Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 476.
Un nou ajutor de 325 de milioane de dolari din partea Statelor Unite pentru Ucraina
Departamentul american al Apărării a anunțat pe 13 iunie un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include vehicule blindate, lansatoare de rachete și muniții, potrivit The Kyiv Independent.
„(Pachetul) include capacități cheie pentru a ajuta eforturile Ucrainei de a-și recuceri teritoriul suveran și pentru a sprijini apărătorii spațiului aerian al Ucrainei, care protejează cu curaj soldații, civilii și infrastructura critică a Ucrainei, precum și artilerie, sisteme antiblindate și muniție în valoare de până la 325 de milioane de dolari”, se arată în comunicatul de presă al Departamentului Apărării.
Lista include o gamă largă de muniții, inclusiv cea pentru sistemele naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS), sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete cu lansare tubulară, cu urmărire optică și ghidaj prin cablu (TOW) și peste 22 de milioane de cartușe de arme de calibru mic și grenade.
De asemenea, SUA s-au angajat să furnizeze 15 vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, 10 transportoare blindate de personal Stryker, lansatoare antiaeriene Stinger, arme antitanc Javelin și AT-4, precum și echipamente logistice și de sprijin.
În ianuarie, Washingtonul a trimis primul lot de 60 de vehicule Bradley în Ucraina, promițând să livreze în cele din urmă 109 vehicule în total.
Pe rețelele de socializare au început să circule presupuse imagini cu vehicule Bradley neutralizate în timpul contraofensivei în curs a Ucrainei. Potrivit grupului de investigații cu sursă deschisă Oryx, Ucraina a pierdut deja 16 vehicule Bradley.
Oficialii ucraineni au început să facă apel la aliații occidentali să continue să furnizeze vehicule blindate pentru a compensa pierderile din teren.
Analizele de laborator arată E. coli și holeră în apele din apropierea Hersonului
Analizele de laborator au confirmat prezența E. coli și a holerei în apele din apropierea orașului Herson în urma distrugerii barajului Kahovka, dar nu în concentrații mari, a anunțat pe 13 iunie Centrul de presă militară al Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Oleh Pavlenko, un oficial de la Inspectoratul de Stat pentru Mediu al Ucrainei, în apă au fost găsite, de asemenea, combustibil și alte substanțe chimice toxice.
Analizele apei sunt efectuate zilnic și, deși au fost detectate tulpini de E. coli și holeră, nu au existat concentrații notabile de poluanți.
Biroul președintelui a raportat anterior, pe 6 iunie, că cel puțin 150 de tone de ulei de motor s-au vărsat în râul Nipru după ce barajul Kahovka s-a prăbușit, iar alte 300 de tone riscau să se scurgă în râu.
Ministerul Sănătății a avertizat, de asemenea, pe 7 iunie, că su„bstanțele chimice, agenții patogeni ai bolilor infecțioase din cimitire, stații de tratare a apelor uzate și depozite de deșeuri pot ajunge în fântâni și în ape deschise” din cauza inundațiilor provocate în regiunea Herson și în părți din regiunea Zaporojie.
Locuitorii din zonă au fost îndemnați să bea doar apă fiartă sau importată și să ia apă pentru gătit din puncte de alimentare care sunt în mod verificabil sigure. Produsele alimentare, inclusiv conservele, nu pot fi consumate dacă sunt contaminate de inundații, a adăugat Ministerul Sănătății.
Stoltenberg: Ucraina a câștigat deja teritoriu în urma contraofensivei
Ucraina câștigă deja teren în fața Rusiei și, deși contraofensiva se află în faza incipientă, acest lucru arată că sprijinul militar pentru Ucraina este vital, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru USA Today, luni, potrivit The Kyiv Independent.
„Trebuie să fim pregătiți că această ofensivă va fi sângeroasă și dificilă”, a spus Stoltenberg. „Rușii au avut timp să construiască – sunt linii defensive destul de grele, iar a le încălca este o sarcină solicitantă.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 10 iunie, în timpul unei conferințe de presă la Kiev, că contraofensiva este în curs de desfășurare.
Contraofensiva mult așteptată este considerată pe scară largă ca fiind un punct de cotitură crucial pentru Ucraina, care încearcă să recâștige controlul asupra teritoriului său, evitând în același timp presiunea de a face concesii Rusiei în timpul negocierilor.
Forțele ucrainene au confirmat deja eliberarea mai multor sate ocupate anterior de Rusia în oblasturile Zaporojie și Donețk, iar Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat la 12 iunie că forțele rusești nu reușesc să obțină câștiguri în anumite părți din regiunea Donețk.
Putin: Calitatea armamentului rusesc se îmbunătățește, dar țara nu dispune de muniție de înaltă precizie
Președintele Vladimir Putin a declarat marți că calitatea armamentului rusesc se îmbunătățește, dar că țara nu dispune de muniție de înaltă precizie și de drone, potrivit The Guardian.
Putin a declarat că Rusia și-a mărit producția de arme cheie de 2,7 ori în ultimul an și a acuzat, de asemenea, Occidentul că a pompat arme în Ucraina.
Putin spune că nu este nevoie de Legea Marțială sau de mobilizare suplimentară în Rusia
Deocamdată nu este nevoie de introducerea legii marțiale sau de o mobilizare suplimentară a trupelor rusești, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.
„Depinde de scop. Trupele noastre au fost la Kiev. Trebuie să ne întoarcem acolo sau nu?”. a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu bloggeri militari ruși și corespondenți de război la Kremlin.
„Motivul pentru care pun o astfel de întrebare retorică, este clar că nu există un răspuns la ea. Nu pot răspunde decât eu însumi. Dar, în funcție de obiectivele pe care ni le stabilim, trebuie să luăm o decizie cu privire la problema mobilizării. Ei bine, astăzi nu există o astfel de nevoie”.
