CCR a stabilit că dispoziţiile prevăzute la art. 31 alin. (3), fraza a treia din Legea nr. 273/2004 referitoare la adopția copiilor sunt neconstituţionale.
„În esență, Curtea a reținut că, în cadrul procedurii de deschidere a adopției, părinții firești ai copilului trebuie să beneficieze, ca orice parte a unei proceduri judiciare, de dreptul la apărare, drept fundamental, garantat de art. 24 din Constituție”, se arată în comunicat.
Concret, CCR a decis că legea din 2004 trebuie modificată acolo unde scrie că „în situația în care părinții firești nu au putut fi găsiți, citarea acestora se face prin publicitate, fără ca instanța să dispună numirea unui curator dintre avocații baroului”.
Argumentul a fost că fraza „fără ca instanța să dispună numirea unui curator dintre avocații baroului” nu are nicio justificare obiectivă și rezonabilă și că instituie o discriminare privind dreptul la apărare.
„Remediul constituțional specific, în ipoteza constatării neconstituționalității discriminării, îl reprezintă – în cazul părinților firești care nu au putut fi găsiți și a căror citare se realizează prin publicitate – acordarea beneficiului constând în dispunerea de către instanță a numirii unui curator dintre avocații baroului”, a precizat CCR.
De asemenea, arată Curtea Constituțională, pentru asigurarea dreptului la apărare al părinților firești care nu au putut fi găsiți și care au fost citați prin publicitate, „legiuitorul ar fi trebuit să prevadă că remunerația cuvenită curatorului special se suportă din bugetul statului, această sumă neputând fi pusă în sarcina părinților firești – părți în procedura de deschidere a adopției”.
Decizia CCR este definitivă și obligatorie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro