Mergi direct la conținut »
Liderul ISIS a fugit din Mosul, după ce trupele irakiene au câștigat tot mai mult teren
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Liderul ISIS a fugit din Mosul, după ce trupele irakiene au câștigat tot mai mult teren

Statul Islamic a suferit un dublu eșec la Mosul. Liderul grupării teroriste Abu Bakr al-Baghdadi a fugit din oraș, pe măsură ce trupele irakiene au câștigat tot mai mult teren. Totodată, jihadiștii au pierdut o închisoare în care ar fi executat sute de persoane, relatează AFP.

Abu Bakr al-Baghdadi nu se mai află la Mosul, unde şi-a făcut singura apariţie publică, în iulie 2014, la puţin timp după cucerirea celui de al doilea cel mai important oraş din ţară de către jihadişti, susține un oficial din cadrul Apărării americane.

”Probabil că el a părăsit Mosulul înainte ca oraşul, dar şi Tel Afar să fie izolate de forţele irakiene”, afirmă acest oficial, care se referă la alt bastion al Statului Islamic, la vest.

În opinia acestuia, liderul Statului Islamic ”nu mai exercită, probabil, vreo influenţă tactică asupra modului în care se poartă bătălia” împotriva forţelor irakiene la Mosul. ”El le-a dat, probabil, orientări mari, strategice”, conducătorilor săi militari de la faţa locului şi i-a lăsat să poarte bătălia, a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului.

Abu Bakr al-Baghdadi este urmărit de Comandamentul american al forţelor speciale (SOCOM) şi agenţiile americane de informaţii, aşa cum s-a întâmplat şi cu fostul lider Al-Qaida Osama ben Laden.

Citește și: 12 civili au fost răniţi în primul atac chimic din Mosul

Close
Închide
  Close