De Adrian Ilie,

Întrebat de un ziarist străin dacă îi place orașul Bruxelles și ia în calcul o ședere mai lungă acolo ca președinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a răspuns: ”Dacă asta e opinia cuiva, e în regulă pentru mine, dar nu cred că este bine să comentez zvonuri. Noi am început o negociere pentru poziția de președinte al Comisiei Europene. Nu avem în momentul de față progrese semnificative în aceste negocieri (cele pentru președinția Consiliului European – n.red.) deci să așteptăm și să vedem cum merg discuțiile. E mult prea devreme să spunem că va fi unul sau altul. Toți am fost însă de acord pe negocieri rapide ca să avem cât mai repede nume pentru aceste funcții.”

Negocieri pentru succesorul lui Juncker

În ce privește postul de președinte al Comisiei Europene, Klaus Iohannis a spus că subiectul va fi discutat la cina informală a membrilor Consiliului European care va avea loc în această seară, la Bruxelles.

”Va fi o discuție liberă și credem că vom face pași înspre o soluționare. Nu mă aștept însă ca până la final să avem o decizie care să fie trimisă în Parlamentul European”, a declarat președintele român.

Invitat să comenteze faptul că o serie de partide europene nu agrează desemnarea candidatului PPE pentru acest post, Manfred Weber, Iohannis a apreciat că aceste declarații sunt poziționări pentru o negociere care va mai dura.

În urmă cu câteva zile, ”Financial Times” a publicat un articol în care se spunea că Iohannis este printre favoriți pentru numirea ca președinte al Consiliului European, el având susținerea PPE. Printre numele vehiculate pentru acest post mai sunt cele ale lui Charles Michel, premierul Belgiei, Xavier Bettel, șeful executivului luxemburghez, și premierul Portugaliei, Antonio Costa.

Citește și:FT: Klaus Iohannis, printre favoriții pentru preluarea funcției de președinte al Consiliului European. Cum s-ar schimba datele problemei în cursa pentru Cotroceni

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați
HOROSCOP

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați