Mergi direct la conținut »
Jurnaliști agresați de jandarmi în timpul mitingului diasporei. „Nu am mai văzut nimic și nu am mai putut respira”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Jurnaliști agresați de jandarmi în timpul mitingului diasporei. „Nu am mai văzut nimic și nu am mai putut respira”

Jurnaliști agresați de jandarmi în timpul mitingului diasporei. „Nu am mai văzut nimic și nu am mai putut respira”

Mai mulți jurnaliști au fost agresați de jandarmi în timpul mitingului diasporei în urma căruia peste 450 de persoane au fost rănite. Corespondenții au mărturisit că au fost alergați, trântiți la pământ, înjurați de forțele de ordine care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Jurnaliștii TVR Ramona Avramescu și Alex Costache au povestit despre clipele în care forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă la mitingul diasporei din Piața Victoriei.

„Cer scuze Jandarmeriei române că, nefiind antrenată de combat, ca simplu jurnalist și cetățean naiv care trăiește în țara care va prelua președinția UE peste 4 luni, habar n-am avut că trebuia să mă uit după avertizări cu semnale luminoase (?!), să știu că asta înseamnă gaze și tunuri de apă și nu am fost în stare să mă car la timp din Piața Victoriei. Înțeleg că mi-am asumat astfel, ‘conștient sau inconștient că o sa fiu alergată și trântită pe Kiseleff și o să fiu în pragul unui atac de panică atunci când nu am mai văzut nimic și nu am mai putut respira, pentru că simțeam că îmi explodează cutia toracică”, a precizat jurnalista Ramona Avramescu, într-o postare pe Facebook.

„Au dat cu gaze și cu tunul de apă inclusiv în oameni nevinovați, pașnici. Depun mărturie și la Tribunalul penal internațional”, a scris Alex Costache, pe Facebook.

Cine este Speranța Cliseru, omul care a dat ordin jandarmilor să intervină în forță în Piața Victoriei

Deși avea legitimația de presă în mână, jurnalista Ioana Moldovan a povestit că a primit un jet de gaze lacrimogene în față, iar jandarmii au folosit un limbaj vulgar.

„Despre unii jandarmi și cum am ajuns ieri noapte la SMURD: După ce jandarmeria a evacuat Piața Victoriei cu gaze lacrimogene, eram cu un grup de protestatari care s-a refugiat pe Buzești. La un moment dat, un alt dispozitiv de jandarmi a apărut de pe o stradă laterală și i-au încercuit.  Văzând jandarmii în fugă, am ridicat mâinile sus, aparatul într-o mână și legitimația de presă la vedere în cealaltă. Eram singură în acea zonă”, a povestit Ioana Moldovan.

Jandarm către o jurnalistă care relata din Piața Victoriei: „Proasta dracu, cine te-a pus să vii să faci poze?”

Ioana Moldovan a mai spus că de ea s-a apropiat un jandarm, care i-a dat cu gaze lacrimogene și apoi a înjurat-o.

„Dintr-un grup mic de jandarmi de lângă mine, unul s-a apropiat și mi-a dat un jet de gaz din butelie direct în ochi de la o distanță de câțiva centimetri. Nu mai vedeam mare lucru. Trecând pe lângă ei le-am zis:

– Mi-ați dat direct în ochi.

A venit răspunsul unuia dintre ei:

-„Și ce voiai, să te f*t? Proasta dracu, cine te-a pus să vii să faci poze?”

În timp ce încercam să mă îndepărtez cât mai repede de ei, auzeam vocea jandarmului care continua să mă înjure”, a adăugat jurnalista.

„Am traversat piața și am ajuns la SMURD, unde mi-au tratat arsura de pe față. Arsura de pe mână nici nu am simțit-o atunci. RESPECT imens pentru cei de la SMURD, atât pentru ajutorul din noaptea de ieri, cât și pentru întreaga muncă pe care o fac. Mulțumesc tuturor pentru mesajele de grijă, sunt bine acum”, a mai povestit Ioana Moldovan.

De asemenea, corespondentul Deutsche Welle, Cristian Iohan Ştefănescu, a fost agresat de jandarmi. El a încasa mai multe lovituri de baston, în timp ce se afla în Piața Victoriei.

Jurnalistul HotNews.ro Robert Mihăilescu acuză că a fost lovit cu pumnii și picioarele de jandarmi care au intervenit în forță împotriva manifestanților.

„Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: ‘Luați-l și pe ăsta’. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit Robert Mihăilescu, conform Hotnews.ro.

Și o echipă a televiziunii de stat din Austria a fost bătută de jandarmi în Piața Victoriei. Jurnaliștii transmiteau în direct, când forțele de ordine au atacat protestatarii violenți din apropiere. Bătaia primită de jurnaliștii străini a stârnit atenția și cancelarului austriac, care condamnă violențele petrecute centrul Capitalei.

Reamintim că 452 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor cu jandarmii, în timpul protestelor de vineri seara, din Piața Victoriei. Dintre oamenii răniți, peste 60 au ajuns la spital. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și alte arme.

foto: Vlad Chirea


Citește și Editorial al lui Cătălin Tolontan: ”Gazele jandarmilor vor aduce mâine de două ori mai mulți oameni în stradă!”


 

Close
Închide
  Close