Mergi direct la conținut »
Președintele AEP: Klaus Iohannis poate participa la campania pentru referendum
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Președintele AEP: Klaus Iohannis poate participa la campania pentru referendum

Președintele AEP: Klaus Iohannis poate participa la campania pentru referendum

Președintele Klaus Iohannis poate promova referendumul național consultativ pe Justiție și poate participa la campanie. Nu există nicio interdicție în acest sens în vreun act normativ, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

De Răzvan Mihalașcu,

„Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat (din legislaţie-n.r.) cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice”, a explicat preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, conform Agerpres.

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, campania electorală în momentul în care au fost făcute publice întrebările și data referendumului.

„Suntem în campanie electorală pentru referendum”, a menționat Mituleţu-Buică.

Precizările lui Buică vin după ce HotNews.ro a scris că Guvernul are pe masă un proiect de ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului prin care se prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului.

Președintele a anunțat joi cele două întrebări la care vor răspunde românii la referendumul de pe 26 mai.

Pe 26 mai, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „da” sau „nu” cu privire la următoarele întrebări:

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

sursă foto: Hepta


Citește și:

Procurorul sinucigaș era cercetat în cazul Ghiță – Kovesi! Redactase comunicatul în care Parchetul nega banii lui Ghiță pentru aducerea fugarului Popa, lucru acuzat de Secția pentru anchetarea magistraților


 

Close
Închide
  Close