Una din trei hotarari date de alesii bucurestenilor ramane doar pe hartie sau se aplica dupa ureche. In ultimii ani, in rarele momente cand nu se cearta, consilierii municipali voteaza acte normative despre a caror soarta nu se mai intereseaza nimeni. Neabrogate dar uitate, acestea zac de cele mai multe ori in sertare sau starnesc amuzamentul celor pusi sa le aplice.
Printre documentele votate de reprezentantii Municipalitatii si ramase doar litere pe hartie sunt hotararile care reglementeaza traficul greu in oras, modul in care trebuie sa se faca curatenie dupa animale de companie pe strazi, taierea copacilor, spalarea trotuarelor sau colectarea selectiva a gunoaielor.
In urma cu cinci ani alesii bucurestenilor hotarau sa puna piciorul in prag pentru a opri desfiintarea spatiilor verzi si taierea abuziva a copacilor. Ca urmare, a fost votata o hotarare care obliga orice persoana care taia un pom sa planteze in loc 12 arbori sau in cel mai rau caz sa plateasca contravaloarea lor. Aceasta hotarare nu a fost aplicata niciodata, ba chiar mai rau: nimeni nu a verificat vreodata cati copaci au fost pusi la loc. Pentru a “rezolva” problema a fost data o lege in 2005 care reducea numarul de copaci care trebuiau plantati la doar 4. Nici asa nu a fost bine.
“Vin si spun ca o sa plateasca contravaloarea arborilor sau isi iau angajamentul ca planteaza copacii si dupa aia refuza. Prefera sa se judece pentru un pom”, a declarat directorul adjunct al Administratiei Parcuri si Gradini Publice, Marian Rusu.
In luna august 2004 a fost votata de Consiliul General al Capitalei hotararea care obliga persoanele fizice si juridice sa spele trotuarele. Se fixa si o zi: sambata pentru asociatiile de locatari si luni pentru agentii economici.
Directorul Inspectiei din cadrul Municipalitatii, Victor Uleia, e si el sceptic in privinta sanselor de aplicare: “Ne-am ferit sa amendam locatarii, pentru ca sunt multi pensionari si nu au de unde sa ne dea intre 30 si 50 milioane de lei cat e sanctiunea”.
In octombrie 2005 acelasi consiliu vota sanctionarea bucurestenilor care detin animale de companie si nu aduna mizeria facuta de acestea pe strazi. Ce s-a intamplat cu documentul la opt luni de la intrarea in vigoare? A ajuns la cos.
“Este greu sa ii amendezi pe bucuresteni. Ei refuza sa se legitimeze in fata inspectorilor nostri. In mod normal ar trebui ca politia sa ii legitimeze, dar acestia nu colaboreaza”, a declarat Magda Iuga, sef Directie Salubrizare in Primaria Capitalei.
Bucurestenii considera masura exagerata. “Intai sa ii amendeze pe cei care arunca hartii sau tigari pe jos si apoi sa se uite la fundul bietelor animale”, declara Constanta Ciobanu, stapana lui Dolly, un superb caniche alb.
Multe persoane indragesc animalele, insa asta nu inseamna ca ele trebuie lasate sa isi faca nevoile pe strada. “M-am obisnuit ca atunci cand ies cu Lizuca la plimbare in parc sa strang si mizeria pe care o face”, ne-a spus stapana catelusei.
Pe Calea Floreasca am gasit ieri o sumedenie de masini de mare tonaj. Cel mai probabil, basculanta din imagine apartine vreunei firme care asfalteaza acum prin Capitala
„Mi-e dor de pomul din fata casei”
Arborii de pe soseaua Giurgiului au fost taiati pentru a permite largirea strazii. Primele defrisari au inceput la sfarsitul lunii trecute, iar planul la defrisari este de peste 500 de arbori. “E pustiu fara ei. Parca mai dadeau culoare acestei zone. Mi-e dor de pomul din fata casei”, ne-a spus cu regret Daniela Burna, o fata care locuieste in zona. La fiecare copac taiat, Primaria are obligatia de a planta alti patru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro