Mergi direct la conținut »
Mugur Isărescu anunță că va merge în Parlament pentru a fi audiat: "Am primit, în sfârșit, o invitație validă"
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Mugur Isărescu anunță că va merge în Parlament pentru a fi audiat: "Am primit, în sfârșit, o invitație validă"

Mugur Isărescu anunță că va merge în Parlament pentru a fi audiat: „Am primit, în sfârșit, o invitație validă”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a anunțat că va merge, împreună cu tot Consiliul de Administrație al instituției, pentru a fi audiat în Parlament. Întrevederea va avea loc în data de 12 februarie.

De Daniel Ionașcu,

„Am primit, în sfârșit, o invitație validă”, a anunțat Isărescu, după ședința de politică monetară care a avut loc joi.

Isărescu fusese invitat chiar joi în Parlament, dar a declinat-o chiar din cauza ședinței BNR.

Isărescu a fost invitat din nou în Parlament, pentru luni sau marți, dar conducerea BNR nu poate veni luni din cauză că în acea zi va fi prezentat raportul asupra inflației.

Scandalul ROBOR-ului

Invitația vine în contextul în care senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei Econonomice din Senat, a acuzat că indicele ROBOR este „trucat” de către bănci cu ajutorul BNR.

Indicele ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele și în funcție de acesta sunt calculate dobânzile la creditele în lei pentru populație.

Guvernul a stabilit în decembrie o taxă pe activele bancare, iar instituțiile de credit trebuie să o plătească dacă indicele ROBOR trece de 2%.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a anunțat recent că Guvernul vrea eliminarea ROBOR sau schimbarea modului de calcul.

Close
Închide
  Close