„În fiecare an, în această zi, ne aducem aminte de viețile tuturor celor care au murit în genocidul armean din epoca otomană și ne-am angajat să prevenim apariția unei astfel de atrocități, vreodată”, a afirmat Joe Biden, conform comunicatului remis de Casa Albă.
„Începând cu 24 aprilie 1915, odată cu arestarea intelectualilor armeni și a liderilor comunitari de la Constantinopol de către autoritățile otomane, un milion și jumătate de armeni au fost deportați, masacrați sau au mărșăluit până la moarte într-o campanie de exterminare”, a adăugat Joe Biden.
„Turcia nu are nicio lecţie de primit de la nimeni despre istoria sa”
Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este negat de Turcia.
Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat o „politizare de către terţi” a acestei perioade istorice.
„Nimeni nu are de câştigat de pe urma faptului că dezbaterile – care ar trebui ţinute de istorici – sunt politizate de terţi şi devin un instrument de ingerinţă în ţara noastră”, a explicat Recep Tayyip Erdogan.
Turcia „nu are nicio lecţie de primit de la nimeni despre istoria sa”, a declarat și ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.
Joe Biden l-a informat de vineri pe președintele Turciei despre faptul că va recunoaşte oficial genocidul armean, chiar și cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia.
Armenia: O chestiune de adevăr și de justiție istorică
De partea cealaltă, premierul armean Nikol Paşinian a salutat decizia istorică a lui Joe Biden.
Nikol Paşinian i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru această „măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric” şi care oferă „un sprijin nepreţuit descendenţilor victimelor genocidului armean”, potrivit unui mesaj postat pe site-ul guvernului armean.
„Recunoașterea genocidului armean este importantă nu numai ca un tribut adus celor 1,5 milioane de victime nevinovate, ci și în ceea ce privește prevenirea reapariției unor crime similare împotriva umanității”, a scris premierul armean.
„Recunoașterea genocidului este o chestiune de adevăr, justiție istorică și securitate pentru Republica Armenia, în special în lumina evenimentelor care au avut loc în regiunea noastră anul trecut”, a mai afirmat Nikol Paşinian.