Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 380-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 381.
2 morți și 5 răniți după atacurile rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk
Trupele ruse au bombardat două comunități din districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 10 martie, ucigând două persoane și rănind încă cinci, a informat guvernatorul Serhi Lisak.
Obuzele rusești au deteriorat o instalație de transport, o clădire cu trei etaje, șapte case, clădiri agricole, un garaj, o mașină și linii electrice în comunitatea Chervonohrihorivka, potrivit oficialului.
În comunitatea Marhanets, primii respondenți încă clarifică consecințele atacului rusesc, a spus el.
Nikopol, oraș controlat de Ucraina, este situat peste râul Nipru față de orașul Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleare din Europa, care se află sub ocupație rusă din martie 2022.
Trupele ruse au folosit frecvent centrala ca bază militară pentru a lansa atacuri asupra teritoriului controlat de ucraineni.
ONU consideră că recrutarea prizonierilor de către Grupul Wagner este „alarmantă”
Recrutarea deținuților care ispășesc pedepse în penitenciarele rusești de către compania militară privată Wagner este „alarmantă”, a declarat un grup de experți ONU într-o declarație comună publicată vineri de Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_53dc839ca187f7cbaed6bd2978c3316a.jpg)
Membrii grupului Wagner „oferă grațiere pentru sentințe penale” și „o plată lunară” rudelor deținuților care sunt de acord să se alăture, au spus experții.
Wagner ar fi recrutat atât cetățeni ruși, cât și străini care ispășesc pedepse în instituțiile de corecție, au spus aceștia, adăugând că, în unele cazuri, Wagner a folosit amenințări, intimidare și tactici de presiune pentru a recruta.
Prizonierii recrutați „au fost implicați într-o serie de activități – inclusiv furnizarea de servicii militare, reconstruirea infrastructurii și participarea directă la ostilitățile din partea forțelor ruse”, mai precizează ONU.
Cel puțin 6 persoane rănite după bombardamentele rusești din Donețk
Bombardamentele rusești au rănit cel puțin șase persoane vineri într-un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare a regiunii.
Atacurile asupra Kostiantinivka, un oraș industrial la nord de orașul Donețk, au atins și case private și au deteriorat o conductă de gaz, a anunțat Kirilenko într-o postare Telegram.
Potrivit informațiilor preliminare, forțele ruse au folosit sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS) în atac, a spus oficialul ucrainean.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c2a02a23e1eba78a5f3bbc7630b27796.jpg)
Armata rusă nu oprește asaltul asupra Bahmut
Forțele de apărare ale Ucrainei au respins numeroase atacuri ale trupelor ruse în Ivanivski și Bahmut din regiunea Donețk, iar aviația ucraineană a efectuat șase lovituri asupra inamicului în timpul zilei, a anunțat armata ucraineană în actualizarea situației de pe front publicată vineri seară.
„În cursul zilei, Forțele Aeriene ale Forțelor de Apărare au efectuat cinci lovituri în zonele de concentrare a personalului și echipamentelor militare ale ocupanților și o lovitură asupra poziției complexului de rachete antiaeriene al inamicului”, se arată în mesaj.
Unitățile forțelor de rachete și artilerie ucrainene, la rândul lor, au lovit trei zone în care era concentrat personalul invadatorilor.
Trupele ruse nu încetează să încerce să intre la granița administrativă a regiunilor Donețk și Luhansk. Eforturile principale sunt concentrate pe desfășurarea de operațiuni ofensive în zonele Lîman, Bahmut, Avdiiv, Marin și Shakhtar.
Un bărbat din Herson a fost ucis de bombardamentele rusești
Trupele ruse au lovit cu artilerie districtul Tavriiski al orașului Herson din sudul Ucrainei pe 10 martie, a informat Administrația Militară a Regiunii Herson.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6269c3ee71a4a3a2e4a356e12b112b94.jpg)
Un bărbat de 35 de ani a murit pe loc din cauza rănilor suferite în urma atacului, potrivit administrației.
Obuzul rusesc a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de către salvatorii care au intervenit, au adăugat autoritățile locale.
Herson a fost supus continuu bombardamentelor rusești de când a fost eliberat de forțele ucrainene în noiembrie 2022, împreună cu alte zone de pe malul de vest al râului Nipru.
