Mergi direct la conținut »
Kazahstanul a trecut la alfabetul latin. Kazacilor le lipsește o literă esențială din alfabet
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Kazahstanul a trecut la alfabetul latin. Kazacilor le lipsește o literă esențială din alfabet

Kazahstanul a trecut la alfabetul latin după ce președintele Nursultan Nazarbaev a aprobat legea potrivit căreia noua redactare a alfabetului național se face în grafie latină și nu chirilică, așa cum s-a întâmplat până acum. Decretul a fost semnat la 19 februarie, transmite serviciul de presă al președintelui kazah.

Ministrul Educației și Științei din Kazahstan, Erlan Sagadiev, a declarat că punerea în aplicare a noului alfabet se va face de la începutul anului școlar pentru clasa zero, iar pentru restul elevilor după o analiză atentă.

În luna noiembrie, Kazahstanul a anunțat că își va schimba alfabetul oficial pentru a treia oară în mai puțin de 100 de ani în ceea ce vrea o mișcare simbolică de subliniere a independenței de Rusia.

Kazaha, o limbă turcică, s-a scris cu alfabet arab până în 1920, când Uniunea Sovietică a introdus pentru scurt timp un alfabet latin. După 20 de ani acesta a fost înlocuit cu alfabetul chirilic, iar schimbarea de acum ar deveni a treia în mai puțin de 100 de ani.

Administrația kazahă a luat decizia de a reveni la alfabetul latin și nu la cel arab din rațiuni de tehnologie. În plus, alfabetul chirilic utilizat în prezent are 42 de simboluri, ceea ce face dificilă utilizarea cu dispozitive digitale deoarece o tastatură standard din Kazahstan utilizează aproape toate tastele numerice în plus față de tastele cu litere și cele de punctuație. Interesant este faptul că din alfabetul lor va lipsi litera ”C”.

Versiunea alfabetului latin propusă de președinte va folosi apostroful pentru a modifica literele. Astfel denumirea oficială a țării ar fi astfel scrisă ca Qazaqstan Respyblikasy.

Alte câteva țări vorbitoare de limbi turcice, inclusiv Turcia, dar și fostele republici sovietice Azerbaidjan, Turkmenistan și Uzbekistan, au făcut la rândul lor trecerea la alfabete bazate pe litere latine.


Citește și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 6: Militarii români îi învață pe afgani să tragă cu tunul – VIDEO


Close
Închide
  Close