Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis o respinge din nou pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. Cum motivează președintele decizia
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis o respinge din nou pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. Cum motivează președintele decizia

Klaus Iohannis o respinge din nou pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. Cum motivează președintele decizia

Președintele României, Klaus Iohannis, a respins, pentru a treia oară, propunerea de numire a Liei Olguța Vasilescu în fruntea minsterului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Motivul: nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă și a promovat un cadru lipsit de transparență în relația cu societatea civilă. Ea a mai fost refuzată o dată şi pentru Ministerul Transporturilor.

„Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentația transmisă, constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă. De asemenea, din aceeași documentație constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiența în materie necesară promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, spune preşedintele, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Viorica Dăncilă.

Şeful statului mai afirmă că, în calitate de primar, Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național.

În plus, spune el, „în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale”.

„Totodată, nu  se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al Muncii și Justiției Sociale, doamna Lia-Olguța Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparență în relația cu societatea civilă și în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicați (…). La conturarea acestui profil se adaugă declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicție cu cerințele de responsabilitate pe care le implică deținerea unei funcții de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice”, a adăugat președintele Iohannis.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, la data de 21 ianuarie, pentru a patra oară, la Palatul Cotroceni, propunerile de miniştri la Dezvoltare Regională şi Transporturi, în scrisoarea deschisă adresată şefului statului arătând că este prerogativa să îşi aleagă miniştrii, în Cabinet. Dăncilă a adăugat că „insistența de a se atașa unui înscris între primul-ministru al României și Președintele țării acte care să probeze respectarea cerințelor de legalitate este fără precedent și creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative și raporturi constituționale”.

La data de 17 ianuarie, Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă motivarea respingerii pentru a treia oară a miniştrilor propuși la Dezvoltare Regională și Transporturi. Şeful statului spunea, la acea dată, că propunerile Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs, şi afirma că cei doi trebuie să depună la dosar cazierele judiciare.

Close
Închide
  Close