– Aveai șapte sau opt ani când a început războiul ăsta.

– Da, nu știam prea multe. Între timp m-am mai documentat, am citit în mass-media și am zis ‘hai s-o fac și pe asta’. Le-am explicat și părinților ce se întâmplă aici.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO

Sorin Dragomir în avionul spre Kandahar

Nu l-am găsit noi pe Sorin, ci lumina din avionul care ne-a dus spre Kandahar. O rază de soare intrată prin unul din puținele geamuri ale avionului bătea fix pe fața sa de copil. Părea entuziasmat de fiecare detaliu al experienței numite Afganistan, care începuse cu doar câteva ore în urmă, pe un aeroport din București. Este cel mai tânăr militar din compania sa.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO

Sorin Dragomir, portret/Foto: Ionut Iordachescu

,,Înainte să vin aici am avut un ‘job’ la patron și m-am gândit să încerc altceva mult mai serios. Am început cu armata, mi-a plăcut, am rămas aici și vreau să dau mai sus . În liceu mă tot gândeam cum mi-ar sta în uniformă de armată. Mi-a surâs ideea”, spune Sorin, originar din orașul Costești.

Iubita sa l-a încurajat să-și urmeze instinctul. Părinții, însă, au protestat. Nu provine dintr-o familie săracă și, conform spuselor sale, nu ducea lipsă de nimic în țară. Insistă că nu banii au fost principala motivație pentru venirea în Afganistan, ci curiozitatea.

,,Am luat Afganistanul ca pe o experiență de viață. Am zis că sunt tânăr, pot să duc și pot să încerc și altceva. Familia nu a reacționat prea bine, vă dați seama. Nu prea au fost de acord, dar am peste 18 ani și am luat o decizie”, afirmă, zâmbind, militarul din ,,Batalionul 30 – Vânătorii de munte”.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO

Baza aeriană din Kandahar a fost primitoare cu el în prima săptămână de la sosire. ,,E super. Nu am cuvinte. Atâta timp cât faci ceea ce îți place e ok. Trece timpul super repede”.

În câteva zile va ieși pentru prima oară în afara bazei și va efectua patrule în regiune. Este cel mai riscant moment pentru soldații români dislocați în Afganistan. Sorin va fi ,,top cover” într-una din cele patru blindate care formează convoiul, adică va sta în turelă, cu mâna pe mitralieră, și va apăsa pe trăgaci la nevoie.

,,Eu sunt ‘top cover’ la Compania a treia. Încă nu am ieșit pe teren, o voi face și voi vedea cum e. Am fost pregătit, mi se pare tot o experiență. Aștept foarte mult să ies prima oară pe teren”, susține Sorin.

Sorin este pasionat de mecanică și, când era acasă, își umplea timpul liber reparând utilaje de grădinărit.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO

Sorin Dragomir și colegii săi din companie

Vrea o carieră militară și speră să devină, cât mai curând, ofițer sau subofițer. Înainte să ajungă în Afganistan a început o facultate, pe care nu este sigur dacă o va relua atunci când își va termina misiunea.


Citește și:


Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731


Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.

Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.