Președintele rus a declarat că din ianuarie au fost adăugați aproximativ 156.000 de militari, care includ militarii prin contract care au fost recrutați și alții care s-au oferit voluntari.
El a mai spus că, deși activitatea forțelor de ordine și a serviciilor speciale trebuie îmbunătățită, nu este nevoie să se introducă legea marțială în întreaga Rusie.
Ministerul Apărării: Forțele ruse au minat un număr mare de structuri hidraulice de pe teritoriul Ucrainei
Forțele rusești au minat un număr mare de structuri hidraulice în regiunile Zaporojie și Herson, a anunțat pe 13 iunie maiorul Vladyslav Dudar, reprezentant al Ministerului Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
„În prezent, ei aruncă în aer mici structuri hidraulice în fiecare zi în diferite zone populate”, a declarat Dudar.
Potrivit lui Dudar, consecințele asupra mediului ale acestor acțiuni sunt în prezent limitate, având impact doar asupra terenurilor agricole din unul sau două sate. Cu toate acestea, acest sabotaj deliberat al mediului are loc în mod regulat.
Pagubele provocate de distrugerea barajului Kahovka la 6 iunie se fac deja simțite în regiunile Herson, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Nikolaev, unde există probleme cu aprovizionarea cu apă.
Secarea rezervorului Kahovka ca urmare a distrugerii barajului a întrerupt, de asemenea, alimentarea cu apă a Crimeei ocupate de Rusia „pentru cel puțin un an”, potrivit lui Ukrhydroenergo, iar ocupația limitează resursele autorităților ucrainene de a rezolva problema în viitorul imediat.
Ministerul ucrainean al Apărării înregistrează daune de 8 miliarde de dolari la instalațiile militare
Valoarea pagubelor provocate de atacurile rusești asupra instalațiilor militare ucrainene în 2022 este estimată la 8 miliarde de dolari, a anunțat marți Centrul de presă militară al Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Vladyslav Dudar, un reprezentant al Ministerului Apărării, aceste daune includ pagubele provocate mediului înconjurător în zonele din jur vizate de atacurile rusești.
„În acest an, am efectuat studii asupra a aproximativ 40 de instalații, iar calculele relevante sunt efectuate în prezent de către Inspecția Ecologică de Stat”, a adăugat Dudar.
Daunele ecologice cauzate de războiul total al Rusiei au luat o nouă turnură atunci când barajul Kahovka a fost aruncat în aer pe 6 iunie, ceea ce a dus la un dezastru umanitar și ecologic la scară largă în regiunea Herson și în alte părți din sudul Ucrainei.
Autoritățile ucrainene susțin că barajul a fost aruncat în aer de forțele rusești pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană.
Putin spune că Ucraina a pierdut 30% din blindatele occidentale și că pierderile umane sunt de 10 ori mai mari decât ale Rusiei
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat marți că, în opinia sa, Ucraina a pierdut între 25% și 30% din vehiculele militare furnizate Kievului de țările occidentale de la începutul contraofensivei sale și că pierderile umane ale Ucrainei au fost de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei, potrivit The Guardian.
Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri televizate cu bloggeri militari.
El a declarat că Rusia a pierdut 50 dintre tancurile sale în lupte, dintre care unele ar putea fi reparate, și că Ucraina a pierdut peste 160.
De asemenea, el a spus că Ucraina este responsabilă pentru ruperea, săptămâna trecută, a barajului Kahovka, despre care a spus că a fost cauzată de bombardarea structurii de către Kiev cu sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA.
Reuters nu a reușit să verifice afirmațiile sale.
Ministerul rus al Apărării susține că a respins atacuri ucrainene în sudul Donețkului
Ministerul rus al Apărării a afirmat marți că a respins atacurile ucrainene în apropierea satelor Rivnopil, Makarivka și Prechystivka din sudul Donețkului, potrivit CNN.
Satele sunt aproape de granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie, unde atât Rusia, cât și Ucraina au raportat confruntări.
„În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au continuat să încerce să desfășoare o ofensivă în direcția Donetsk Sud”, potrivit briefingului zilnic al ministerului rus de marți.
„Trei atacuri ale unităților ucrainene întărite cu tancuri și vehicule blindate de luptă au fost respinse în zona Makarivka”, a precizat acesta.
Satul contestat a trecut de mai multe ori din mâinile unei părți în cele ale celeilalte.
Două atacuri în apropiere de Rivnopil și un alt atac în apropiere de Prechystivka au fost de asemenea respinse, a precizat ministerul rus.
CNN nu poate verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.
Explozii raportate în orașul ocupat Luhansk și în Tokmak
Agenția de presă rusă de stat TASS a transmis că mai multe explozii au avut loc în orașul ucrainean Luhansk, ocupat de Rusia. Acesta raportează că „nori de fum se ridică deasupra orașului”, potrivit The Guardian.
Kyiv Post a distribuit aceste clipuri video care arată fumul care se ridică de la o explozie în Luhanskul ocupat de Rusia.
❗️In temporarily occupied #Luhansk, there is again a massive explosion pic.twitter.com/t9Fu0dzVy5
— KyivPost (@KyivPost) June 13, 2023
Pe lângă rapoartele privind exploziile din Luhansk, există raportări despre explozii în Tokmak, în partea ocupată a regiunii Zaporojie.
Vladimir Rogov, un lider local pro-rus de acolo, a scris pe Telegram: „Naziștii au bombardat orașul Tokmak. Probabil, focul a fost tras de la MLRS «Himars». Au fost înregistrate cel puțin șase runde”.
Cu aproximativ 15 minute mai devreme, Ivan Fedorov, primarul ucrainean în exil din Melitopolul ocupat, a raportat pe Telegram cinci explozii despre care a spus că au avut loc în Mykhailivka, care se află la 45 de km la est de Tokmak.
Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată în mod independent.
WSJ: SUA vrea să furnizeze cartușe cu uraniu sărăcit pentru tancurile armatei ucrainene
Statele Unite sunt pregătite să furnizeze proiectile de tancuri cu uraniu sărăcit după săptămâni de discuții, a scris Wall Street Journal (WSJ), marți, citând oficiali americani, notează The Kyiv Independent.
Pentagonul ar fi cerut de mult timp trimiterea muniției cu uraniu sărăcit în Ucraina împreună cu cele 31 de tancuri M1 Abrams programate.
În trecut, mai mulți oficiali de la Casa Albă și-au exprimat îngrijorarea că SUA ar putea deveni criticabile pentru trimiterea unor obuze care pot prezenta riscuri pentru mediu și sănătate, a scris WSJ.
Potrivit Jurnalului, există o discuție în curs de desfășurare cu privire la faptul dacă uraniul sărăcit cauzează efecte negative pe termen lung asupra sănătății umane, dar nimic nu a fost dovedit în mod concludent până în prezent.
Uraniul sărăcit este un produs secundar al îmbogățirii uraniului. Acesta este de aproximativ două ori și jumătate mai dens decât oțelul, ceea ce îl face deosebit de eficient pentru a străpunge blindatele grele de pe câmpul de luptă.
Se pare că Marea Britanie a trimis deja zeci de mii de proiectile cu uraniu sărăcit în Ucraina, împreună cu tancurile sale Challenger 2.
Bilanțul morților în Krivoi Rog a ajuns la 11
Bilanţul victimelor din Krivoi Rog a crescut la 11, după ce încă o persoană a fost confirmată decedată în urma bombardamentelor rușilor, transmite SThe Kyiv Independent.
Șapte cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unui depozit distrus de atacul rusesc. Patru persoane au fost ucise într-o clădire rezidențială cu cinci etaje grav avariată de lovitură.
25 de persoane au fost rănite.
După ce a fost găsit al unsprezecelea cadavru, operațiunea de salvare s-a încheiat, iar Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a evacuat acum locul.
Un preot a murit după ce o rachetă a rușilor a explodat în curtea unei biserici din Herson
Trupele rusești au bombardat satul Bilozerka din regiunea Herson, marți, lovind curtea unei biserici și ucigând un preot, a raportat șeful Biroului prezidențial, Andrii Yermak, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul a rănit, de asemenea, o femeie în vârstă de 76 de ani, a declarat Yermak pe Telegram. Printre pagube se numără patru clădiri rezidențiale, un oficiu poștal, clădiri administrative, piața centrală și facilități de infrastructură critică.
Orașul Herson și alte așezări din regiunea de pe malul vestic al râului Nipru, precum Bilozerka, au fost supuse în mod continuu bombardamentelor rusești de când au fost eliberate de forțele ucrainene în noiembrie 2022.
Forțele ruse au fost împinse pe malul estic al râului, de unde de atunci trag asupra teritoriilor eliberate, provocând în mod regulat moartea și rănirea civililor.
După distrugerea de către Rusia a barajului centralei hidroelectrice Kahovka, pe 6 iunie, sudul regiunii ucrainene Herson a suferit, de asemenea, inundații masive și o criză umanitară la scară largă.
Șeful ONU: Prăbușirea barajului Kahovka va avea „un impact uriaș asupra securității alimentare globale”
Organizația Națiunilor Unite a declarat marți că ruperea barajului de săptămâna trecută de pe râul Nipru, în Ucraina, va avea un „impact uriaș asupra securității alimentare globale”, prețurile alimentelor putând crește din cauza problemelor legate de următoarea recoltă din zonă, potrivit CNN.
Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei s-a prăbușit pe 6 iunie, forțând peste 1.400 de persoane să își părăsească locuințele și amenințând rezervele vitale de apă, în timp ce inundațiile au inundat regiunea.
Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat într-un interviu acordat postului BBC Radio 4 că prețurile alimentelor „vor crește” în urma prăbușirii barajului.
„Acesta este un grânar, toată acea zonă, în jos, mergând spre Marea Neagră, Crimeea, este un grânar – nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume. Și este aproape inevitabil că vom vedea probleme uriașe în ceea ce privește recoltarea și semănatul pentru următoarea recoltă”, a declarat Griffiths, care conduce Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).
„Ceea ce vom vedea aproape inevitabil, dar încă nu este clar calculat, este un impact uriaș asupra securității alimentare globale”.
Barajul avea cel mai mare rezervor din Ucraina din punct de vedere al volumului. Este ultimul din cascada de șase baraje din epoca sovietică de pe râul Nipru, o importantă cale navigabilă care traversează sud-estul Ucrainei.
Griffiths a adăugat că va exista, de asemenea, o „problemă cu apa potabilă”, având în vedere că 700.000 de persoane depindeau de acest rezervor. „Apa proastă” îi face pe oamenii din regiune vulnerabili la boli, copiii fiind deosebit de expuși riscului, potrivit lui Griffiths.
Greenpeace clarifică condițiile pentru procesul împotriva Rusiei, în cazul dezastrului de la barajul Kahovka
Un proces împotriva Rusiei din cauza distrugerii barajului de la Kahovka ar putea fi lansat la Curtea Penală Internațională (CPI) dacă vor apărea dovezi cu privire la persoane concret implicate, a declarat consilierul juridic al Greenpeace, Daniel Simons, marți, potrivit The Kyiv Independent.
„Există o campanie activă de recunoaștere a «ecocidului» ca infracțiune internațională, dar comunitatea internațională nu a ajuns încă la un acord pe această temă”, a comentat Simons.
