UPDATE: Autoritățile au confirmat că o porțiune masivă de teren de pe vulcanul Anak Krakatoa s-a prăbușit în mare, provocând tsunami-ul care a măturat coastele insulelor Sumatra și Java din Indonezia și moartea a sute de oameni.
Oficialii și oamenii de știință au explicat că tsunami-ul devastator a fost provocat de o porțiune din partea de sud-vest a vulcanului Anak Krakatoa, care s-a prăbușit în mare.
„Acest fenomen a provocat o alunecare de teren submarină, care a cauzat tsunami-ul”, a spus directorul agenției meteorologice indoneziene, Dwikorta Karnawati. El a mai precizat că valurile au lovit țărmul după 24 de minute de la alunecarea de teren.
Afirmațiile oficialilor indonezieni sunt susținute și de o serie de imagini captate de satelitul Santinel-1 al Agenției Spațiale Europene (ESA), care arată cum o porțiune a vulcanului se prăbușește în mare.
„Când cantitatea de pământ a ajuns în ocean… a dislocat apele de la suprafaţa mării provocând deplasarea pe verticală care a cauzat tsunami-ul”, a precizat și Sam Taylor-Offord, seismolog în cadrul GNS Science din Wellington, Marea Britanie.
Mai jos puteți vedea mai multe imagini cu vulcanul Anak Krakatau în timpul unei erupții, pe 23 decembrie, la două zile după producerea tsunami-ului devastator.
Erupsi Gunung Anak Krakatau yang terpantau dari pesawat Grand Caravan Susi Air pada 23/12/2018. Hampir setiap hari Gunung Anak Krakatau erupsi sejak Juni 2018. Erupsinya tidak besar. Status Waspada (level 2). Zona berbahaya di dalam radius 2 km. Jalur pelayaran di aman. pic.twitter.com/w5zkXPqdyh
— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) December 24, 2018
În total, 373 de persoane au murit, iar peste 1400 au fost rănite de tsunami.
Nu este încă clar dacă o parte a vulcanului Anak Krakatau a ajuns în mare, sedimentele formând valurile care au măturat coastele insulelor Sumatra și Java, sau un cutremur scurt a pus în mișcare tsunami-ul.
Trebuie menționat că vulcanul Anak Krakatau a devenit foarte activ în ultimele luni. Agenția geologică a Indoneziei susține că vulcanul a erupt timp de două minte și 12 secunde, vineri, creând un nor de cenușă care a ajuns la sute de metri înălțime, scrie BBC.
Autoritățile recomandă ca nimeni să nu se apropie la o distanță mai mică de 2 kilometri de insula pe care se află vulcanul.
Totodată, nu a fost declanșată nicio alertă de tsunami pentru că sistemul ar fi întâmpinat o eroare, susțin autoritățile.
CITEȘTE ȘI: VIDEO/Jucării pentru oameni mari și-o idee de cadou „made in Romania”: doi studenți vând magneți-antistres
FOTO: EPA