De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 16.30 Comisia și-a suspendat lucrările. La propunerea lui Florin Iordache, dezbaterile se vor relua marți, ora 8.30.

UPDATE ora 14.30 Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a decis, luni, ca CSM să primească atribuţiile de numire şi revocare a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele României fiind eliminat din procedură.

Această prevedere va fi corelată cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, care urmează să fie dezbătută de comisie, unde se propune eliminarea preşedintelui  României din această procedură. „CSM numeşte şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, prevede textul adoptat de comisie

Iniţial, articolul prevedea că „CSM propune preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numeşte şi revocă din funcţie preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Comisia a discutat și despre dreptul președintelui de a refuza numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor stagiari. Președintele comisiei, Florin Iordache a pledat pentru o nouă prevedere potrivit căreia „preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari”. Reprezentanții PNL s-au opus.

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit
Recomandări

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit

Cu majoritate de voturi, Comisia a adoptat, în cele din urmă, prevederea potrivit căreia „preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari”.

UPDATE ora 12.10 Senatoarea PNL Alina Gorghiu, membră în comisia specială, anunță că liberalii vor recurge cu siguranţă la o nouă sesizare a CCR pe legile justiției.

”Suntem foarte aproape ca PSD să votez e din nou în comisie specială legile justiţiei. Lipsa de credibilitate crește pentru că acum mai există un argument: cele 3 legi făcute de PSD nu au trecut de cenzura CCR. Regret să spun acest lucru, dar Parlamentul României mai are mult spirit democratic de integrat. Vom vedea din nou voturi pe repede înainte, refuzul dezbaterii, refuzul ascultării opiniilor opoziției și a majorităţii magistraţilor.PSD şi ALDE au în continuare marea obsesie: scoaterea Preşedintelui României din numirea Preşedintelui ICCJ”, a scris Gorghiu pe Facebook. 

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță
Recomandări

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță

Liberala menționează că Forumul judecătorilor avertizează că, dacă anumite prevederi din legi rămân nemodificate, numărul magistraţilor ar putea fi redus cu 25%, aproximativ 2000 de magistraţi aflaţi la apogeul profesional, 90% doar din ICCJ.

”Pentru această situaţie e necesar, chiar și în ultimul ceas, să se elaboreze studii de impact. Legile nu vor putea să intre în vigoare aşa cum vrea PSD pentru că sunt multe filtre care vor fi folosite. PNL va recurge cu siguranţă la o nouă sesizare a CCR”, a spus Gorghiu.

Potrivit deciziei comisiei speciale, „Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: numeşte şi revocă din funcţie preşedintel, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţei de Casaţie şi Justiţie”.

TOLO, despre Gabriela Firea și blaturile cu televiziunile! 'În realitate, e jale!'
Recomandări

TOLO, despre Gabriela Firea și blaturile cu televiziunile! 'În realitate, e jale!'

De asemenea, comisia a decis să se revină la forma aflată în vigoare la articolul 2 – „Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; b) curţi de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanţe militare; f) judecătorii”.

Hotărârile Secţiei pentru Judecători, respectiv ale Secţiei pentru procurori ale Consiliului Superior al Magistraturii, în orice alte situaţii decât cele prevăzute în art. 134 alin. (3) din Constituţie, în care Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor, pot fi atacate la secţia de contencios administrativ a curţii de apel competente, conform dreptului comun, mai prevede textul adoptat.

Comisia specială privind justiţia s-a reunit, luni, la ora 10:00, pentru a pune în acord legile justiţiei cu Deciziile CCR, după ce mai multe articole din corpul legilor au fost declarate necostituţionale. Potrivit oridinii de zi a Comisiei speciale, aleşii vor avea „dezbateri privind transpunerea Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 33/2018, 45/2018 şi 62/2018 raportat la modificările Legii 304/2004, 303/2004 şi 317/2004”.

Membrii comisiei au parcurs într-o primă lectură modificările solicitate de Curtea Constituţională la proiectele de lege, fără a vota vreun articol.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului și-a reluat activitatea, miercuriea trecută, cu o primă lectură pe modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectele au fost contestate la Curtea Constituţională, iar acum parlamentarii trebuie să le pună în acord cu deciziile judecătorilor constituționali. Luni începe discuția pe amendamente. Opoziția acuză Puterea că încearcă să scoată președintele din procedura numirii șefului îCCJ și a vicepreședinților Înaltei Curți.

Deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, a afirmat, miercuri, că PSD şi ALDE urmăresc să îl scoată pe preşedintele României definitiv din procedura de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citește și: #salvatipipera. De la zonă strategică pentru Armată, la zonă strategică pentru investitori străini / MULTIMEDIA

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."
GSP.RO

CTP s-a enervat după ce vloggerul Selly a făcut accident. Jurnalistul il ataca foarte dur: "Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..."

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse
HOROSCOP

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse