„Este la Grădina Zoologică din Braşov, oamenii spuneau că era în această stare de psihoză de foarte mult timp. Vă rog să distribuiţi ca să ajungă la cât mai multe persoane, poate reuşim să oprim această exploatare!”, a fost mesajul postat pe TikTok la imaginile cu leul alb.
@persi..29 Desfintati gradiniile zoologice!🙏🙏🙏🙏Anul trecut am vizitat pentru prima dată zoo din Brașov și nu era în această stare.am întâlnit aceeași situație și în Rep Moldova!##animalsoftiktok #zoo #lion ♬ som original – clovmsc
„Leul din acest habitat are 21 de ani, o vârstă remarcabilă pentru specia sa. Din cauza înaintării în vârstă, sănătatea lui s-a degradat, însă beneficiază de tratament şi supraveghere medicală şi de o dietă suplimentată vitamino-mineral, pentru a remedia efectele bătrâneţii şi a asigura confortul şi bunăstarea”, a transmis Zoo Brașov.
Problemele specifice asociate cu vârsta înaintată, cum ar fi, de exemplu, încetinirea metabolismului, duc în timp la pierderi în greutate, la perioade mai scurte de activitate fizică şi la afecţiuni osteo-articulare.
Totuşi, leul poate deveni agitat atunci când în apropierea geamului de vizitare se strâng grupuri mari de oameni, mai ales dacă se face gălăgie sau se loveşte în geam.
Directorul Zoo Braşov, Alin Pînzaru, a declarat pentru News.ro că „animalul nu dă semne de suferinţă”, iar în aceste condiţii, reprezentanţii Grădinii Zoologice nu au motive să îl eutanasieze.
Leul beneficiază de toate tratamentele de care are nevoie, primeşte mâncare, porţii mari de carne, nu îi lipseşte nimic. Nu dă semne de suferinţă, nu vrem să eutanasiem un animal care nu dă semne de suferinţă. Animalul merge, într-adevăr merge mai greu, dar acest lucru este cauzat de vârsta înaintată.
Leul se află de mai mult timp în Zoo Braşov, fiind adus de la Circul Globus.
Potrivit paginii oficiale Zoo Brașov, leul alb este o subspecie ce trăieşte în rezervaţiile naturale din regiunea Timbavati, Africa de Sud, în habitate de gen savană.
Culoarea deschisă a blănii – de la alb la crem – se datorează unei mutaţii genetice denumită leucism, determinată de o alelă recesivă.
În sălbăticie, leii albi trăiesc între 10 şi 15 ani, în captivitate – peste 25 de ani.
Leii albi pot avea între 120 şi 260 kg. Din cauza culorii specifice a blănii, leii albi sunt mai vulnerabili, neputându-se camufla eficient.
Populaţiile indigene credeau că leii albi sunt mesageri divini şi reprezintă puritatea şi iluminarea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro