Președintele a declarat că „se impune prelungirea stării de alertă” pentru că nu a fost o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi.

El a precizat că vor fi mai puține restricții, însă „nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă”.

Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanțarea, portul măștii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari. Aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Klaus Iohannis:

Iohannis a lansat un apel către parlamentari, având în vedere că PSD, ALDE și Pro România au anunțat că vor vota împotriva prelungirii stării de alertă.

„Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient – și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a mai spus președintele.

Principalele declaraţii ale şefului statului:

 • Tocmai am încheiat o ședință de analiză împreună cu premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am luat în discuție situația epidemiei, am luat în discuție posibile măsuri de relaxare și am luat în discuție, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă.

Noile măsuri de relaxare, din 15 iunie

 • Având în vedere că, în ultima vreme, numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Aș exemplifica cele mai importante dintre acestea.

După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

 • Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.
 • Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.
 • De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.
 • Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare –, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați.

Ce persoane care vin din străinătate nu mai intră în izolare din 15 iunie

 • Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv la autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră.
 • Este important ca, ușor-ușor, să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil.
 • S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm.

Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic – mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile.

 • Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri.
 • Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda.
 • În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacționa imediat și noi.

Prelungirea stării de alertă

 • Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

 • Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanțarea, portul măștii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari. Aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.
 • Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.
 • Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă.

Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient, și am dovedit că putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.

 • Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.
 • Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese.
 • Faptul că am impus noi, în România, din timp, aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.
 • Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!
indexIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a anunţat, în weekend, că autorităţile iau în calcul scenariul prelungirii stării de alertă, dacă numărul de infectări nu scade.

Guvernul Orban are, însă, o problemă. Parlamentul nu pare dispus să mai dea un vot de încuviinţare a stării de alertă. PSD, ALDE şi Pro România au anunţat deja că nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă, după 15 iunie.

Citeşte şi:

România are peste 7 cazuri noi de coronavirus la un milion de locuitori. Cum stau celelalte țări

Un nou focar în județul Brașov. 27 de cazuri COVID-19 la Centrul medical privat pentru vârstnici Maria. De ce s-a amânat testarea

Fata de 18 ani din Vişeu de Sus, care a fost ucisă sâmbătă, ceruse ajutor de la autorităţi cu o lună înainte de a fi omorâtă

Urmărește-ne pe Google News
Gest neașteptat al unei jucătoare de tenis la US Open. „Nu o fac și bărbații?”. Ce a făcut franțuzoaica
PARTENERI - GSP.RO
Gest neașteptat al unei jucătoare de tenis la US Open. „Nu o fac și bărbații?”. Ce a făcut franțuzoaica
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale