Mergi direct la conținut »
UPDATE | Ce a provocat, de fapt, tsunami-ul devastator din Indonezia, soldat cu sute de morți
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UPDATE | Ce a provocat, de fapt, tsunami-ul devastator din Indonezia, soldat cu sute de morți

UPDATE | Ce a provocat, de fapt, tsunami-ul devastator din Indonezia, soldat cu sute de morți

Autoritățile indoneziene au declarat că o alunecare de teren, provocată de explozia vulcanului Anak Krakatoa (situat între insulele Sumatra și Java), a cauzat devastatorul tsunami care a luat 373 de vieți.

UPDATE: Autoritățile au confirmat că o porțiune masivă de teren de pe vulcanul Anak Krakatoa s-a prăbușit în mare, provocând tsunami-ul care a măturat coastele insulelor Sumatra și Java din Indonezia și moartea a sute de oameni.

Oficialii și oamenii de știință au explicat că tsunami-ul devastator a fost provocat de o porțiune din partea de sud-vest a vulcanului Anak Krakatoa, care s-a prăbușit în mare.

„Acest fenomen a provocat o alunecare de teren submarină, care a cauzat tsunami-ul”, a spus directorul agenției meteorologice indoneziene, Dwikorta Karnawati. El a mai precizat că valurile au lovit țărmul după 24 de minute de la alunecarea de teren.

Afirmațiile oficialilor indonezieni sunt susținute și de o serie de imagini captate de satelitul Santinel-1 al Agenției Spațiale Europene (ESA), care arată cum o porțiune a vulcanului se prăbușește în mare.

„Când cantitatea de pământ a ajuns în ocean… a dislocat apele de la suprafaţa mării provocând deplasarea pe verticală care a cauzat tsunami-ul”, a precizat și Sam Taylor-Offord, seismolog în cadrul GNS Science din Wellington, Marea Britanie.

Mai jos puteți vedea mai multe imagini cu vulcanul Anak Krakatau în timpul unei erupții, pe 23 decembrie, la două zile după producerea tsunami-ului devastator.

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!
Recomandări

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!

În total, 373 de persoane au murit, iar peste 1400 au fost rănite de tsunami.


Nu este încă clar dacă o parte a vulcanului Anak Krakatau a ajuns în mare, sedimentele formând valurile care au măturat coastele insulelor Sumatra și Java, sau un cutremur scurt a pus în mișcare tsunami-ul.

Trebuie menționat că vulcanul Anak Krakatau a devenit foarte activ în ultimele luni. Agenția geologică a Indoneziei susține că vulcanul a erupt timp de două minte și 12 secunde, vineri, creând un nor de cenușă care a ajuns la sute de metri înălțime, scrie BBC.

Autoritățile recomandă ca nimeni să nu se apropie la o distanță mai mică de 2 kilometri de insula pe care se află vulcanul.

Totodată, nu a fost declanșată nicio alertă de tsunami pentru că sistemul ar fi întâmpinat o eroare, susțin autoritățile.

Un tsunami devastator a lovit Indonezia, în urma erupției unui vulcan. Cel puțin 220 de persoane au murit, iar peste 800 au fost rănite după ce un val uriaș a lovit duminică dimineață zonele de coastă ale arhipeleagului.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/Jucării pentru oameni mari și-o idee de cadou „made in Romania”: doi studenți vând magneți-antistres


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close