală”, și, la finalul mandatului său, ”să avem o țară normală, în care oamenii să trîiească bine și să se bucure de drepturile tuturor cetățenilor europeni”.

”În opinia mea, primul semn de normalitate este ca politicienii aleși să respecte ce au promis în campanie. Aceasta este relația normală între cei aleși și cei care i-au ales”, a mai declarat Sorin Grindeanu. El a spus că nu vin la guvernare pentru a face statistici, și că scopul guvernării este bunăstarea propriilor cetățeni.

”Nu este un program de guvernare spectaculos. Nu este o gogoașă, nu e nimic exagerat”, a mai declarat Sorin Grindeanu, despre proiectul său politic, precizând că își propune să pună ”ordine și rânduială” în țară.

”Mesajul meu către clasa politică este de deschidere și dialog”, a mai declarat Grindeanu, adăugând: Să ieșim din logica conflictului”. ”Nu va fi Guvernul, meu, guvernul PSD sau Guvernul ALDE. Va fi Guvernul României”, a mai declarat Grindeanu.

Dragnea: Astăzi, încetează starea de suspendare a democrației, care a durat un an, în timpul Guvernului tehnocrat

Parlamentul votează noul Guvern

Liviu Dragnea

”Astăzi, încetează starea de suspendare a democrației, care a durat un an, în timpul guvernării tehnocrate”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea, în plenul comun. ”Astăzi votăm învestirea Guvernului și nu suspendarea președintelui”, a mai spus el.

Alianța PSD-ALDE dorește ca acest program de guvernare să se aplice în totalitate, precizează Liviu Dragnea. ”Oamenii nu ne-au votat să ne certăm între noi”, afirmă Dragnea. Liderul PSD a mai declarat că ”Guvernul nu este de vedete și de vorbitori la televizor”. Liviu Dragnea i-a transmis premierului desemnat, Sorin Grindeanu să demareze procedurile pentru eliminarea folosirii ștampilei în instituțiile publice.

”Vă asigur că guvernarea nu se va face la partid, dar PSD și ALDE au răspunderea și legitimitatea de a se asigura că acest Guvern pune în aplicare a proiectelor propuse în campanie”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD și-a încheiat discursul cu o promisiune. ”PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă veți abate de la Programul de guvernare votat în Parlament”, i-a transmis Dragnea lui Sorin Grindeanu.

Turcan (PNL): Acest Guvern nu va fi un guvern al României ci un guvern personal al domnului Dragnea

Liderul interimar al PNL Raluca Turcan a afirmat în plen că Guvernul Grindeanu este ”o feudă personală a unui șef abuziv, Liviu Dragnea, așa cum a făcut-o la Teleorman” și a precizat că Executivul este ”o palmă dată românilor”.

”Este un uriaș abuz de încredere să dai senzația românilor, prin periplu la televiziuni, că membrii Guevrnului nu fac două parale. Acest Guvern nu va fi un guvern al României ci un guvern personal al domnului Dragnea”, a menționat președintele PNL.

Turcan a menționat că Guvernul condus de Sorin Grindeanu va avea o viață scurtă, după cum a avut și o viață scurtă imaginea cosmetizată a PSD în campanie. ”Acest Guvern nu întrunește standardele de competență și transparență dorite de românii. Se va preocupa de interesele domnului Dragnea”, a spus ea.

Nicușor Dan (USR): Programul de guvernare PSD-ALDE este falimentar, amanetează viitorul României

”Ne-ar fi plăcut să citim în programul de guvernare că se fură din banul public, că există autorități care dau acte abuzive, xî există ăn spațiul universitar multîă impostură, că în domeniul sănătății există o rețea de forțe oculte. Ne-ar fi plăcut să citim cum dorește Guvernul să rezolve aceste probleme. Am citit însă că Guvernele PSD și ALDE au adus prosperitate României.Mi-e teamă că ne uităm la alte Românii”, a spus Nicușor Dan, în ședința de plen de învestire a Guvernului.

El a spus că programul de guvernare al PSD-ADE este falimentar. ”Nu poate duce decât la deficit, îndatorare și inflație, sub promisiunile acestui program de guvernare se amanetează viitorul României și se îndatorează generațiile viitoare”, a mai spus liderul USR.

”Ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României”, a mai declarat Nicușor Dan.

Kelemen Hunor (UDMR): Nu vom da un cec în al Guvernului Grindeanu

”Avem o nouă șansă, poate ultima să readucem încrederea în societatea din România”, a spus liderul UDMR, precizând că Parlamentul are obligația să arate că politica se face corect, fără minciuni și să se redea încrederea în Parlament.

”UDMR a semnat un protocol de colaborare parlamentară, cu coaliția de guvernare, cu intenția clară de a contribui la acele schimbări fără de care nu vor exista nici creștere economică, nici pace socială. Aritmetic, se poate guverna fără noi, așa că gestul nostru este simbolic”, a precizat Kelemen Hunor, arătând că nu vor da un cec în alb Guvernului Grindeanu.

Este nevoie de normalizarea relațiilor interetnice”, a mai declarat Kelemen Hunor. Despre lista Cabinetului, Hunor a spus că, dacă s-ar fi dat un vot pentru fiecare membru al Cabinetului, ar fi avut o altă abordare, și a menționat că unul dintre miniștrii propuși a avut declarații nepermise la adresa minorității maghiare.

Tăriceanu (ALDE): Românii au votat pentru o țară în care deciziile sunt luat de liderii aleși prin vot și nu dictate de instituții de forță

”Respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor nu este un moft. Vrem o țară în care cei care muncesc să primească salarii precum cei din afara țării. Românii au votat pentru o țară în care drepturile și libertățile sunt respectate, în care deciziile sunt luate de liderii aleși prin vot, nu dictate de instituțiile de forță”, a spus liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu în ședința plenului reunit.

El a menționat că Parlamentul legiferează, iar Guvernul lucrează conform direcțiilor stabilite de Parlament.

”De prea multe ori, parlamentarii, din teamă și comoditate, nu au respectat logica democratică. Serviciile cu serviciile și civilii cu civilii. Deciziile intr-un stat de drept nu se iau nici în cadrul serviciilor de forță, nici în afara lor. Nu vreau să ajungem în perioada în care ele funcționau dupa logica lui Stalin: „Nu există cetățean nevinovat, ci cetățean de care nu ne-am preocupat îndeajuns”, a mai spus Tăriceanu.

Steriu (PMP):Programul de guvernare, creat strict pentru atragere de voturi, nu se spune nimic de lupta anticorupție

Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu a criticat în plen modul în care s-au desfășurat audierile miniștrilor. ”Ne-am lămurit repede. Ministrii par să fi avut acces aseară la acest program. Au fost protejați în comisii, cu doar 30 de minute de audieri. Programul de Guvernare a fost creat strict pentru atragere de votanți”, a spus reprezentantul PMP.

Steriu a mai spus că în Programul de guvernare nu este nimic despre ”politica de apărare, comunicațiile, afacerile interne, și lipseste continuarea luptei anticorupție. ”Oare a fost eliminată sau e doar o eroare?”, a precizat Steriu, menționând că este doar un exercițiu de imagine și PMP nu va vota acest Guvern.

Foto: Dumitru Angelescu

Close
Închide
  Close