MENIU CAUTĂ
06 Iun. 2004 21:00

„Libertatea” a fost ieri in campanie electorala

Distribuie

candidatul sprijinit de noi. in prima faza am facut un afis electoral cu un candidat fictiv, la Primaria Capitalei. Editorul coordonator al Departamentului Politica/Eveniment al ziarului nostru, Mihai Valentin Neagu, ne-a fost complice la actiunea noastra. Acesta a fost protagonistul afisului, bineinteles, folosind un alt nume, foarte sugestiv pentru peisajul politic de la noi: Laudoniu Topaz. Formatiunea politica reprezentata de acesta a fost de asemenea aleasa in mod sugestiv pentru starea de lehamite a electoratului: ALIANTA NU. Semnul electoral al aliantei a fost reprezentat de o grebla, o cazma si o sapaliga.
Cu afisele in brate, am plecat, ieri dimineata, sa facem propaganda electorala in fata unor sectii de votare. Prima oprire a fost la sectiile de votare 184 si 185, din incinta Facultatii de Hidrotehnica. Ne-am postat frumos la intrarea sectiei 185 si am inceput sa-i indemnam pe cei care veneau la vot sa-l aleaga pe Laudoniu. "Ba, voi nu stiti ca azi nu e voie la campanie", ne-a luat in primire un pensionar, venit sa-si indeplineasca obligatiile cetatenesti. Am trecut peste remarca lui si am inceput sa strigam "Votati-l pe Laudoniu Topaz". Interesant este ca unii dintre cei pe care i-am abordat spuneau ca-l cunosc pe Laudoniu, dar erau sceptici in privinta sanselor sale. Nu am mai apucat sa convingem multa lume de intentiile bune ale candidatului, pentru ca dupa patru, cinci minute de propaganda doi agenti de politie au venit la noi cu ochii cat cepele, de parca nu le venea sa creada ce vad. "Veniti aici. Haideti incoa' sa va legitimam. Nu stiti ca nu aveti voie sa faceti asa ceva! E cinci milioane amenda", ne-a explicat unul dintre politisti. Cand am vazut ca gluma se ingroasa i-am aratat omului legii legitimatiile de ziaristi si i-am explicat faptul ca am vrut sa testam reactia autoritatilor si a electoratului. "Domne', sincer, nu mi-a venit sa cred cand v-am vazut. M-am gandit ca sunteti inconstienti sa veniti in fata unei sectii de votare. Chiar asa pe fata...", ne-a spus agentul sef Catalin Costinescu, mirat de tupeul nostru.

La o sectie de votare nimeni nu s-a sesizat

A doua oprire am facut-o la sectiile de votare 1137-1141, toate amenajate in cladirea scolii 163 de pe Calea Giulesti. Aici am facut campanie nestingheriti. I-am luat in primire pe toti care intrau la votare si i-am indemnat sa-l voteze pe Laudoniu: „Votati-l ca e baiat bun, vrea sa faca numai bine pentru bucuresteni. stie toate legile. El nu avut bani pentru o campanie la televiziune si de-aia suntem noi pe aici”. O doamna destul de bine imbracata ne-a spus ca o sa-l voteze pe „domnul Topaz” pentru ca „s-a saturat de babalaci”. „Vreau oameni tineri”, ni s-a confesat ea. Unii batrani ne-au asigurat si ei ca o sa-i dea votul candidatului Aliantei NU, iar un cetatean care tocmai iesea din sectie chiar s-a oferit sa faca si el propaganda alaturi de noi. Dupa ce-am vazut ca nu apare nici un om de ordine am plecat, multumiti ca am convins pe cineva sa-l voteze pe seful nostru.
A treia escala am facut-o la sectiile de votare 60, 61, 63 aflate in aceeasi cladire, pe Calea Grivitei. Faza s-a repetat si aici. Cu afisele in brate am inceput sa vorbim despre Laudoniu si sa le spunem oamenilor sa-l voteze. Prima care a intrat cu noi in dialog a fost o femeie, care ne-a avertizat ca nu avem voie. I-am spus ca o facem pe riscul nostru pentru ca sustinem o cauza buna. „Cum vreti, dar eu v-am spus”, a strambat din nas femeia dupa care a plecat.
La aceasta sectie de votare am avut cel mai mare succes. Postati exact la intrare, i-am abordat pe toti cei care intrau in sectia de votare. Ca sa scape de noi, majoritatea ne-au zis ca o sa puna stampila pe Laudoniu. „Bine faceti”, i-am asigurat ca fac alegerea cea mai buna pentru ei. Dupa vreo 10-15 minute in care ne-am facut de cap a aparut din sectie de votare un individ, in civil, care ne-a spus, pe un ton calm, dar raspicat, sa plecam. Am incercat noi sa-i spunem ca de fapt e o farsa, dar parea ca nu-l intereseaza.

„Sunt inspectorul principal Ion Hartan”

Tot ce voia era sa plecam mai repede din fata sectiei de votare. I-am spus ca suntem de la ziarul Libertatea si atunci personajul s-a legitimat. „Sunt inspectorul principal Ion Hartan”, ne-a spus acesta, indemnandu-ne inca o data sa mergem in alta parte cu propaganda, fie ea farsa sau nu. Am plecat pana la urma, destul de satisfacuti de munca noastra ilegala. Am reusit sa facem propaganda pentru un candidat, chiar in ziua alegerilor. „Votati-l pe Laudoniu Topaz! Un primar adevarat” .

Comentarii