Ravil Maganov suferea de o boală gravă, a transmis Lukoil, într-un comunicat, la scurt timp după ce informația că acesta a murit a apărut în presa rusă. Maganov, în vârstă de 67 de ani, suferea de o boală cardio-vasculară și de aceea fusese internat, scrie TASS. Agenția rusă scrie că acesta s-a sinucis. Nu prezintă informația ca pe o variantă a autorităților, ci ca pe o certitudine.
Sub conducerea lui Maganov, Lukoil a condamnat într-un comunicat invazia rusă din Ucraina, poziție pe care tabloidele britanice, printre care și The Telegraph, o reamintesc acum, după moartea acestuia. Nu este însă vreo dovadă că există o legătură între deces și poziția companiei.
„Ravil a avut contribuție neprețuită nu numai la dezvoltarea companiei, ci pentru întreaga industrie rusă de petrol și gaze”, a anunțat compania, în comunicatul în care confirmă decesul directorului.
Potrivit site-ului Lukoil, Ravil Maganov este cel care a propus numele companiei, în 1991, un acronim format din numee orașelor Langepas, Urai și Kogalim, unde se află principalele întreprinderi producătoare de petrol care fac parte din companie.
Al doilea manager de top de la Lukoil care moare în condiții suspecte
Decesul lui Maganov vine la doar câteva luni după cel al unui alt manager de top de la Lukoil. Pe 9 mai, Aleksandr Subotin a fost găsit fără suflare în circumstanțe ciudate, sub influența drogurilor și a alcoolului, la Mîtișci, lângă capitala Rusiei, în casa unui „șaman”.
Proprietarul locuinței, poreclit „șamanul Magua”, le-a spus anchetatorilor că Subotin a ajuns la el într-o stare severă de intoxicație cu alcool și droguri. The Moscow Times a scris că una dintre ipoteze în cazul morții lui Subotin este că acesta a murit în timpul „sesiuni antimahmureală”, adică în timp ce primea un tratament cu venin de la broaște otrăvitoare.
Oligarhii ruși care au murit în ultimele luni
De la începutul invaziei, mai mulți oligarhi ruși și-au pierdut viața, iar autoritățile au anunțat că și-au pus capăt zilelor. Sunt însă semne de întrebare privind versiunea oficială a evenimentelor.
Pe 25 februarie, la doar o zi după declanșarea războiului în Ucraina, Alexander Tiuliakov, 61 de ani, director al gigantului energetic rus Gazprom, a fost găsit spânzurat într-un garaj al unui apartament de lângă Sankt Petersburg potrivit ziarului rus Novaia Gazeta.
Pe 23 martie, oligarhul rus Vasili Melnikov, 43 de ani, proprietarul companiei de furnizare de echipamente medicale MedStoma, a fost găsit mort în apartamentul său din Nijni Novgorod, a informat ziarul rus Kommersant, pe 23 martie. Miliardarul a fost înjunghiat, la fel ca și soția și cei doi fii, de 10 și 4 ani. Au existat informații că Melnikov și-a ucis familia și apoi și-a luat viața.
Pe 18 aprilie, fostul vicepreşedinte Gazprombank (GPB), bancă privată din Rusia, a treia cea mai mare ca active din țară, Vladislav Avaev, 51 de ani, şi-ar fi împușcat mortal soţia şi fiica în apartamentul din Moscova, după care s-a sinucis. Potrivit agenției de stat TASS, tragedia ar fi fost declanşată de un conflict în familie. Avaev se afla într-o dispută juridică cu soţia sa pentru dreptul de a-şi creşte singur fiica Maria.
O zi mai târziu, oligarhul rus Serghei Protosenia, 55 de ani, a fost găsit mort în Lloret del Mar, stațiunea spaniolă de pe Costa Brava, Spania, alături de soția și fiica sa. Potrivit anchetei poliției spaniole, fostul patron al gigantului Novatek, cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia, și-ar fi înjunghiat soția și fiica, apoi s-a spânzurat.
Putin l-a pierdut și pe directorul resortului de schi preferat
Andrei Krukovski, 37 de ani, directorul stațiunii de schi Krasnaia Polyana, situată în apropiere de Soci, a murit pe 2 mai, după ce a căzut de pe o stâncă, în timpul unei drumeții, a relatat Kommersant. Președintele Vladimir Putin își invita în mod regulat oaspeții la schi în domeniul deținut de Krukovski.
Daria Dughina, atentat învăluit în mister
O altă moarte suspectă este a Dariei Dughina, 29 de ani. Fiica ultranaționalistului rus Aleksandr Dughin a murit pe 20 august, după ce mașina pe care o conducea a sărit în aer pe o șosea de lângă Moscova. Ea se întorcea de la un eveniment la care participase împreună cu tatăl ei, însă Dughin a decis în ultimul moment să plece cu alt vehicul.
Serviciul secret rus FSB a acuzat serviciile speciale ucrainene pentru moartea fiicei lui Dughin. Potrivit Moscovei, o cetățeană ucraineană se află în spatele uciderii Dariei Dughina.
Kievul a respins acuzațiile, precizând că „propaganda Rusiei trăiește într-o lume fictivă”.
Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară, puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului, între 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail, la sos@antisuicid.ro.
Foto: Profimedia