Mergi direct la conținut »
UPDATE: Celulă de criză în localitatea din Iași unde un bărbat a murit înțepat de albine Galerie foto
3imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE: Celulă de criză în localitatea din Iași unde un bărbat a murit înțepat de albine

UPDATE: Celulă de criză în localitatea din Iași unde un bărbat a murit înțepat de albine

Clipe de groază pentru trei tineri care au fost înțepați de albine ucigașe în Iași. Printre ei se numără și un adolescent de doar 13 ani, care a fost atacat de peste 100 de insecte. Băiatul a fost transportat de urgență la spital pentru că a intrat în șoc anafilactic, însă medicii au reușit să-i salveze viața. Incidentul s-a petrecut în același loc, unde, luni, un bărbat în vârstă de 49 de ani a murit, după ce a fost înțepat de un roi format din sute de albine agitate. El a lăsat în urmă nouă copii minori.

UPDATE 16:50: O celulă de criză a fost convocată de autorități în comuna ieșeană Heleșteni, unde un bărbat a murit înțepat de sute de albine. În urma tragediei, edilul localității a cerut ajutorul prefectului județului Iași pentru a izola roiul de albine, care a făcut șapte victime, în ultimele două zile, notează newspascani.com.

La fața locului a fost trimisă o echipă de inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare Iași, care au apelat la apicultorii din localitate pentru a aduna insectele în stupi. Totodată, drumul care leagă satul Movileni de comuna Costești a fost închis.


Cei trei tineri sunt din localitatea ieșeană Heleşteni. Aceștia se aflau într-o căruță în momentul în care au fost atacați de sute de albine, informează Ziarul de Iași. Un adolescent de 13 ani, un tânăr de 19 ani și un altul de 28 ani au fost transportați de urgență la spital.

„Pentru primii doi pacienţi s-a făcut o solicitare de la Criveşti. Tinerii au ajuns în CPU Târgu Frumos în stare stabilă. Ulterior, pentru pacientul în vârstă de 13 ani, cu o formă uşoară de anafilaxie (n.r. – reacţie alergică care se manifestă prin hipersensibilitate, scăderea tensiunii sau inflamaţia gâtului), s-a decis transferul la Iaşi, în timp ce pacientul de 19 ani s-a întors acasă. În aceeaşi gardă a mai fost un caz de anafilaxie care a ajuns tot la CPU şi apoi a mers la domiciliu“, a explicat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU-SMURD Iași, pentru sursa citată.

Înțepați de albine ucigașe în Iași, în același loc în care un bărbat a murit

Băiatul de 13 ani a fost transferat la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Medicii spun că au îndepărtat de pe corpul acestuia aproape 150 de ace.

„Din câte ne-au comunicat cadrele medicale de la Târgu Frumos, copilul ar fi făcut şoc anafilactic, prezentând şi edem facial. A fost stabilizat, era conştient, fiindu-i administrat tratamentul specific. Copilul va fi supravegheat la noi, trebuie să vedem care va fi evoluţia, va fi internat la Anestezie şi Terapie Intensivă într-o primă fază. Trebuie să vedem care va fi evoluţia, dacă mai are şi alte înţepături, ace, monitorizându-se în acelaşi tip şi parametrii vitali, prezenţa cardiacă, tensiunea. Primele 24 de ore sunt critice“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În urmă cu două zile, un bărbat în vârstă de 49 de ani, tot din comuna Heleșteni, satul Movileni, a fost înțepat de sute de albine, în timp ce încerca să-și salveze caii. Omul a intrat în șoc anafilactic și a murit. Fratele și mama sa au fugit mâncând pământul ca să scape de furia insectelor agitate.

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

Ce este șocul anafilactic și care sunt simptomele acestuia

Medicii susțin că șocul anafilactic, provocat de înțepăturile de albine, este o reacție extremă. Acesta se manifestă prin scăderea tensiunii, obstrucția căilor respiratorii și hipoxie (scăderea cantității de oxigen din țesuturi). În astfel de cazuri, victimele nu pot supraviețui fără ca un medic sau un asistent medical să le acorde primul ajutor.

„Martorii nu au ce să facă. Trebuie să fie măcar un asistent medical care să prindă linie venoasă, să administreze tratament intravenos pentru creşterea tensiunii şi să administreze adrenalina, un medicament care are unele efecte adverse. Şocul anafilactic este o formă de şoc distributiv, în urma căruia scade tensiunea, scade oxigenarea, iar organele cedează prin hipoxie“, a menționat dr. Ovidiu Popa, pentru sursa citată.

De ce devin albinele agitate

Potrivit apicultorilor, albinele devin agitate în momentul în care intră în contact cu mirosuri neplăcute. Gheorghiță Călin, un apicultor sucevean, care are 50 de stupi, a explicat că insectele din familia apidelor sunt de nestăpânit atunci când simt miros de transpirație, alcool sau chiar de deodorant. Totodată, albinele pot ataca și oameni îmbrăcați în culori închise sau animale care au blana de culoare închisă.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

„Fiecare stup are mirosul lui. În cazul de faţă, cel mai probabil, albinele au simţit transpiraţia cailor. Astfel de situaţii sunt frecvente, iar cel mai potrivit este să-ţi laşi calul şi să fugi. Dacă încerci să-l salvezi, îţi înrăutăţeşti situaţia şi te omoară. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă“, a precizat apicultorul, pentru sursa citată.

Albinele care au ucis un bărbat ar proveni din stupi nedeclarați la Primărie

Potrivit sursei citate, șeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură din Iaşi consideră că proprietarul albinelor nu ar fi vinovat. Bărbatul, care a murit înțepat de sute de albine, nu ar fi trebuit să-și deshame calul, ci ar fi trebuit s-o ia la goană, așa cum au făcut și rudele sale.

„Rămâne de văzut dacă stupii erau declaraţi la Primărie, dacă proprietarul albinelor era în pastoral cu stupii, atunci întrebarea este: ce căutau cei cu căruţa pe câmp? Albinele sunt agitate când sunt mutate, nu ştiu ce să zic, înţepat de un roi întreg? Doar dacă atunci au roit. În cazul în care calul alerga, albinele reacţionează la mirosuri urâte, cum ar fi cel de transpiraţie, şi devin agresive. Acum contează dacă şi omul a început să dea în ele, să le alunge de la cal… dacă da, atunci ele au devenit şi mai violente. A mai fost un caz acum doi ani la Popricani, când au murit doi cai. Însă, atunci, omul şi-a pus o haină pe cap şi a fugit“, a explicat Magneriu Jalbă de la Direcţia Agricolă, pentru Ziarul de Iași.

În schimb, primarul comunei Monvileni, Mihai Plumbu, susține că stupii nu sunt înregistrați pe raza localității. Și reprezentanții Primăriei din Costeşti afirmă că nu aveau în evidență cei 50 de stupi.

„Persoana care a decedat este de la noi din comună, stupina nu este înregistrată la noi, se află cumva între hotare. Terenul unde sunt amplasaţi stupii este pe teritoriul comunei Costeşti, pe terenurile unui grup de firme“, menţionează Constantin Hira, primarul comunei Heleşteni.

sursă foto: newspascani.com

Close
Închide
  Close