Sorina Iftimie s-a nascut cu boala oaselor de sticla, o maladie cumplita care, pana la varsta de 14 ani, nu a lasat-o sa faca nici macar un pas. Miercuri, medicii de la Spitalul de Copii “Marie Curie” i-au facut copilei o prima operatie de indreptare si alungire a piciorului drept. Un prim pas spre implinirea visului Sorinei, cel de a merge si de a dansa.
Prof. dr. Gheorghe Burnei spune ca Sorina va fi din nou operata peste trei luni, cand i se va indrepta si piciorul stang. Trebuie spus ca medicii au folosit, in premiera, un aparat pentru alungirea longitudinala si transversala a oaselor, inventat de doi ingineri de la Institutul National de Cercetare Mecanica Fina.
Sorina Iftimie, din Botosani, s-a nascut cu o boala cumplita, maladia oaselor de sticla, motiv pentru care copila nu a facut pana la varsta de 14 ani nici macar un pas. Acum, in urma unei operatii dificile, efectuate miercuri de specialistii de la Spitalul de Copii “Marie Curie”, visul Sorinei se va implini: ea va putea sa mearga.
Sorina nu a mers niciodata, insa optimismul si credinta ca intr-o buna zi va putea pasi nu au parasit-o toata perioada cat a fost imobilizata la pat.
“Sunt o fire foarte optimista. Cand am intrat in sala de operatie i-am spus mamei ca totul va fi bine”, ne povesteste adolescenta. Si asa a si fost. Prof. dr. Gheorghe Burnei, medicul care a coordonat echipa de chirurgi, ne-a spus ca operatia Sorinei, care a constat in reconstructia membrului pelvin drept, a fost una dificila, avand in vedere ca i-au fost alungite vasele de sange, nervii, muschii si osul. “Fetita s-a nascut cu oasele ambelor picioare curbe. Acum i-am operat piciorul drept, care a fost alungit cu 25 de centimetri si a fost indreptat. Peste trei luni ii vom indrepta si alungi si piciorul stang, dupa care Sorina va putea merge. Va avea o viata normala si va avea independenta”, a adaugat prof. dr. Burnei.
“Dupa ce m-am trezit din anestezie si m-am uitat in oglinda, nu mi-a venit sa cred ce drept e piciorul! Chiar merita sa suport durerile pe care le am acum”, spune Sorina. “Vreau sa pot sa fac orice. Vreau sa ma joc cu fratele meu mai mic, cu care ma inteleg foarte bine. Vreau sa pot sa dansez. Imi place foarte mult muzica dance. Ascult Shakira, Stefan Banica jr., Andra”, povesteste Sorina.
Desi nu a putut sa mearga la scoala, parintii i-au adus acasa, in clasele I-IV, un invatator, apoi un profesor de romana si altul de matematica. “Pana in clasa a IV-a a luat numai premiul I, iar in clasele a V-a si a VI-a, premiul II”, povesteste Liliana Iftimie. Prof. dr. Gheorghe Burnei spune ca Sorina va putea pleca acasa peste doua saptamani.
Aparatul care i s-a implantat Sorinei a fost inventat de doi ingineri romani
Noutatea operatiei efectuate de chirurgii de la Spitalul “Marie Curie” consta in faptul ca au folosit, in premiera, un aparat construit de doi ingineri de la Institutul National de Cercetare Mecanica Fina, respectiv Alexandru Moldovan si Gheorghe Stefan.
“Este vorba de implantarea unor fixatoare externe, special concepute ca sa poata sa asigure o stabilitate atat pentru fixarea, cat si pentru elongatia (n.r. alungire) longitudinala si transversala a oaselor. Este un aparat folosit in intregime pentru prima data si care urmeaza sa fie brevetat”, a mai precizat prof. dr. Burnei.
Boala oaselor de sticla, de care sufera Sorina, ataca si fragilizeaza pana la distrugere sistemul osos. De altfel, specialistul spune ca femurul Sorinei inainte de operatie era ca un ou lipsit de continut. “Din aceasta cauza, fetita a avut mai multe fracturi la sold, genunchi si glezna, pe care noi le-am redus in timpul operatiei”, completeaza chirurgul.