Mergi direct la conținut »
Vâlcov vrea să elimine ROBOR sau să schimbe modul de calculare al acestui indice. Dobânzile la creditele în lei depind de ROBOR
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Vâlcov vrea să elimine ROBOR sau să schimbe modul de calculare al acestui indice. Dobânzile la creditele în lei depind de ROBOR

Vâlcov vrea să elimine ROBOR sau să schimbe modul de calculare al acestui indice. Dobânzile la creditele în lei depind de ROBOR

Guvernul încearcă să elimine sau să schimbe modul de calcul al indicelui ROBOR, a declarat Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, într-un interviu pentru Bloomberg.

De Daniel Ionașcu,

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar eliminarea acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne referitoare la dobânzile din piaţă fără a mai cere aprobarea Parlamentului”, a spus Vâlcov.

ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele.

Scandal pe dobânzi

Indicele ROBOR a crescut puternic în ultimul an, acesta triplându-se în 2018.

Dobânda la creditele în lei variază în funcție de ROBOR, cele mai afectate sunt creditele imobiliare, în special cele contractate prin programul ”Prima Casă”. La acestea dobânda este calculată după formula ROBOR la trei luni, plus o marjă.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, a afirmat recent că indicele ROBOR este ”trucat”, însă BNR respinge acuzațiile.

În acest moment, indicele ROBOR este calculat printr-o procedură numită ”fixing”. Mai exact, cele mai importante zece bănci din România sunt întrebate cu ce sume împrumută alte bănci. Media este calculată de un organism independent, respectiv Reuters.

Acuzații de trucare și cartel

Zamfir spune că în timpul fixingului băncile dau dobânzi mai mari, în vreme în timpul zilei dobânzile sunt mult mai mici.

Consiliul Concurenței a analizat comportamentul băncilor în privința creșterilor înregistrate de către indicele ROBOR în toamna anului 2008, în timpul crizei financiare mondiale. Instituția nu a găsit dovezi care să sprijine ideea existenței unui cartel, însă a amendat BRD pentru că nu a lăsat angajații săi să inspecteze banca și Raiffeisen pentru că a livrat date false.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Recent, Consiliul Concurenței a demarat o nouă analiză cu privire la ROBOR.

Miza: cheltuielile Guvernului

Un ROBOR mai mic ar ajuta și Guvernul, care ar plăti mai puțin anual pe dobânzi.

Guvernul a aprobat la finele anului trecut ”taxa pe lăcomie”. Aceasta este plătită de către bănci atunci când ROBOR depășește 2%.

Luni, indicele ROBOR la trei luni era cotat de către BNR la 3,07%.

Înlocuirea ROBOR cu EURIBOR – indicele calculat de Banca Centrală Europeană și care vizează dobânzile la euro sau Libor – un indice internațional, ar aduce de asemenea economii Guvernului.

Pe de altă parte, eliminarea ROBOR ar duce automat la schimbarea contractelor pentru toți românii cu credite în lei, care depind de acesta.

Close
Închide
  Close