Judecătoarea Mihaela Popescu a fost preşedinta completului care l-a pus în libertate pe Turnagiu, apreciind, cu doar un an în urmă, că el este complet reeducat şi că are „o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială”.

Mihaela Popescu a făcut parte şi din completul de doi judecători care, la 20 mai anul acesta, a decis eliberarea lui Marius Csampar.

Președinta completului care i-a dat drumul incendiatorului a eliberat  acum o lună un alt criminal în serie, condamnat la 99 de ani
Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID

Criminal în serie cu patru crime la activ, Csampar spunea că a ucis şase oameni, Condamnat la detențiune pe viață, a fost eliberat din Penitenciarul Drobeta – Turnu Severin după 22 de ani şi 5 luni de închisoare, pentru că judecătorii Mihaela Popescu şi Daniel Zaharia au avut convingerea că el a dat „dovezi temeinice de îndreptare”.

Cine este celălalt judecător din complet

Alături de Mihaela Popescu, din completul Tribunalului Mehedinți care l-a eliberat pe Turnagiu a făcut parte și judecătorul Romică George Uliu.

Împreună, cei doi judecători au considerat că Ion Turnagiu este reabilitat și că se poate reintegra în societate.

„Persoana condamnată a depus eforturi susținute pentru a demonstra îndreptarea sa”, susţin cei doi judecători, în motivarea deciziei lor.

Perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului Turnagiu Ion (…) Acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială.

Decizia Penală 228/2019 a Tribunalului Mehedinţi:

Prima judecătoare a respins cererea de liberare, pentru că Turnagiu a simulat reeducarea

Arestat la 27 noiembrie 1993, Ion Turnagiu a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis patru oameni.

În aprilie 2019, când a cerut Judecătoriei Drobeta – Turnu Severin liberarea condiţionată, el se afla la a noua analiză de acest fel şi executa pedeapsa în regim deschis.

Matematic, îndeplinea toate cerinţele necesare pentru a fi pus în libertate. Dar acordarea liberării condiţionate nu este obligatorie, ci este lăsată la latitudinea instanţei de judecată. „Poate fi liberat condiţionat”, se precizează şi în vechiul, dar şi în actualul Cod Penal.

Judecătoarea Daniela Cameniţă a studiat cu atenţie dosarul lui Turnagiu şi a observat că, deși el începuse executarea pedepsei încă din noiembrie 1993, „s-a preocupat pentru a se evidenția în mod constant (n.r. – în penitenciar) abia începând cu anul 2014”. Adică, doar după ce, executând 20 de ani de închisoare, el bifase deja prima cerinţă a liberării condiţionate.

Recompensele acordate până în acest moment nu fac dovada unei adevărate îndreptări a condamnatului, ci reprezintă un simulacru pentru obținerea mai grabnică a liberării condiționate.

Sentinţa penală 464/2019 a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin:

În peste 25 de ani de închisoare, Turnagiu obținuse doar 215 zile câștig prin muncă dintr-un total de 7305 de zile posibile. „Neîndeplinirea condiției privitoare la stăruința în muncă dovedesc faptul că pedeapsa nu și-a atins scopul, motiv pentru care propunerea de liberare condiționată urmează a fi respinsă”, subliniază judecătoarea în motivarea deciziei sale.

Condamnatul trebuie să aducă dovezi clare în sensul reeducării sale pentru a convinge autoritățile statului că s-a îndreptat și că nu va reitera comportamentul antisocial, împrejurare pe care instanța o apreciază neîndeplinită în prezenta cauză.

Sentinţa penală 464/2019 a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin:

Ion Turnagiu a contestat hotărârea instanţei, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Mehedinţi.

Judecătorii Popescu şi Uliu au apreciat că Turnagiu e complet reeducat

Acolo unde prima judecătoare apreciase că zilele câştigate prin muncă sunt prea puţine, Tribunalul Mehedinţi avea să sublinieze că cele 215 zile reprezintă o probă de îndreptare a lui Turnagiu.

„Nu lipsit de relevanță este și faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiționată (nr. – de Comisia Penitenciarului) cu unanimitate de voturi, la a noua analiză”, susţin judecătorii Popescu şi Uliu. Însă, cu doar o lună înainte, judecatoarea Cameniţă explicase că „procesul-verbal al Comisiei Penitenciarului are natura juridică a unui aviz consultativ”, iar „instanța nu este legată de propunerea de liberare condiționată a comisiei din penitenciar”.

La Tribunalul Mehedinţi, procuroarea de şedinţă a solicitat instanţei respingerea contestației lui Turnagiu ca nefondată, „arătând că persoana condamnată nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”. Reprezentanta Ministerului Public le-a cerut celor doi judecători să țină cont și de natura și gravitatea infracțiunii comise, respectiv omorul deosebit de grav.

Dar Ion Turnagiu a fost pus în libertate la 10 mai 2019. Iar vinerea trecută, el a mers la locuința unei adolescente, a stropit-o pe fată cu benzină și i-a dat foc. Cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, victima are şanse minime de supravieţuire. Turnagiu a fost arestat preventiv şi e din nou în spatele gratiilor.

Ce spune legea

Deţinuţii periculoşi, care execută pedepse pe viaţă, pot cere liberarea condiţionată în baza vechiului Cod Penal, o lege mai favorabilă lor, care prevede la art. 55 ind.1 că cel condamnat la pedeapsa detențiunii pe viață poate fi liberat condiționat dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • a executat efectiv 20 de ani de detențiune;
  • a dovedit, în timpul executării pedepsei, că este stăruitor în muncă, disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare.

În analiza cererii de liberare condiţionată, instanţa trebuie să ţină cont și de antecedentele penale ale condamnatului.

Citeşte şi:

Angela, îngerul italienilor. Povestea româncei care gătește pentru toți bătrânii singuri din cartierul ei: „Sărăcia te învață multe. Sunt persoane care nu mai au pe nimeni”

Un singur elev din cei aproape 162.000 de la Evaluarea Națională a avut febră la triajul epidemiologic. Medic: „Cifra aceasta poate fi corectă”

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Observatornews.ro
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Zodiile de Apă. Caracteristici, temperament și relația cu celelalte zodii
HOROSCOP
Zodiile de Apă. Caracteristici, temperament și relația cu celelalte zodii
Anunţul OMS care a picat ca o lovitură. Când se va termina, de fapt, pandemia
Știrileprotv.ro
Anunţul OMS care a picat ca o lovitură. Când se va termina, de fapt, pandemia
Dezvăluiri din interior. Ce se întâmplă, de fapt, la clinica lui Gigi Becali. Un medic de acolo a rupt tăcerea
Telekomsport
Dezvăluiri din interior. Ce se întâmplă, de fapt, la clinica lui Gigi Becali. Un medic de acolo a rupt tăcerea
Oferta speciale pentru femei, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferta speciale pentru femei, în luna martie (Publicitate)