De Mihai Niculescu,

Bilanțul a fost anunțat de reprezentantul unui ONG care a avertizat că numărul deceselor ar putea crește în condițiile în care energia electrică care lipsește de mai bine de două zile în Venezuela nu va reveni.

Președintele Nicolas Maduro denunță un atac cibernetic care ar fi paralizat sistemele de control ale alimentării cu energie și îi consideră vinovați pe autoproclamatul președinte Juan Guaido și aliații săi americani.

„Între ieri şi astăzi, am înregistrat 15 decese din cauza absenţei dializei. Nouă dintre aceste decese au fost înregistrate în statul Zulia, două în statul Trujillo şi patru la spitalul Perez Carreno din Caracas”, a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coaliţiei organizaţiilor pentru dreptul la sănătate şi viaţă (Codevida), potrivit France Presse și Agerpres

Doar 5% din spitalele cu unități de dializă pot funcționa în acest moment, arată reprezentantul asociațiilor pacienților

„Situaţia persoanelor cu insuficienţă renală este foarte dificilă, critică, este vorba despre 95% dintre unităţile de dializă, care ar putea ajunge la 100% în prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate”, a spus Valencia.

„În cele câteva unităţi de dializă unde există generatoare electrice, a devenit dificil să le repornim din cauza lipsei de combustibil”, a adăugat Valencia.

Referindu-se la numărul de persoane care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Codevida a avertizat că pana de curent în continuare „ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienţi”.

Vineri, „48 de copii dependenţi de singura unitate pediatrică de dializă din ţară nu au putut beneficia de dializă”, a adăugat el.


Citește și: Dosarul «Moscova 2» ne reamintește ce imens e Tezaurul României la valoarea de azi. Rușii ne-au sechestrat 10 miliarde $!