„Cu toate acestea, articolul 8(2)(b)(iv) din Statutul de la Roma al CPI califică drept crimă atacul intenționat care provoacă daune extinse, durabile și grave mediului natural înconjurător, care vor fi în mod clar excesive în comparație cu avantajul militar general concret și imediat așteptat”, a explicat el.
Simons a declarat că, prin urmare, poate fi deschis un proces pentru crime de război împotriva anumitor persoane care au ordonat distrugerea barajului, provocând în mod intenționat daune mediului înconjurător.
Barajul Kahovka s-a prăbușit pe 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu în sudul Ucrainei. Autoritățile ucrainene susțin că barajul a fost aruncat în aer de forțele rusești pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană.
Ruptura a provocat golirea rezervorului Kahovka și inundații masive de-a lungul malurilor râului Nipru, în special în regiunea Kherson.
Inundațiile au costat viața a cel puțin 10 persoane, iar 42 sunt considerate dispărute.
Mai multe detalii: Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este „cea mai mare catastrofă provocată de invadatorii ruși” de la începutul războiului, susține Kievul
Oficialii ucraineni spun că rușii „nu se grăbesc să salveze” oamenii din zonele afectate de inundații
Apele se retrag treptat după distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul regiunii Herson, dar unele localități sunt încă sub apă, potrivit oficialilor ucraineni, notează The Kyiv Independent.
Până la 42 de persoane sunt încă dispărute după ce barajul s-a prăbușit în urmă cu opt zile, iar acum se știe că 10 persoane au murit pe partea controlată de ucraineni, a declarat marți șeful administrației militare din regiunea Kherson, Oleksandr Prokudin.
Rusia controlează în prezent malul estic al râului Nipru, în apropiere de locul barajului, dar numărul morților din aceste zone este neclar.
„Începând din această dimineață, nivelul mediu al inundațiilor este de 2,7 metri, ceea ce reprezintă 27 de centimetri mai puțin decât noaptea trecută”, a declarat Prokudin într-o declarație postată pe Telegram.
Malul estic ocupat de Rusia „rămâne extrem de critic”, cu 17 așezări încă inundate, a adăugat Prokudin.
„Rusia nu se grăbește să salveze oamenii din niciuna dintre ele, care sunt în pericol de moarte din cauza lor. Facem tot ce putem pentru a ne salva oamenii de acolo”, a spus el.
Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a acuzat Moscova pentru prăbușirea barajului Nova Kahovka și a declarat că Rusia ar trebui să poarte „răspundere penală” pentru „ecocid”.
Germania pregătește 100 de tancuri Leopard 1A5 pentru Ucraina, până la finalul lunii
Germania va pregăti peste 100 de tancuri Leopard 1A5 pentru Ucraina până la sfârșitul anului, a scris Die Welt, marți, citându-l pe ministrul german al apărării Boris Pistorius, notează The Kyiv Independent.
„Nu vom putea înlocui fiecare tanc distrus (din Ucraina) în acest moment”, a declarat Pistorius în direct.
„Dar ceea ce facem… din iulie, vom continua să furnizăm tancuri Leopard 1A5 care au fost recondiționate, iar până la sfârșitul anului vor fi peste 100 de astfel de tancuri”.
Berlinul a anunțat în februarie transferul a peste 100 de tancuri Leopard 1 mai vechi. Atunci, Pistorius a spus că primele piese ar trebui să sosească în vară, dar întregul lot va fi livrat abia la începutul anului 2024.
De la începutul contraofensivei din Ucraina, pe rețelele de socializare au început să circule presupuse imagini cu echipamente occidentale distruse, inclusiv tancuri Leopard 2 de fabricație germană.
Deși Berlinul a declarat că nu are „nicio informație” cu privire la Leopardurile distruse, ministrul adjunct de externe Andriy Melnyk a cerut Germaniei să furnizeze alte tancuri și alte vehicule blindate pentru a compensa pierderile actuale.
Prigojin: S-ar putea să nu rămânem în Ucraina
Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat marți că grupul pe care îl conduce ar putea să nu rămână în Ucraina, transmite Sky News.
Întrebat în ce zonă va lupta grupul, liderul Wagner a spus că „nu este sigur că va lupta în Ucraina”.
„Orice ofensivă și rezultatele ei trebuie evaluate după ce potențialul ofensiv al inamicului a fost epuizat. Din câte am înțeles, potențialul ofensiv al Ucrainei este departe, foarte departe de a fi epuizat. Va dura o lună și jumătate sau două, iar noi va trebui să decidem dacă și-au atins sau nu rezultatul”, a mai spus Prigojin.
Bilanţul inundaţiilor din zona controlată de Rusia a ajuns la 17
Bilanțul inundațiilor din două orașe controlate de Rusia în sudul Ucrainei a crescut la 17 morți, la o săptămână după prăbuşirea barajului Kahovka, a declarat Andrei Alekseyenko, președintele administrației instalate de Rusia în regiunea Herson, notează The Guardian, care preia Reuters.
Potrivit acestuia, 12 persoane au murit în Hola Prystan și cinci în Oleshky, două orășele în aval de barajul Kahovka.
Reuters nu a putut verifica independent aceste cifre.
Rusia controlează malul sudic al râului Nipru în regiunea Herson, în timp ce Ucraina deține orașul Herson, pe malul opus, precum și regiunea Mykolaiv, mai la nord.
Sute de persoane au fost salvate cu barca de pe acoperișurile caselor inundate în urma dezastrului, iar voluntarii au declarat săptămâna trecută pentru postul de presă independent rus iStories că estimează numărul deceselor la câteva sute.
Numărul victimelor din Krivoi Rog a ajuns la 10
Bilanţul victimelor din Krivoi Rog a crescut la 10, după ce încă patru decese au fost confirmate, transmite Sky News.
