Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Sute de jurnaliști au protestat în Croația, acuzând presiuni politice și amenințări la adresa reporterilor. „Aţi capturat mass media, dar noi nu vom renunţa niciodată la jurnalism!”

Jurnaliștii croați au ieșit sâmbătă în stradă, la Zagreb, pentru a protesta împotriva înmulţirii proceselor care vizează reprezentanţi ai breslei şi care, în opinia lor, echivalează cu cenzura.

Protestul a fost convocat de Asociaţia Jurnaliştilor Croaţi (HND) și a avut ca obiectiv să denunţe numeroasele acţiuni în justiţie care vizează mass media, dar şi presiunile politice, ameninţările la adresa reporterilor şi nerespectarea legislaţiei în domeniu, potrivit Agerpres.

„Aţi capturat mass media, dar noi nu vom renunţa niciodată la jurnalism!”, scria pe o pancartă uriaşă.

„Încetaţi cu persecuţiile”, a pledat preşedintele Asociaţiei, Hrvoje Zovko, acuzând guvernul conservator că „distruge jurnalismul”. „Trăim într-o ţară în care putem fi condamnaţi pentru că am publicat o informaţie adevărată”, a adăugat el.

În centrul mişcării de protest figurează plângerile depuse de conducerea radioului şi televiziunii publice HRT – peste 30, potrivit HND – împotriva Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi, mass media concurente şi jurnaliştilor. HRT solicită totodată din partea Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi o compensaţie financiară pentru „afectarea reputaţiei” sau „violarea dreptului la viaţă privată”.

Potrivit HND, peste 1.100 de procese sunt pe rol împotriva jurnaliştilor sau a mijloacelor de informare în masă.

Fotografii: EPA


DIICOT l-a audiat pe falsul medic ginecolog de la Spitalul Ilfov după ce a aflat că a recoltat celule stem de nou născuți într-un studiu finanțat de compania elvețiană Nestle!

Close
Închide
  Close