Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > FOTO | Klaus Iohannis, discurs la Ateneul Român: "Cultura românească merită o infrastructură funcțională"

FOTO | Klaus Iohannis, discurs la Ateneul Român: „Cultura românească merită o infrastructură funcțională”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri seară, la Ateneul Român, la un eveniment de Ziua Culturii Naționale, alături de premierul Ludovic Orban, membri ai Guvernului şi parlamentari.

De Valentina Postelnicu,

În cadrul discursului, preşedintele a vorbit despre cultur, care a jucat un rol fundamental în cel mai important proces istoric al societății românești din ultimele două secole.

„Este suficient să ridicăm privirea spre cupola acestei săli pentru a constata cât de importantă era misiunea culturii în tânăra Românie independentă: sprijinită pe opera cărturarilor iluminiști, îmbogățită de elitele pașoptiste, creația artistică se întâlnește cu educația și cunoașterea științifică, pentru a da impuls meseriilor și marilor sectoare ale economiei”, a spus preşedintele.

El a arătat că nu întâmplător aici, la Ateneul Român, s-a legiferat Marea Unire a tuturor românilor, moment de la care am aniversat de curând un secol.

„Acum o sută de ani, în acest templu al artelor, se consfințea, din punct de vedere juridic, o stare de fapt care, înainte de a fi una politică, socială și de drept internațional, se conturase ca o pregnantă realitate culturală”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, cultura românească merită o infrastructură funcțională, un cadru administrativ stabil și crearea condițiilor pentru o resursă umană echilibrat distribuită teritorial.

„Mă aștept ca responsabilii și specialiștii domeniului cultural să stabilească cât de curând prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale și să dea un conținut realist finanțării multianuale a acestora, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene”, a afirmat el.

Close
Închide
  Close