Primarul localității, Oleksandr Vilkul, a declarat că cel puțin alte 28 de persoane au fost rănite. O altă persoană a rămas sub dărâmături, a adăugat el.
Foști lucrători din industria de apărare, arestaţi în Rusia pentru spionaj
Serviciul de securitate FSB al Rusiei a anunţat marți că a arestat un grup de foști lucrători din industria de apărare pe care îi suspectează că au furnizat Ucrainei informații militare sensibile și că au planificat atacuri de sabotaj, relatează The Guardian, care citează Reuters.
FSB i-a acuzat pe foștii lucrători că au spionat pentru serviciile de informații militare ucrainene și că au predat documente tehnice și piese utilizate în fabricarea de sisteme de arme și echipamente pentru forțele aeriene rusești.
FSB a precizat, într-un comunicat, că același grup a fost implicat și în planuri de a arunca în aer infrastructura de transport, cum ar fi liniile de cale ferată folosite pentru aprovizionarea forțelor rusești care luptă în Ucraina.
Ucraina susţine că a câștigat teren în Zaporojie
Ucraina susține că a câștigat teren în fața Rusiei în sudul regiunii Zaporojie, în timp ce lupte violente continuă în această regiune și în estul regiunii Donețk, transmite CNN.
„Forțele de apărare ucrainene continuă operațiunea de apărare în direcția Bahmut. Soldații noștri avansează, inamicul pierde teren pe flancuri”, a declarat marți Oleksandr Sirskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.
Oficialii ucraineni au afirmat, de asemenea, că în ultima zi au înregistrat progrese în direcția Berdiansk.
„Zona luată sub control se ridică la trei kilometri pătrați”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andriy Kovalov.
Hanna Maliar: Situația este dificilă
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a anunţat pe Telegram mici progrese pentru forțele ucrainene, însă precizează că situaţia este dificilă, informează The Guardian.
Luni, în cursul operațiunii ofensive, trupele noastre au avansat 250 de metri în direcția Bahmut, în zona rezervorului Berkhiv. În direcția Toretsk – 200m. În direcția Berdiansk, între 0,5km și 1km, suprafața teritoriului luat sub control a fost de până la 3 km pătrați.
Hanna Maliar a adăugat că situația este dificilă. „Inamicul face totul pentru a păstra pozițiile capturate de el. Folosește activ aviația de asalt și a armatei, efectuează focuri intense de artilerie. În timpul ofensivei, trupele noastre se confruntă cu câmpuri de mine continue, care sunt combinate cu șanțuri antitanc. Toate acestea sunt combinate cu contraatacuri constante ale unităților inamice asupra vehiculelor blindate și cu utilizarea masivă a rachetelor ghidate antitanc și a dronelor kamikaze”, a precizat Maliar.
O localitate eliberată recent de ucraineni a revenit sub controlul ruşilor
Bloggerii militari ruși susţin că unul dintre satele pe care Ucraina a declarat că le-a eliberat în ultimele două zile este din nou în mâinile rușilor, relatează The Guardian.
Village by village liberated south of Velyka Novosilka – Makarivka (1.5m S of Storozheve) taken says 35th, but soldiers filmed say Russians want it back. Fighting not necessarily over there https://t.co/T4XAYetm4b
— Dan Sabbagh (@dansabbagh) June 13, 2023
…Rybar, Russian mil blogger, reporting village is back in Russian hands as of this morning…https://t.co/UfsZmjWPMe pic.twitter.com/a2pvey9vwi
— Dan Sabbagh (@dansabbagh) June 13, 2023
Rusia susţine că a captura tancuri Leopard şi vehicule Bradley
Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video în care pretinde că a capturat tancuri Leopard și vehicule de luptă Bradley, informează The Guardian, care precizează că locația și momentul difuzării imaginilor video nu au fost verificate în mod independent.
„Militarii din subdiviziunile grupului Vostok inspectează tancurile inamice și vehiculele de luptă ale infanteriei capturate în luptă. Toate echipamentele capturate sunt de fabricație occidentală: tancuri germane Leopard și BMP Bradley de fabricație americană”, a transmis ministerul rus pe Telegram.
Propaganda rusă anunță că un general rus a fost ucis de rachetele ucrainene
În timpul contraofensivei ucrainene, Rusia a pierdut un alt ofițer superior. Pe 12 iunie, după un atac cu rachete, șeful de stat major al Armatei a 35-a combinate, generalul-maior Serghei Goriacev, a murit, potrivit propagandei ruse, citată de Novoye Vremya.
În noaptea de marți, 13 iunie, propagandiștii militari ruși au anunțat eliminarea generalului, după cum a scris Serghei Kotenok pe canalul lui de Telegram. Așa-numitul „corespondent militar” se plânge de „luptele grele pe aproape întreaga linie de contact militar a grupului Vostok”, în special pe marginea Vremovski, la granița regiunilor Donețk și Zaporojie.
La începutul invaziei, Goriacev a fost comandantul celei de-a 5-a brigăzi separate de tancuri, iar în timpul războiului a „avansat” până la postul de șef de stat major al armatei. „În urma unui atac cu rachete inamice, generalul-maior Serghei Goriacev, șeful de stat major al Armatei a 35-a combinate, a fost ucis.
Mai multe detalii: Propaganda rusă anunță că un general rus a fost ucis de rachetele ucrainene: „Unul dintre cei mai străluciți și mai eficienți lideri militari”
Rusia vrea să producă dronele kamikaze iraniene
În ultimele luni, Rusia a depus eforturi pentru a asigura aprovizionarea pe termen lung cu drone kamikaze din Iran, se arată în cea mai recentă actualizare a serviciului britanic de informații.
Rusia a trecut probabil de la primirea unor livrări reduse de transporturi de drone iraniene pe calea aerului la a primi transporturi mai mari de la Iran prin Marea Caspică.
