Experimentat, bine conectat, negociator și comunicator priceput. Sunt doar câteva dintre atributele pe care mai multe state membre NATO le-au folosit pentru a-l descrie pe premierul olandez demisionar Mark Rutte, care vrea să îi succeadă lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al celei mai mari alianțe militare din lume.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania s-au pronunțat public în favoarea nominalizării lui Rutte la șefia NATO, iar oficialii de la Washington l-au lăudat pe cel mai longeviv premier olandez ca fiind „excelent” pentru această funcție, în timp ce biroul cancelarului german Olaf Scholz a lăudat „experiența imensă, expertiza vastă în domeniul politicii de securitate și abilitățile sale diplomatice profunde”.

După ce a condus mai multe guverne olandeze de coaliție în ultimii 13 ani, Mark Rutte, 57 de ani, a acumulat o bogată experiență, este cunoscut pentru abilități diplomatice și contacte atât în Europa, cât și în întreaga lume, fiind perceput ca un politician abil, pragmatic, foarte conștient de importanța legăturilor transatlantice.

Premierul Rutte va părăsi scena politică olandeză după formarea unui nou guvern. Deși pornește favorit pentru funcția de secretar general al NATO, numirea lui Rutte nu este certă, fiindcă aproape o treime din cele 32 de state membre nu îl susține încă, iar Ungaria a transmis public că nu poate să sprijine candidatura lui.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Șeful NATO are un mandat de patru ani, care poate fi prelungit și este numit prin consens obținut prin consultări diplomatice. În acest moment, Jens Stoltenberg deține funcția de secretar general, până în octombrie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 12 martie, că actualul context de securitate trebuie să ducă la o asumare mai mare a responsabilității României în structurile de conducere euroatlantice și că a decis să intre în competiţie pentru șefia NATO, funcție deținută până în octombrie de Jens Stoltenberg. Cu câteva ore mai înainte, șeful statului a spus că „nu intenţionez să îmi scurtez mandatul de preşedinte”, care expiră în decembrie.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (21)

Chircutz 13.03.2024, 18:35

Dacă NATO vrea să... sucombe în cel mai scurt timp, să-l pună în frunte-i pe Dulapul de la Cotroceni, de curând și Împăratul, un săsălău tăntălici de o lene fabuloasă și o fudulie și țâfne de neam prost, românaș! Ăsta chiar că nu are câtuși de puțin simțul ridicolului cu această pretenție, care pare mai degrabă o cerșetorie pentru orice om normal la cap, nu și pentru el, evident, atât este de fudul și de disprețuitor față de semeni. I s-a... suit mocofanului la cap, s-a... urcat scrofa-n copac, ce mai?!

thecite 13.03.2024, 16:54

Mă întreb cine pune stegulețe la comentarii aici. De regulă sunt postacii lui Putin, dar acum cine? Mai există români susținători ai vreunei activități politice a lui Iohannis? Sau sunt postaci plătiți de „serviciile” noastre? Dacă-i ieșeau toate planurile lui Klaus, acum aveam din nou un Nicu. Oricum Klaus e Nikolaus pe scurt.

Trandafir 13.03.2024, 14:18

Zambetul fals il caracterizeaza.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.