Mergi direct la conținut »
Secția pentru anchetarea magistraților o acuză pe Kovesi că a luat 268.689 lei de la Ghiță și că a mințit pe tema relației cu fostul parlamentar
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Secția pentru anchetarea magistraților o acuză pe Kovesi că a luat 268.689 lei de la Ghiță și că a mințit pe tema relației cu fostul parlamentar

Secția pentru anchetarea magistraților o acuză pe Kovesi că a luat 268.689 lei de la Ghiță și că a mințit pe tema relației cu fostul parlamentar

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au transmis, vineri seară, un comunicat de presă în care o acuză pe Laura Codruța Kovesi că a luat 268.689 lei de la Sebastian Ghiță, pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, precum și că a mințit pe tema relației pe care o avea cu Ghiță. 

De Ioana Tomescu,

Procurorii SIIJ că au început urmărirea penală față de Laura Codruța Kovesi, pentru acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Concret, procurorii o acuză pe Kovesi că, în 2011, când aceasta era procuror general al României, a primit 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, aflat la vremea respectivă în Jakarta, Indonezia.

Totodată, procurorii mai susțin că, în perioada 2010-aprilie 2011, Kovesi a implicat Parchetul General în procedura de extrădare a lui Nicolae Popa și a dispus ca insituția pe care o conducea să suporte cheltuielile de transport pentru persoanele însărcinate cu aducerea în țară a lui Popa.

„Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ”, transmite SIICJ.

Un medic din Suceava, infectat cu COVID-19: ”Eu iau medicament pentru HIV, iar Flutur e în spital ca să nu dea socoteală. Sistemul lui mafiot ne-a adus aici”
Recomandări

Un medic din Suceava, infectat cu COVID-19: ”Eu iau medicament pentru HIV, iar Flutur e în spital ca să nu dea socoteală. Sistemul lui mafiot ne-a adus aici”

 

Totodată, procurorii Secției pentru anchetarea magistraților o acuză pe Kovesi că „ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București”.

Procurorii SIICJ mai spun, în comunicatul transmis vineri seară, că Laura Codruța Kovesi a mințit pe 10 aprilie 2014, când a fost audiată și întrebată de relația pe care o are cu Sebastian Ghiță. Potrivit anchetatorilor, fosta șefă DNA „ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală”.

Secția pentru anchetarea magistraților mai precizează că cercetările au fost extinse și a fost începută urmărirea penală in rem în legătură cu comunicatul de presă transmis de Parchetul general la data de 9 ianuarie 2017, privind extrădarea lui Nicolae Popa.

Citiți AICI comunicatul integral

Fotografie principală: Inquam Photos / Octav Ganea 

Close
Închide
  Close