Acest „coridor internațional de tranzit nord-sud” a căpătat o importanță mult mai mare de când Rusia a invadat Ucraina.
Potrivit sursei citate, acest coridor oferă Rusiei acces la piețele asiatice – inclusiv pentru transferurile de arme – într-un mod în care Moscova speră să fie mai puțin vulnerabilă la sancțiunile internaționale.
„Rusia lucrează, de asemenea, pentru a începe producția internă de drone, cu asistență iraniană”, mai transmite sursa citată.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 13 June 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) June 13, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/dDR5977XM6
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/d4tdVmJ9fI
Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachete din Krivoi Rog a crescut la şase
Şase persoane au murit în urma atacului cu rachete din Krivoi Rog, relatează Reuters, citând primarul localității.
„Din nefericire, sunt deja 6 morți. Operațiunea de salvare continuă”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului Krivoi Rog, într-o postare pe Telegram.
Mihailo Podoliak spune că Rusia distruge în mod flagrant Ucraina.
„Înțeleg că, stând la mii de kilometri de Ucraina, puteți vorbi luni de zile despre „geopolitică”, „reglementare” și despre nedorința unei escaladări. Și să permiți dezlănțuirea „lumii rusești”. Dar deciziile cheie tot vor trebui luate – Rusia va pierde cu siguranță și va sta în banca acuzaților …”, a transmis acesta.
Kryvyi Rih. An apartment building was hit. 3 dead, 25 wounded, unknown number of people under the rubble. And this kind of thing happens every night. Because the #RF is blatantly destroying #Ukraine…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) June 13, 2023
I understand that sitting thousands of kilometers away from Ukraine you can… pic.twitter.com/YhpqmXcP0H
Două localităţi din regiunea rusă Kursk, bombardate
Ucraina a bombardat marţi dimineaţă două sate din regiunea rusă Kursk, a transmis guvernatorul regiunii locale Roman Starovoyt, conform The Guardian.
Nouă case au fost avariate, iar alimentarea cu gaze și energie electrică a fost întreruptă în satul Tyorkino, în timp ce mai multe case au fost avariate în satul Glushkovo. Ambele localități se află în apropiere de granița cu Ucraina.
Incendiu la o rafinărie de petrol din oraşul rus Krasnodar
Un incendiu a izbucnit marţi la o rafinărie de petrol din apropierea podului Iablonovski din orașul rus Krasnodar, informează Ukrainska Pravda.
Potrivit martorilor oculari, fumul poate fi văzut la câțiva kilometri distanță.
Incendiul a fost izolat. La fața locului lucrează angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență al Federației Ruse.
10 din 14 rachete ruseşti, doborâte de armata ucraineană
Rușii au atacat Ucraina peste noapte cu 14 rachete de croazieră, dintre care 10 au fost distruse de forțele de apărare aeriană, transmite Statul Major al Armatei ucrainene, conform Ukrainska Pravda. De asemenea, armata a mai distrus una din cele 4 drone de atac Shahed de fabricație iraniană.
„Informațiile preliminare indică faptul că inamicul a folosit 14 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, dintre care 10 au fost distruse de forțele de apărare aeriană. De asemenea, au lansat patru drone Shahed, dintre care una a fost distrusă de apărătorii noștri”, a precizat Statul Major.
Peste 40 de persoane sunt date dispărute după inundaţiile provocate de prăbuşirea barajului Kahovka
Patruzeci și unu de persoane sunt în continuare date dispărute în urma inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka, în timp ce bilanțul victimelor se ridică acum la 10 morți, au anunțat oficialii ucraineni, conform The Guardian.
Barajul, care se afla pe teritoriul controlat de Rusia de-a lungul liniei de front din regiunea Kherson, a fost distrus la 6 iunie, forțând mii de oameni să fugă și provocând temeri legate de o catastrofă umanitară și de mediu.
„În prezent, știm despre 10 morți în Herson și în regiune”, a declarat ministrul ucrainean de interne Igor Klymenko pe Telegram. „De asemenea, 41 de persoane sunt date dispărute”.
Guvernatorul regiunii Herson, zona cea mai afectată de inundații, a declarat că două cadavre au fost găsite luni în capitala regională.
„Astăzi, o femeie neidentificată și un bărbat în vârstă de 50 de ani au fost găsiți înecați într-unul dintre cartierele orașului”, a declarat Oleksandr Prokudin pe Telegram.
Bilanţul loviturilor din Krivoi Rog: cel puțin trei persoane au murit
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 25 rănite după ce o clădire rezidenţiale cu cinci etaje din Krivoi Rog a fost distrusă de rachete ruseşti, a declarat marți Serhiy Lisak, guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, relatează The Guardian.
„Sunt încă oameni sub dărâmături”, a scris Lisak pe Telegram. „A avut loc un atac masiv cu rachete asupra Krivoi Rog. Rușii au efectuat un alt atac terorist asupra sectorului rezidențial – peste noapte”, a precizat acesta. Potrivit oficialului, 19 dintre răniți au fost spitalizați.
Patru persoane au fost rănite într-o altă locație din oraș, a adăugat el.
„Din păcate, există morți și răniți … Teroriștii nu vor fi niciodată iertați și vor fi trași la răspundere pentru fiecare rachetă pe care o lansează”, a transmis Zelenski, care a postat imagini video după atacul din Krivoi Rog.
Чергові ракети терористів, російські вбивці продовжують свою війну проти житлових будинків, звичайних міст і людей. На жаль, є загиблі, є поранені. Рятувальна операція у Кривому Розі триває. Мої співчуття усім, хто втратив рідних! Ніколи не буде прощення 🇷🇺 терористам, і за кожну… pic.twitter.com/0uxN8wyk8M
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 13, 2023
Emmanuel Macron: Contraofensiva ucraineană a început și va dura „câteva săptămâni, chiar luni”
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat, luni, în timpul întâlnirii de la Palatul Elysee cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda că ucrainenii au început contraofensiva împotriva forțelor ruse de ocupație, informează AFP, citată de Agerpres.
„Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile. Intenţia este să se desfăşoare pe parcursul a câteva săptămâni, chiar câteva luni”, a spus Emmanuel Macron. Președintele francez a confirmat, de asemenea, că Franţa va continua să-şi „intensifice” ajutorul militar acordat Ucrainei. „Am intensificat livrările de arme şi muniţie, vehicule blindate, de suport logistic. Vom continua conform calendarului pe care i l-am dat (n.r. – preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski) în următoarele zile şi săptămâni”, a precizat Emmanuel Macron.
Mai multe detalii: Emmanuel Macron: Contraofensiva ucraineană a început și va dura „câteva săptămâni, chiar luni”
Armata ucraineană anunţă că a doborât toate rachetele lansate de Rusia spre Kiev
Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate rachetele lansate de Rusia spre Kiev marți dimineață, potrivit lui Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, transmite CNN.
Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că Rusia a lansat rachete de croazieră X-101/555 spre capitala Ucrainei de pe bombardiere strategice Tu-95MS deasupra Mării Caspice.
„Toate țintele inamice din spațiul aerian din jurul Kievului au fost detectate și distruse cu succes de forțele noastre de apărare aeriană”, a declarat Popko.
Nu au fost încă raportate victime sau pagube în urma atacului, a adăugat el.
Anterior, administrația i-a avertizat pe locuitorii din regiunea Kievului să își ia imediat măsuri de precauție din cauza pericolului reprezentat de rachete.
Oraşul Krivoi Rog, vizat de lovituri ruseşti
Câteva clădiri civile din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei au fost vizate de lovituri aeriene rusești în noaptea de 13 iunie, a anunțat primarul Oleksandr Vilkul, potrivit The Kyiv Independent.
Un bloc de cinci etaje a fost lovit. „Există persoane rănite în stare extrem de gravă”, a declarat Vilkul pe pagina sa oficială de Telegram. „Probabil, există oameni sub dărâmături”, a adăugat acesta.
Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski, a fost deseori ținta atacurilor rusești cu drone și rachete.
Alerte de raid aerian au fost activate în toată Ucraina în primele ore ale zilei de 13 iunie.
Lupte intense de-a lungul graniţei dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie
Oficiali şi bloggeri militari susţinuţi de Rusia relatează lupte intense de-a lungul graniţei dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie, într-o zonă în care forţele ucrainene au înregistrat câştiguri în ultimele zile, notează News.ro, care citează CNN.
Luptele au loc la sud de oraşul Velyka Novosilka, de-a lungul ambelor maluri ale râului Mokri Yaly, o zonă în care ucrainenii par să fi avut un succes mai mare decât în alte părţi în etapele iniţiale ale contraofensivei lor.
Luni, un oficial de rang înalt numit de Rusia în Zaporojie, Vladimir Rogov, a vorbit despre lupte grele într-o zonă cunoscută sub numele de creasta Vremivka, afirmând că terenul mai înalt a rămas sub control rusesc.
Rogov, membru al administraţiei Zaporojie instalate de Rusia, a declarat pe Telegram că elicopterele de atac ruseşti au intrat în acţiune şi că „bombardamentele reciproce şi luptele grele de intensitate ultra-înaltă continuă” în apropierea satului Urozhaine.
Rogov a recunoscut că forţele ucrainene „îşi menţin poziţiile la periferia nordică şi estică a satului”.
De asemenea, el a afirmat că în satul Makarivka, aflat în apropiere, „inamicul a fost deja alungat de contraatacul rapid şi eficient al Diviziei 127”, deşi alte relatări descriu o imagine mai sumbră pentru forţele ruseşti din jurul Makarivka.
Rogov a declarat că luptele grele la aproximativ 10 kilometri spre vest au transformat zona într-o „zonă gri”, dar că unităţile ucrainene s-au dispersat din zonă -în jurul satului Levadne.
Bloggerii militari ruşi au raportat, de asemenea, lupte intense în zonă, un canal Telegram (Doneţkul nostru) afirmând că „inamicul a reuşit să se adâncească şi să avanseze prin zonele împădurite, ameninţând cu o nouă înaintare pentru a încercui” unităţile ruseşti din apropiere.
Canalul de Telegram „Doneţkul nostru” a recunoscut că trupele ruseşti au fost forţate să abandoneze Neskuchne – la sud de Velyka Novosilka – pentru a doua oară, „retrăgându-se pe poziţii unde nu vor fi încercuite”.
Acesta a precizat că ucrainenii „acumulează forţe” în zonă, iar luptele grele continuă.
Consilier al lui Zelenski: Scopul final al contraofensivei este recâștigarea tuturor teritoriilor, inclusiv Crimeea
Principalul consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Igor Zhovkva, a declarat luni că „scopul final al campaniei de contraofensivă este de a recâștiga toate teritoriile, inclusiv Crimeea”, relatează CNN.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour, de la postul american de televiziune, Zhovkva a recunoscut că unele acțiuni de contraofensivă sunt deja în desfășurare, dar nu a dorit să ofere detalii suplimentare.
De asemenea, el a încercat să atenueze orice așteptări potrivit cărora această campanie va avea rezultate rapide, spunând că ar putea dura multe luni până când Ucraina își va atinge obiectivele.
În aceeași ordine de idei, el a reamintit că aceasta nu este prima contraofensivă a Ucrainei – făcând astfe referire la avansurile reușite ale armatei ucrainene din septembrie și octombrie anul trecut, când forțele ruse au fost împinse afară din regiunea Harkov și din partea de nord a regiunii Herson.
