Blestemul inundatiilor va lovi din nou, anul acesta, o parte din populatia Romaniei. Ministerul Mediului, meteorologii si hidrologii au facut o analiza din care reiese ca vor fi probleme serioase in urmatoarele luni, posibil in aceleasi zone afectate in 2005.
Inundatiile de anul trecut au fost de zece ori mai dezastruoase decat toate inundatiile din ultimii zece ani. De aceea, Ministerul Mediului a facut o analiza si a vazut unde sunt asteptate precipitatii in exces in acest an si daca autoritatile locale sunt pregatite sa actioneze.
Meteorologii au pus la dispozitia Ministerului Mediului o prognoza cat de exacta s-a putut. Astfel, luna lui Martisor nu va fi “fericita” pentru romanii din nordul tarii, pentru ca vor cadea precipitatii masive in judetele Satu Mare si Baia Mare. Si in centrul tarii – judetul Alba – situatia ar putea fi critica. In aprilie, sunt prognozate ploi cu cantitati intre 28-65 de litri pe metru patrat, in vestul tarii – din Mehedinti si pana la Baia Mare. In luna iunie va turna cu galeata, in cantitati de pana la 110 l/mp, in Campia Romana si in Dobrogea.
Ministrul Sulfina Barbu a editat un manual in caz de inundatii pentru prefecti si un altul pentru primari. Totodata, s-au inventariat cladirile care au fost construite pe malul apelor si in zone neautorizate. Au fost daramate deja zeci de cladiri ridicate aiurea in zone inundabile. Ministerul a cerut sa se completeze stocurile de materiale necesare in caz de inundatii. Au fost gasite 11.550 de imobile si 535 de case de vacanta construite in zone cu risc major de inundatii. Totodata ministrul Barbu a dat dispozitie sa fie construite noi retele de canalizare, iar autoritatile locale sa urmareasca buna curatare a canalelor deja existente.
Presedintele Traian Basescu, aflat in august 2005 la Odorheiul Secuiesc, a vazut cu ochii lui dezastrul pe care l-au provocat acolo apele revarsate si a declarat atunci ca Romania nu trebuie sa mai fie o tara vesnic inundata. Asa cum arata analiza Ministerului Mediului, acest lucru este aproape inevitabil in urmatoarele luni.
Bilant negru in 2005
Sapte valuri de inundatii au fost anul trecut si au produs cele mai mari pagube din istoria tarii: 1.734 de localitati au avut pagube in valoare de 600.000 miliarde lei! Au decedat 76 de persoane si au fost distruse 94.000 de case. Peste 650.000 de hectare de culturi au fost complet calamitate.