De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 19:05. Senatul a votat Legile justiției. Au fost 83 de voturi „pentru” și 36 „împotrivă”. Opoziția a nunțat că va contesta din nou pachetul legislativ la CCR.

UPDATE ora 17.40 Modificările la Legea 304/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă”, nefiind înregistrată nicio abţinere. Votul în cazul Legii 317/2004 a fost: 82 „pentru”, 36 „împotrivă” şi o abţinere.

Împotriva acestor legi s-au pronunţat senatori ai PNL, USR şi PMP. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie şi susţinute în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

UPDATE ora 17.00 Plenul Senatului a început dezbaterea pe legile justiției. USR încearcă să retrimită proiectele la comisie, invocând aspecte procedurale. Propunerile sunt respinse de plen.

UPDATE ora 16.20 Plenul Senatului a decis, luni, dezbaterea legilor justiției în procedură de urgență. Acestea se află la punctul trei pe ordinea de zi. USR a cerut, prin vocea liderului de grup, Vlad Alexandrescu, amânarea dezbaterii și a votului, pentru săptămâna viitoare, dar solicitarea acestuia a picat la vot.

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni
Recomandări

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni

Senatorii USR au pregătit deja pancarte și vor să protesteze de la tribuna Senatului.

UPDATE ora 13.30 Comisia parlamentară specială a adoptat luni raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările celor trei legi ale Justiţiei – 303/2004 privind statutul magistraţilor, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, textele fiind reformulate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Raportul favorabil pe Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă” iar Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM a primit raport favorabil cu 11 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă.

Partidul Naţional Liberal anunță că va contesta din nou la Curtea Constituţională a României modificările la legile Justiţiei, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupşa. Ne-au lăsat suficiente motive sau, în sfârşit, au creat suficiente motive pentru ca textele ce vor fi adoptate ca urmare a reexaminării să fie declarate în bună măsură neconstituţionale”, a afirmat Cupşa, la Parlament.

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!
Recomandări

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!

El a subliniat că în procedura de reexaminare au fost modificate texte care nu au fost declarate neconstituţionale de către CCR şi nu se află într-o legătură funcţională cu celelalte texte, arătând că astfel se încalcă alte decizii ale Curţii şi practica în materie.

„Nu au aplicat cu corectitudine decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstituţionale. Au adăugat texte noi la texte care au fost adoptate anterior”, a susţinut Cupşa.

UPDATE ora 11.30 Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat luni, cu 12 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”, raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, prima din pachetul legilor justiției. Au fost reformulate unele articole, dar actul normativ nu a suferit modificări de fond faţă de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'
Recomandări

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'

Dezbaterile continuă cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, textele fiind reformulate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Dacă rapoartele celor trei legi vor fi depuse în timp util la Biroul permanent al Senatului, aceste acte normative ar putea intra în dezbaterea plenului în şedinţa de luni după-amiază.


Senatorii au avut termen până joi, la ora 15.00, să depună amendamente la legile justiţiei, urmând ca luni, înainte de şedinţa plenului Senatului, acestea să fie dezbătute şi votate în comisia specială, condusă de Florin Iordache. Cele trei legi ale justiţiei ar urma să fie votate la începutul şedinţei Senatului.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în regim de urgență, modificările la legile justiției, după ce comisia Iordache a finalizat, în aceeași zi, rapoartele la cele trei legi ale justiției, 303, 304 și 317. Programul ședinței plenului a fost prelungit până la epuizarea ordinii de zi, pentru finalizarea legilor controversate, care urmează să fie din nou atacate la Curtea Constituțională (CCR), potrivit anunțului PNL. USR a protestat, în plen, cu tricouri cu mesajul #farapenali, în timp ce liberalii s-au plâns că nu au putut studia raportul și au cerut trimiterea lui la Comisia juridică.

Legile justiției au fost puse în acord cu deciziile CCR, în urma contestării lor de către Opoziție și ICCJ. PNL și USR au anunțat deja că există considerente pentru atacarea din nou a proiectelor la CCR, în urma noilor amendamente adoptate în Comisie.

Comisia Iordache a redefinit eroarea judiciară, la răspunderea magistraților. Inspecția Judiciară a fost implicată în procedura acțiunii în regres, potrivit deciziei comisie, de marți.

La data de 19 martie, Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a decis ca CSM să primească atribuţiile de numire şi revocare a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele României fiind eliminat din procedură.

Această prevedere a fost corelată cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, care urma să fie dezbătută de comisie, unde s-a propus eliminarea preşedintelui  României din această procedură.

“CSM numeşte şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, prevede textul adoptat de comisie.

Iniţial, articolul prevedea că “CSM propune preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numeşte şi revocă din funcţie preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Comisia a discutat și despre dreptul președintelui de a refuza numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor stagiari. Președintele Comisiei, Florin Iordache a pledat pentru o nouă prevedere potrivit căreia „preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari”. Reprezentanții PNL s-au opus.

Cu majoritate de voturi, Comisia a adoptat prevederea potrivit căreia „preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari”.

De asemenea, tot la Legea 303/2004 a fost eliminată implicarea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii în verificarea declaraţiei olografe date de magistraţi pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice, din structurile autorităţii judecătoreşti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri, precum şi din cadrul Ministerului Justiţiei, au mai stabilit parlamentarii, modificând textul referitor la incompatibilităţi.

Comisia a mai decis reformularea articolului privind Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Potrivit textului adoptat, „Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională”.


Atunci și Acum: Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației care a scăpat după 4 ani de dosarul penal și a fost înlăturată din conducerea PSD


Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens
HOROSCOP

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens