Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis le cere românilor să stea acasă de Paște:
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Klaus Iohannis le cere românilor să stea acasă de Paște: „România nu este încă în faza de relaxare a măsurilor”

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Miercuri, 08 aprilie 2020, 14:24

Klaus Iohannis a anunțat, după o vizită la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), că ”nu ne aflăm în faza în care să relaxăm măsurile de restricție” şi le-a cerut românilor să stea acasă, de Paşte.

Ad placeholder

„Putem să ajungem în faza în care aceste măsuri se pot prelungi luni de zile”, a atras atenţia preşedintele, el arătând că este important ca măsurile anunţate de autorităţi să fie respectate în continuare.

Şeful statului a mai spus că, de Paştele catolic, care se sărbătoreşte în această duminică, va sta acasă, cu soţia sa, fără să meargă la biserică sau să cheme prieteni în vizită.

„Vom fi acasă, vom urmări liturghia la TV, vom aprinde o lumânare în casă şi ne vom ruga. Asta mă aştept, dragi români, să faceţi cu toţii”, a mai spus șeful statului.


Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis, după vizita la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

 • Suntem în afara Bucureștiului, la Centrul Național de Coordonare pentru Situații de Urgență. Am făcut o vizită, însoțit fiind de prim-ministrul Ludovic Orban, de ministrul de interne Marcel Vela, evident de domnul secretar de stat Raed Arafat, care astăzi ne-a condus prin acest centru.
 • Este un centru care funcționează foarte bine, mi s-au prezentat metodele de lucru, protocoalele, rezultatele care au fost obținute deja până acum.
 • Am discutat câteva proceduri unde mai este loc de un pic de îmbunătățire, însă, în ansamblu, sunt foarte mulțumit și sper să facă față la toate situațiile care ar putea să apară în zilele următoare.
 • În acest moment însă, vreau să aduc, pe scurt, în discuție două teme care mi se par foarte importante, teme care vă privesc pe dumneavoastră, dragi români, pe toți.
 • Prima temă – vremea este frumoasă, auzim la știri că sunt unele țări deja unde se face un plan pentru relaxare. Oricât de rău îmi pare, trebuie să vă spun clar, pe față: noi, în România, nu suntem în această fază.
 • La noi, în România, din păcate, numărul de cazuri crește, numărul de persoane care sunt tratate în urgențe crește, și chiar dacă ne dorim cu toții să se termine cât mai repede această criză, vă spun că la noi încă nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm.
 • Și vreau să vă spun mai mult: depinde de noi cât mai durează până când putem să venim cu un plan de relaxare a măsurilor. De ce depinde de noi: fiindcă această infecție, acest virus, merge de la om la om.
 • Dacă respectăm, aș spune chiar cu sfințenie, regulile impuse de autorități – să nu ne întâlnim cu persoane, să evităm contactul fizic, să ne izolăm, să ieșim din casă numai atunci când trebuie, dacă respectăm aceste reguli, atunci cu siguranță vom putea mai repede să ajungem la faza de relaxare, să ne reluăm aproape normal viața.
 • Dacă, în schimb, ne relaxăm prea repede, dacă credem că vremea frumoasă alungă virusul, dacă credem că nu mai este atât de grav, atunci, dragii mei, vă spun că putem să ajungem în faza în care aceste măsuri trebuie prelungite încă luni de zile și nimeni nu-și dorește așa ceva.
 • Deci, repet: măsurile trebuie respectate cu strictețe în continuare, pentru a ajunge și noi, la momentul potrivit, în situația să relaxăm unele dintre aceste măsuri.
 • A doua, și asta îmi cade și mai greu să vă spun, fiindcă este în legătură cu Sfintele Sărbători de care ne pregătim. Avem în continuare două sărbători pascale. Acum, duminică, este Învierea Domnului pentru creștinii catolici, evanghelici, unitarieni, iar în cealaltă duminică, pentru creștinii ortodocși, pentru greco-catolici, pentru alții.
 • Eu personal voi sărbători Învierea Domnului acum, duminică, și pot să vă spun ce o să fac eu. O să stau acasă, împreună cu soția mea, Carmen.
 • Vom fi numai noi doi. Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm lumină, nu vom invita pe nimeni la masă, nu vom merge la nimeni la masă. Vom fi acasă, vom urmări liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga.
 • Asta mă aștept, dragi români, să faceți cu toții. Este greu, ne cade greu. De obicei, de Paști ne întâlnim cu prietenii, cu familia, ieșim afară. De data aceasta nu se poate.
 • Este foarte, foarte important să respectăm și acum, de Sfintele Sărbători, regulile impuse de autorități! Fiindcă dacă acum scăpăm din mână această epidemie, vă spun că s-ar putea să fie foarte grav și să fie grav pentru foarte multă lume.
 • Așadar, dragi români, vă rog să respectați în continuare indicațiile autorităților, pentru ca după aceea să ajungem cât reușim de repede în faza în care și la noi se poate discuta despre măsuri de relaxare.
Ad placeholder
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
Recomandări
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
 

Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat pe 17 martie, la o zi după decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Ad placeholder

CNCCI coordonează toate centrele judeţene aflate în coordonarea prefecţilor şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Structura a fost înfiinţată pentru gestionarea situațiilor de urgență de amploare și complexitate ridicată, potrivit procedurilor în vigoare.

Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției are sediul în localitatea Ciolpani.

Potrivit Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență, CNCCI poate funcționa parțial sau total încadrat, conform procedurilor de activare pe faze, astfel:

a) galben – alertă: toate atribuțiile privind gestionarea situației de urgență aflate în această fază se transferă personalului din tura de serviciu de la CNCCI, care se suplimentează cu specialiști din structurile specializate ale IGSU; activitatea se desfășoară, conform procedurilor, în spațiile alocate CNCCI;

b) portocaliu – activare parțială a CNCCI: personalul din faza precedentă – galben, care se suplimentează cu specialiști din alte structuri specializate ale IGSU, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor publice centrale responsabile sau care îndeplinesc funcții de sprijin în gestionarea tipului de risc manifestat, conform legislației în vigoare; activitatea se desfășoară în spațiile alocate CNCCI, conform procedurilor;

c) roșu – activare totală: personalul din faza precedentă – portocaliu este suplimentat, până la încadrarea completă prevăzută în organigrama CNCCI, cu specialiști din cadrul tuturor instituțiilor publice centrale cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare; activitatea se desfășoară în spațiile alocate CNCCI, conform procedurilor.

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
PARTENERI - GSP.RO
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close