Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis a sesizat CCR pe legea privind presemnalizarea radarelor
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis a sesizat CCR pe legea privind presemnalizarea radarelor

Klaus Iohannis a sesizat CCR pe legea privind presemnalizarea radarelor

Klaus Iohannis a sesizat CCR pe legea privind presemnalizarea radarelor. Președintele a trimis Curţii Constituţionale a României, vineri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate.

„Prin conţinutul normativ această lege cuprinde dispoziţii contrare normelor şi principiilor constituţionale consacrate de art. 1 alin. (5), art. 21 şi art. 22 alin. (1)”, susţine şeful statului în sesizare.

Pe 20 iulie, polițiștii rutieri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege, pe care o consideră un ”pariu cu viaţa cetăţenilor”.

Mai precis,Grupul Poliţiştilor Rutieri din România a transmis vineri, 20 iulie, o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care atrage atenţia că, după adoptarea unor modificări la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar, ‘numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant’. 

‘Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019)!!! Domnule Preşedinte, vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) «Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate!»’, se arată în documentul Grupului Poliţiştilor Rutieri.

Potrivit acestora, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu şi niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricţii.


Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/Un zâmbet mai puternic decât moartea. Lecția Zorba sau bunicul care și-a smuls nepotul din ghearele flăcărilor și-a fugit cu el în mare


Close
Închide
  Close