Despre Lacul Morii s-au spus multe. Fie că este un loc blestemat – știut fiind faptul că pe locul acumulării de apă a fost un cimitir ras de pe suprafața pământului pe vremea comuniștilor -, fie că este locul preferat al infractorilor care vor să scape de obiectele furate care i-ar putea băga în belele.
”Danciu-gol” a aterizat cu mașina în barajul de acumulare al ”lacului-depozit”
Blestemele au putut fi asociate, spun unele guri, cu accidentele de circulație produse în curba care se oprește exact în poarta stăvilarului – drum de pe care, în urmă cu ani buni, și fostul fotbalist Ionel Dănciulescu a ieșit și a plonjat cu tot cu mașină în apă, chiar la ”buza barajului înalt de 15 m -, dar și cu viețile pe care lacul din Crângași le-a luat unora dintre cei care s-au scăldat acolo.
Acumularea de apă a fost amenajată pe un fost cimitir unde erau îngropați 11.000 de oameni
Faptul că acumularea de apă de pe Râul Dâmbovița care a fost așezată peste mormintele răscolite a 11.000 de oameni, dar și pe locul unei biserici demolate de comuniștii lui Ceaușescu a fost și, se pare, încă mai este un ”depozit” sigur pentru infractori. Dovada cea mai bună sunt zecile, poate de sutele de obiecte de tot felul găsite de-a lungul timpului de scafandrii militari de la ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov.
Cea mai recentă descoperire este un autoturism despre care polițiștii încearcă acum să afle cum a ajuns acolo și, foarte important, dacă a fost folosit în vreo infracțiune comisă pe teritoriul României. Nu se știe de când autoturismul zăcea pe fundul lacului, însă abia astăzi o ”umbră” de la suprafața apei a atras atenția unor bucureșteni care erau la ora zilnică de alergare. De ce recurg hoții la o astfel de metodă?
”Apa distruge urmele de pe respectivele obiecte care pot să stea sub apă, mult și bine, cine-știe-cât timp. E greu să recoltezi urme de pe un obiect care a stat în mâl și în vegetație de apă. infractorii știu asta…Pe fundul lacului ajung de regulă obiectele de care infractorii vor să se descotorosească după ce au dat o lovitură. Cele mai multe sunt mașini furate sau folosite la diverse infracțiuni. Dar au fost găsite și seifuri tăiate și golite de valori. Ba chiar și arme….Orice…
Cu ani în urmă, în jurul lacului era un drum de țară care făcea legătura cu comunele ilfovene din partea cealaltă a apei. Era denumit drumul hoților. În zona aceea își făceau veacul infractorii care, la adăpostul întunericului, scăpau de ”morți” (n.r. obiectele furate)”, ne-au dezvăluit surse judiciare
Bucăți din trupul unui comerciant chinez au fost scoase de pe fundul lacului
A fost o vreme, în perioada anilor ‘90, în care chinezii aciuați prin București își reglau conturile în cel mai sângeros chip cu putință. Își ucideau rivalii, îi îndesau în valize și îi aruncau în lacurile de prin Capitală. Asta dacă nu cumva îi fierbeau, îi treceau prin mașina de tocat și îi aruncau în rețeaua de canalizare…
Rămășițele unui astfel de nefericit asiatic tăiat în bucăți au fost găsite într-o valiză ce zăcea pe fundul Lacului Morii, un adevărat ”depozit” pentru infractori de toate felurile. La acea vreme, polițiștii bucureșteni de la ”Omoruri” au descoperit labele picioarelor, dar și niște bucăți din trunchiul unui asiatic, un comerciant din Complexul Europa care greșise cumva în fața ”Triadelor”, adică în fața mafiei chinezești…
Lacul Morii este și un fel de groapă de gunoi
Firește, pe fundul lacului nu sunt numai obiecte care ar putea fi începutul unei investigații polițienești, ci și mostre ale unui obicei nesănătos al oamenilor necivilizați care confundă o groapă de gunoi cu acumularea de apă din Crângași. Este vorba e cauciucuri uzate de mașină, de frigidere, de aragazuri, de resturi de materiale de construcții, de hoituri de animale…
”Ne scufundăm la adâncimi mari unde temperaturile sunt scăzute, iar vizibilitatea este zero. Nu se vede absolut nimic. Scoatem totul pe pipăite. cauciucuri, aragazuri, frigidere, te-mir-ce mai aruncă omul din casă…De aceea, am dezvoltat între noi un sistem de comunicare tactil, prin atingeri, ca să ne putem coordona acolo, în adâncuri. Când e vorba de obiecte care ar ar putea face parte dintr-o cercetare penală, colaborăm cu poliția care preia ancheta. La fel și în cazul recuperărilor de trupuri ale unor persoane înecate”, a spus plt. adjutant Marian Mitrea, scafandru în cadrul Detașamentului de Salvatori al ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov.
Căutările trupurilor copiilor înecați, misiuni extrem de delicate pentru scafandrii militari
Însă, Lacul Morii, care este ”depozitul” hoților și al asasinilor, rezervă scafandrilor și momente extrem de sensibile, chiar dureroase. Căutările trupurilor unor copii înghițiți de ape.
”Cel mai grele misiuni sunt acelea de căutare, mai ales de căutare a unor copii. E foarte dureros, e foarte, foarte greu. E un impact emoțional extrem motiv pentru care scafandrul trebuie să fie foarte tare, foarte bine pregătit psihic”, a adăugat plt. Mihăița Adrian Catrinoiu, și el scafandru ISU ”Dealul Spirii” București-ilfov.
Lacul Morii din Crângași, ”depozitul” hoților, a împlinit trei decenii
Lacul Morii este un lac de acumulare de pe Râul Dâmbovița format de acest râu în spatele barajului Ciurel care a fost amenajat, în principal, pentru protecția împotriva inundațiilor care ar putea devasta Bucureștiul. Lucrările la lac au început în iulie 1985, iar 21 august 1986, a fost închis stăvilarul și apele Dâmboviței au început să se adune în spatele zăgazurilor din pământ și beton. Pentru ca acest lac să existe, regimul comunist a demolat o biserică la care se ajungea pe un podeț ce trecea peste zona mlăștinoasă din Giulești și a distrus un cimitir în care, la acea vreme, erau îngropați 11.000 de oameni.
Foto: ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov
CITIȚI ȘI:
Când bombele tac, muzica poate să înceapă. Povestea refugiatului care a pierdut totul în Siria, dar și-a regăsit sufletul în România
VIDEO EXCLUSIV/ Gabi Jugaru nu mai face farse! S-a întors la cântat și și-a transformat casa în cârciumă de cartier!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro