UPDATE. Fumătorii care mai sperau că vor putea fuma și în alte locuri decât afară, sub cerul liber, primesc vești proaste de la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților. Astfel, Comisiile de Sănătate și cea Juridică din Camera Deputaților au respins amendamentele care modificau legea anti-fumat.

Amendamentele spuneau că fumatul va fi permis în locurile publice, în spații special amenajate, pe terase, în restaurante, baruri și cafenele ,în locuri amenajate pentru fumători. În urma votului, dat de deputați, aceste modificări au fost respinse, iar fumatul va fi permis doar sub cerul liber.

Mai mult, aleșii au adoptat și o Directivă Europeană care prevede că începând cu 1 ianuarie 2017 se vor scoate total de pe piață țigările cu arome. Totuși aleșii au respins amendamentele pesedistei Aurelia Cristea care interziceau fumatul în mașina personală când în ea se află copii sau femei gravide și fumatul țigării eșectronice lîngă locurile de joacă ale copiilor din parcuri.


Marți, deputații din comisiile reunite de Sănătate și cea Juridică s-au întâlnit pentru a discuta pe seama unui proiect ce prevede o directivă europeană privind producerea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun.

Însă, acest proiect conținea mai multe amendamente la Legea Antifumat, care au fost discutate inclusiv săptămâna trecută la Senat.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Senatorul PND Daniel Fenechiu a propus trei modificări importante la această lege. Prima se referea la redefinirea spațiului public – acesta urma să fie definit ca orice spațiu care are pereți de jur împrejur și tavan. Asta înseamnă că s-ar fi putut fuma inclusiv pe terase și balcoane.

Un alt amendament se referea la existența unor spații special amenajate pentru fumători, ceea ce ar ar fi reîntors legea la situația de acum câțiva ani, atunci când în restaurante și spații comerciale existau spații special amenajate pentru fumători.

De asemenea, tot el propunea ca fumătorii să se poată organiza în asociații și în cluburi dedicate lor.

Tot la același proiect de lege existau și două amendamente ale Aureliei Cristea, deputată PSD. Ea este considerată inițiatoarea legii antifumat.

Aurelia Cristea propunea înăsprirea legii prin interzicerea fumatului în mașină atunci când se află și un minor sau o femeie însărcinată.

Raportul privind modificare Legii antifumat va merge în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

Citește și: Ministrul Sănătății face apel la Camera Deputaților: Relaxarea legii antifumat nu poate avea efecte pozitive

Simone Inzaghi contestă victoria CFR-ului: „În România nu s-a jucat fotbal”
GSP.RO

Simone Inzaghi contestă victoria CFR-ului: „În România nu s-a jucat fotbal”

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile