„Acest summit a fost despre consolidarea alianței noastre, despre cum să facem față provocărilor lumii noastre de astăzi și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor”, a spus liderul de la Casa Albă.

Biden a evocat, de asemenea, modul în care caută să facă față „amenințărilor directe pe care Rusia le reprezintă pentru Europa” și „provocărilor sistematice pe care le reprezintă China”.

„Ultima dată când NATO a redactat o nouă declarație de misiune a fost acum 12 ani. La acea vreme, a caracterizat Rusia ca fiind un partener și nici măcar nu a menționat China. Lumea s-a schimbat – s-a schimbat foarte mult de atunci. Iar NATO se schimbă și ea. La acest summit, ne-am reunit legăturile pentru a face față atât amenințărilor directe pe care Rusia le reprezintă pentru Europa, cât și provocărilor sistemice pe care China le reprezintă pentru o ordine mondială bazată pe reguli”, a explicat liderul american.

Înainte de a se întoarce la Washington, președintele american Joe Biden a susținut o conferință de presă la summitul NATO de la Madrid, în cadrul căreia a abordat situația războiului din Ucraina și a prezentat concluziile reuniunii.

Cu Rusia împotmolită într-un conflict de uzură pe termen lung, liderii NATO pleacă din capitala Spaniei după ce au luat măsuri istorice care să abordeze o situație de securitate fundamental schimbată. Summitul a dat organizației un nou sens al scopului său după ani de zile de ezitare cu privire la modul în care Rusia trebuie privită și tratată, notează CNN.

FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles
Recomandări
FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles

NATO este pe cale să se extindă după ce a invitat oficial Finlanda și Suedia să se alăture alianței militare. Ușa pentru cele două țări este de acum deschisă, fiecare dintre ele având o lungă istorie de nealiniere militară, după ce Turcia a renunțat la obiecțiile sale, ceea ce a dat un impuls oarecum neașteptat acestui summit, chiar la începutul reuniunii la nivel înalt.

Liderii statelor membre au adus îmbunătățiri majore poziției de forță a NATO de-a lungul flancului estic, crescând de șapte ori numărul de trupe plasate în stare de alertă ridicată. Biden a anunțat noi desfășurări prin rotație a trupelor americane în țările baltice și în România, noi nave în Spania și avioane în Regatul Unit și, pentru prima dată, un cartier general permanent al garnizoanei armatei NATO în Polonia.

Putin „primește exact ceea ce nu și-a dorit”

Președintele american a mai declarat că deciziile și înțelegerile anunțate la summitul NATO de la Madrid arată că NATO „se îndreaptă spre un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”.

Răspunsul lumii la fiecare criză creată din cauza invaziei ruse în Ucraina arată că președintele Vladimir Putin „primește exact ceea ce nu și-a dorit”, a spus Joe Biden.

INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs
Recomandări
INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs

„La fiecare pas al acestei călătorii, am stabilit un reper al unității, al determinării și al capacităților profunde ale națiunilor democratice ale lumii de a face ceea ce trebuie făcut”, a spus el. „Putin a crezut că poate rupe alianța transatlantică. El a încercat să ne slăbească. El se aștepta ca hotărârea noastră să se fractureze. Dar a obținut exact ceea ce nu și-a dorit”, a subliniat liderul american.

„A vrut «finlandizarea» NATO. A obținut «natoizarea» Finlandei”, a adăugat Biden, în contextul în care NATO a invitat Suedia și Finlanda să se alăture alianței militare conduse de SUA, ceea ce a atras un răspuns iritat din partea Rusiei.

„Suntem mai uniți ca niciodată. Și cu adăugarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Ambele au armate serioase. Vom mări granița NATO cu 800 de mile de-a lungul frontierei dintre Finlanda și Rusia. Suedia s-a alăturat cu totul”, a precizat președintele american.

Biden a menționat, de asemenea, eforturile statelor membre ale NATO pentru a oferi un răspuns în fața creșterii prețurilor la gaze și petrol și a insecurității alimentare care afectează diferite părți ale lumii din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„Am însărcinat echipele noastre să lucreze la detaliile privind plafonarea prețului la petrolul rusesc, pentru a reduce veniturile lui Putin fără a-i afecta pe americani și pe alții la pompa de benzină. Vom încerca să folosim fondurile provenite din tarifele aplicate bunurilor rusești pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască. Am angajat peste 4,5 miliarde de dolari – mai mult de jumătate din această sumă din partea Statelor Unite – pentru a aborda insecuritatea alimentară, precum și criza imediată cauzată de războiul rusesc”, a explicat Joe Biden.

„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

„Alianța transatlantică, mai unită ca niciodată”

Liderul de la Casa Albă a încercat miercuri, după două summituri axate în mare măsură pe războiul din Ucraina, să prezinte alianța transatlantică și ca fiind mai unită ca niciodată.

„I-am spus (președintelui rus Vladimir) Putin că dacă invadează Ucraina, NATO nu numai că va deveni mai puternică, dar va deveni și mai unită”, a declarat Biden, în cadrul conferinței de încheiere a summitului NATO de la Madrid. „Și că vom vedea că democrațiile din lume se vor ridica și se vor opune agresiunii sale și vor apăra ordinea bazată pe reguli. Și asta este exact ceea ce vedem astăzi”, a continuat președintele american.

Biden a adăugat că Statele Unite „fac exact ceea ce am spus” și își consolidează poziția de forță în Europa.

El a declarat că Statele Unite „mobilizează lumea pentru a fi alături de Ucraina” și a spus că se pregătește să dezvăluie acordarea unui nou ajutor suplimentar Ucrainei, în valoare de 800 de milioane de dolari, în domeniul securității, care include sisteme de apărare aeriană, artilerie, muniție și radare de contra-baterie.

„Ne îndreptăm spre un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI și suntem pe punctul de a face progrese semnificative”, a precizat Biden.

„Putin a crezut că am putea rupe alianța transatlantică”, a continuat el. „A încercat să ne slăbească, se aștepta ca hotărârea noastră să se rupă, dar obține exact ceea ce nu a vrut”, a punctat liderul de la Casa Albă.

Rusia plătește un „preț foarte mare” pentru războiul din Ucraina

În contextul în care s-a angajat să „sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, președintele american a precizat că războiul din Ucraina a avut deja efecte asupra Rusiei.

„Uitați-vă la impactul pe care războiul din Ucraina l-a avut asupra Rusiei. Au fost nevoiți să își renege datoria națională pentru prima dată de la începuturi, un gest pe care nu l-au făcut în mai bine de 100 de ani. Au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-a obținut economia lor. Se află într-o situație în care au probleme din cauza interdicției impuse de mine asupra bunurilor care pot fi exportate din Rusia, în ceea ce privește tehnologia. Vor avea probleme în menținerea producției de petrol, deoarece nu au tehnologia necesară pentru a o face. (…) Și, de asemenea, se află într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de armament și unele dintre sistemele lor militare”, a continuat Biden.

„Așa că ei (rușii, n.r.) plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta”, a spus Biden.

Acesta a promis că SUA și NATO vor „rămâne alături de Ucraina”.

„Ideea generică este că le furnizăm capacitatea și curajul copleșitor cu care au demonstrat că, de fapt, pot continua să reziste agresiunii rusești. Și astfel, nu știu… cum se va termina, dar nu se va termina cu o înfrângere rusă a Ucrainei în Ucraina”, a punctat liderul american.

Biden învinovățește Rusia pentru prețul gazelor și criza alimentară

Președintele SUA a mai spus miercuri că majorarea prețului la gaze și penuria de alimente din întreaga lume sunt cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

„Concluzia este că, în ultimă instanță, motivul pentru care prețul gazelor a crescut este din cauza Rusiei. Rusia, Rusia, Rusia, Rusia. Motivul pentru care există criza alimentară este cauzat de Rusia”, a afirmat Biden.

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, împiedicând exportul de cereale din una dintre principalele zone de producție de cereale din lume.

„În plus, acasă (…) am eliberat un milion de barili de țiței pe zi din rezerva noastră de petrol și, în plus, am reușit să conving alte națiuni să crească producția. Un total de 240 de milioane de barili de petrol vor fi eliberați din Rezerva Strategică de Petrol, în primul rând. În al doilea rând, am cerut Congresului să elimine temporar taxa pe benzină la pompă și, în al treilea rând, să ceară statelor (americane) să facă același lucru. Dacă facem aceste lucruri, se estimează că am putea reduce mâine, dacă ei – dacă Congresul ar fi de acord și statele ar fi de acord, am putea reduce prețul petrolului cu aproximativ un dolar pe galon la pompă în acest interval”, a spus el, adăugând că o asemenea măsură ar aduce „o ușurare imediată”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Playtech.ro
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
"Sunt mână în mână toți!" Furatul mașinilor, aproape de a deveni un fenomen în Grecia. Mărturiile românilor prădați de hoți
Observatornews.ro
"Sunt mână în mână toți!" Furatul mașinilor, aproape de a deveni un fenomen în Grecia. Mărturiile românilor prădați de hoți
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.