Actualul asalt „probabil că nu va fi ultima operațiune de contraofensivă”, a adăugat el.
Consilierul președintelui Zelenski a mai spus că, pentru ca Ucraina să aibă succes în această contraofensivă, țara are nevoie ca partenerii occidentali să-i furnizeze mai multă artilerie și muniție.
Zelenski transmite un mesaj de optimis în legătură cu contraofensiva: „Înaintăm pas cu pas. Victoria va veni”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul său video de luni seară adresat națiunii, un mesaj de încredere şi optimism în legătură cu rezultatele contraofensivei recent lansate, deși a recunoscut că, deocamdată, vremea nefavorabilă îngreunează sarcina militarilor, scrie news.ro. Totodată, liderul de la Kiev a anunțat întărirea controlului la Bahmut.
Zelenski a spus că cele mai importante şi mai „fierbinţi” zone operaţionale sunt la Hortiţia şi Tavria, în regiunea Zaporojie.
„Luptele sunt dure, dar mişcarea noastră este acolo, iar acest lucru este foarte important. Pierderile inamicului sunt exact ceea ce avem nevoie. Deşi vremea este nefavorabilă în aceste zile – ploile ne îngreunează sarcina – forţa soldaţilor noştri continuă să dea roade şi le mulţumesc tuturor celor care sunt în luptă, tuturor celor care sprijină brigăzile noastre de luptă în zonele respective”, a declarat Volodimir Zelenski, în mesajul său.
„Sunt recunoscător fiecăruia dintre voi care se află acum în luptă, la posturi de luptă şi în misiuni de luptă! Înaintăm pas cu pas! Noi credem în victorie. Ea va veni!”, sunt cuvintele cu care şi-a încheiat Zelenski alocuţiunea de luni seară.
Mai multe informații: Volodimir Zelenski: „Înaintăm pas cu pas. Credem în victorie, ea va veni”
Ministerul Apărării de la Kiev: 7 așezări au fost deja eliberate
7 așezări au fost eliberate în zonele operaționale Donețk și Tavria, în timpul operațiunii ofensive, a transmis Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.
Potrivit acesteia, Forțele de Apărare au eliberat deja Lobkovo, Levadne, Novodarivka, Neskucine, Storojeve, Makarivka și Blagodatne.
Demnitarul a adăugat că avansul total al trupelor grupării ofensive a fost de 6,5 kilometri, iar suprafața teritoriului luat sub control a fost de 90 de kilometri pătrați.
Prăbușirea barajului de la Nova Kahovka, „cea mai mare catastrofă produsă de ruși” de la începutul războiului
„Aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka este cea mai mare catastrofă produsă de invadatorii ruși de la începutul invaziei pe scară largă, în februarie anul trecut”, a declarat ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strileț, pentru CNN.
„Actul de terorism rusesc are consecințe catastrofale asupra mediului, nu numai în Ucraina, ci și în întreaga regiune”, a adăugat el.
În același timp, transmite Agerpres, Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a precizat, luni, că pe canalele oficiale ale instituţiilor europene şi organismelor internaţionale nu s-a primit „nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”.
Reprezentanţii INSP precizează că până prezent nu au fost înştiinţaţi, de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.
Potrivit instituţiei, în cazul în care în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar îmbăierea va fi interzisă.
Mai multe detalii: Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este „cea mai mare catastrofă provocată de invadatorii ruși” de la începutul războiului, susține Kievul
Rușii susțin că un contraatac este în desfășurare în Zaporojie
Armata rusă a lansat un contraatac în zona Vremivka, unde forțele ucrainene au făcut progrese în ultimele zile, potrivit unui important oficial desemnat de Rusia în zonă, Vladimir Rogov, citat de CNN.
„În acest moment, a început un contraatac din partea băieților noștri – divizia 127 intră în luptă, avansează. În același timp, se oferă sprijin masiv Forțelor Aerospațiale Ruse. Acestea lucrează în direcția Neskuchne, scoțând inamicul din Makarivka”, a declarat Rogov pentru postul de radio rusesc Komsomolskaya Pravda.
Ambele sate au fost capturate de forțele ucrainene în ultimele zile, potrivit oficialilor ucraineni.
Rusia afirmă că a respins ofensivele ucrainene în regiunile Donețk și Zaporojie
Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a respins încercările de ofensivă ale forțelor ucrainene în regiunile Donețk și Zaporojie și că a lovit ținte cu rachete de înaltă precizie lansate de pe mare, transmite Reuters.
Ucraina a declarat luni că trupele sale au recucerit un al patrulea sat de la forțele ruse într-un grup de așezări din sud-estul țării, la o zi după ce a raportat primele mici câștiguri ale contraofensivei sale mult așteptate.
Jumbo • 14.06.2023, 19:19
Americanii nu baga bani in coada de topor CIA zelenski degeaba. In primul rand, da de treaba economiei lor falimentare. Iar dupa ce va castiga razbelul cu rusii, ii vor cere cozii de topor CIA zelenski banii inapoi. Aia nu vor avea de unde si atunci vor lua cu japca toata suacraina lui zelenski la pret de nimic. N au luat totusi in calcul faptul ca RUSIA NU SE VA OPRI PANA NU ISI IA TOATA UCRAINA INAPOI, E PROVINCIA LOR. YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA
Jumbo • 14.06.2023, 10:34
Propagandaaaaaaa, va faceti de ras ba😀. Nici un copilas ceva, vreo femeie gravida, vreun spital😀😀😀. Ca rusii e rai, strica rachete de milioane pe babe😀. Chiar, au reusit in tot razboiul sa starcheasca vreun banderist?
vudejea • 13.06.2023, 22:31
Probabil Biden a fost santajat, asta ar explica multe ! Tenacitatatea Sua e de fapt a lui Biden, personal