Grupul Wagner a deschis centre de recrutare în 42 de oraşe din Rusia
Gruparea de mercenari Wagner a deschis 58 de centre de recrutare în 42 de oraşe ale Rusiei pentru a trimite mai multe trupe în campania militară rusă în Ucraina, potrivit unui anunț făcut vineri, 10 martie, de liderul și fondatorul acestei organizații paramilitare, Evgheni Prigojin.
„În 42 de oraşe din Rusia au fost deschise centre pentru recrutare în armata privată Wagner”, vor fi recrutaţi „noi combatanţi, care vor merge împreună cu noi să-şi apere patria şi familia; să construiască viitorul nostru comun şi să apere memoria trecutului”, a menţionat Prigojin, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.
Mai multe informații: Grupul Wagner a deschis centre de recrutare în 42 de oraşe din Rusia, pentru a trimite și mai mulți luptători în Ucraina ca „să-şi apere patria şi familia”
Rishi Sunak: „Războiul se va încheia la negocieri”
Premierul britanic Rishi Sunak a spus că îl va sprijini pe președintele Volodimir Zelenskiy să fie în „cel mai bun loc posibil pentru a avea aceste discuții”. Deși premierul a indicat că nu este momentul pentru discuții de pace, s-a angajat din nou să ofere sprijin suplimentar Ucrainei pentru a se asigura că aceasta are un avantaj pe câmpul de luptă.
„Desigur, acest lucru se va încheia așa cum se întâmplă în toate conflictele la masa de negocieri, dar aceasta este o decizie pe care Ucraina trebuie să o ia. Și ceea ce trebuie să facem este să-i punem în cel mai bun loc posibil pentru a avea acele discuții într-un moment potrivit care are sens pentru ei”, a afirmat premierul britanic.
„Dar în acest moment, prioritatea trebuie să fie să le oferim resursele, pregătirea și sprijinul de care au nevoie pentru a avansa și a crea avantaj pe câmpul de luptă”, a încheiat Sunak.
Rusia a capturat arme furnizate de SUA în Ucraina și le-a trimis în Iran
Rusia a capturat pe câmpul de luptă unele dintre armele și echipamentele furnizate Ucrainei de SUA și NATO și le-a trimis în Iran, unde SUA consideră că Teheranul va încerca să facă o inginerie inversă a sistemelor, au declarat patru surse familiare cu situația pentru CNN.
În ultimul an, SUA, NATO și alți oficiali occidentali au văzut mai multe cazuri în care forțele ruse au confiscat anumite arme, inclusiv sisteme antitanc Javelin și antiaeriene Stinger pe care forțele ucrainene au fost uneori forțate să le lase în urmă, pe câmpul de luptă, au declarat sursele pentru CNN.
În multe dintre aceste cazuri, Rusia a transportat echipamentele în Iran pentru a le demonta și analiza, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să facă propria versiune a armelor, au spus surse. Rusia consideră că furnizarea Iranului de arme occidentale capturate va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina, au spus sursele.
Aproape jumătate de milion de oameni, fără curent în Harkov
În jur de 500.000 de oameni nu au electricitate în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, după atac masiv cu rachete lansat joi de ruși, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov, citat de CNN.
„Sursa de alimentare este încă întreruptă pentru 470.000 de consumatori în orașul Harkov și 50.000 în regiune”, a anunțat vineri Syniehubov, într-o postare Telegram.
Prigojin anunță că va cere public muniție după ce i-au fost tăiate comunicaţiile
Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, reclamă că i-au fost blocate comunicaţiile şi permisele de trecere către organismele de decizie ruseşti pentru a-l împiedica să ceară muniţie pentru compania sa, transmite vineri EFE, informează Agerpres.
„Pentru a mă împiedica să cer muniţie, mi-au deconectat toate telefoanele de comunicaţii speciale din toate birourile şi din toate unităţile”, a spus Prigojin, într-o înregistrare audio postată pe contul său de Telegram.
Mai multe detalii: Evgheni Prigojin anunță că va cere public muniție după ce i-au fost tăiate comunicaţiile
Rusia a lansat 95 de rachete în atacul masiv de joi
Forțele ruse au lansat joi 95 de rachete în cel mai mare atac cu rachete asupra Ucrainei din ultimele săptămâni, potrivit raportului Statului Major, citat de Kyiv Independent.
Forțele ucrainene au doborât 34 de rachete și patru drone iraniene Shahed-136 folosite în atac. Rusia a lansat, de asemenea, 31 de lovituri aeriene și 65 de atacuri de la mai multe sisteme de lansare de rachete în aceeași zi.
Atacurile din 9 martie au dus la întreruperi de urgență a curentului, daune infrastructurii și victime civile în toată Ucraina.
Alertă de raid aerian în Ucraina
Autoritățile ucrainene au emis vineri dimineață o alertă de raid aerian în toate regiunile, potrivit Unian. Alerta a fost emisă după ce, la ora 09:02, a fost detectată în Belarus, pe aerodromul „Machulishchi”, decolarea avionului de luptă rus MiG-31K, care este capabil să transporte rachete hipersonice „Pumnal”.
Analiză americană: Forțele Wagner fac o „pauză tactică” în Bahmut
Grupul privat de mercenari Wagner pare să facă o „pauză tactică” în Bahmut, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank american, vineri.
ISW crede că Wagner așteaptă până vor ajunge suficiente întăriri ale trupelor ruse convenționale înainte de a relua bătălia aprigă.
„Sosirea unui număr crescut de forțe convenționale rusești în zonă poate sugera că forțele ruse intenționează să compenseze posibila culminare a operațiunilor ofensive ale lui Wagner în Bahmut cu noi trupe convenționale”, potrivt ISW.
Consilier al lui Zelenski: Sistemele de apărare antiaeriană „nu fac față suficient de bine” rachetelor hipersonice rusești
Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu au făcut față unora dintre rachetele Kinjal lansate de Rusia, în timpul bombardamentelor de amploare efectuate joi de Moscova, afirmă un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit CNN.
În total, 84 de rachete au fost lansate asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal, care au capacitatea de a eluda apărarea aeriană a Kievului, a anunțat anterior în cursul zilei de joi armata ucraineană.
„Ei (rușii, n.r.) folosesc rachete hipersonice. Folosesc noi tipuri de arme și urmăresc cum pot face față sistemele noastre de apărare antiaeriană”, a declarat Alexander Rodnyansky, consilier economic al lui Zelenski. „Nu fac față suficient de bine”, a recunoscut acesta.
Șeful cancelariei lui Zelenski: Ucraina ar putea primi garanții de securitate la următorul summit NATO
Este „destul de realist” ca Ucraina să primească garanții internaționale de securitate la următorul summit NATO, care va avea loc în această vară, a declarat joi Andrii Yermak, șeful biroului preșesintelui Ucrainei, citat de European Pravda.
„Cu siguranță vor exista garanții de securitate, nu mai auzim «nu» atunci când vorbim despre ele. Acum întrebarea este cine va fi primul care le va semna cu noi”, le-a spus Yermak reporterilor.
Armata ucraineană: Rusia lansează atacuri în alte părți ale frontului de est, în timp ce bătălia pentru Bahmut se intensifică
Armata ucraineană a publicat joi actualizări de pe mai multe fronturi privind apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, relatează CNN.
Bătălia pentru Bahmut: Forțele ruse depun în continuare eforturi intense pentru a încercui orașul Bahmut din estul țării, căutând să obțină „acces la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk”, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, în actualizarea de seară.
Armata ucraineană a precizat că a „respins numeroase atacuri” în jurul orașului, afirmând că cel puțin 12 sate din nord-vestul, vestul și sud-vestul Bahmutului, în regiunea Donețk, au fost recent ținta tirului inamic.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_7201662fd4eeb0238502059ac302a762.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_bdec8b02311d7fb9bc6753e05b2fd051.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_ede1f56b21ee59f90fdc0bd7ceb871f4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_f07852ec77ebe76d7f36a12fc71fe050.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_13c8bdbd51919f3a1e736484529f832f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_6a5276b2bb6ff0c6bce4c577e7df85e4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_711fe1e5015ecbc571a330d440c98c78.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_03b20a03710f46e6f749ce5489fa2662.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_1fafe93aefc827aab39eb4445937fcef.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_46ded7afdc2e3f969d113772852bf6cd.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.