Președintele român a fost întrebat dacă în discuțiile avute cu omologii din Ungaria și Letonia, state membre NATO, a abordat și chestiunea candidaturii la funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice și dacă poate preciza pe ce sprijin mizează.
În ultima perioadă, mai multe state din Europa Centrală și de Est, pe a căror reprezentare se baza liderul de la București când a făcut anunțul candidaturii, și-au anunțat sprijinul pentru olandezul Mark Rutte.
„Da, am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO și de candidatura mea”, a declarat Iohannis, potrivit transcrierii publicate pe site-ul oficial al președinției României.
„Vreau să clarific aici o chestiune: la NATO nu se va vota niciodată. Deci desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obține prin negociere de tip diplomatic, discuții între lideri și așa mai departe”, a declarat Iohannis.
„Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câți au spus, ce au spus, fiindcă, până nu se obține unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic și până atunci mai este cale lungă”, a insistat președintele.
Rutte, principalul adversar
În februarie, Klaus Iohannis a spus că ar fi inadmisibil ca, după alegerile europarlamentare din iunie, nicio poziție relevantă în UE să nu fie ocupată de o persoană din Europa de Est.
O lună mai târziu, liderul de la Cotroceni a anunțat că intră în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO. Principalul contracandidat este premierul olandez Mark Rutte.
De altfel, înainte ca Iohannis să își anunțe intenția, mai multe țări, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, s-au pronunțat public în favoarea nominalizării lui Rutte la șefia NATO. Ulterior, SUA au anunțat din nou, de data aceasta prin ambasadorul său la NATO, că-l susțin pe Rutte pentru șefia Alianței, nu pe „prietenul” Iohannis.
Șeful NATO are un mandat de patru ani, care poate fi prelungit, și este numit prin consens obținut prin consultări diplomatice.
În acest moment, Jens Stoltenberg deține funcția de secretar general, până în octombrie.
Foto: presidency.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MAMIRA • 12.04.2024, 09:51
mult teatru pentru ca Rezultatul Final , numirea sa nu para un scenariu deja scris ci o lupta a democratiei...
NicolaeS • 12.04.2024, 07:37
Ati auzit ce a spus. Deciziile se iau prin consens. Deci " consensul " va fi ca va renunta in momentul cand i se va oferi un post in care sa poata dormi si calatori in continuare nestingherit. Bravo !
Realist2023 • 11.04.2024, 20:42
Asa cum am banuit, Ioha mizeaza pe slabiciunile regulei unanimitatii - mai exista o Ungarie, o Slovacie, o Austrie, poate si o Bulgarie ...