Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 789.
Senatorul american Mark Warner: SUA ar putea trimite Ucrainei sistemele de rachete ATACMS „până la sfârșitul săptămânii”
Statele Unite ar putea începe să transfere Sisteme de Rachete Tactice cu Rază Lungă de Acțiune ale Armatei americane (ATACMS) către Ucraina „până la sfârșitul săptămânii” viitoare, după aprobarea de către Casa Albă a pachetului de ajutor militar adoptat în Camera Reprezentanților, a declarat senatorul american Mark Warner, într-un interviu difuzat de CSB News duminică, potrivit The Kyiv Independent.
Warner, senator democrat, a declarat că transporturile care includ sistemele ATCMS ar putea fi gata de livrare în câteva zile.
Mai multe detalii: Ucraina primește o altă veste neașteptată din SUA: Un senator dezvăluie cât de repede pot fi livrate sistemele de rachete ATACMS
Liderii europeni sunt conștienți că UE trebuie să facă și ea mai mult pentru sprijinirea Ucrainei, după votul din SUA
Liderii europeni au lăudat sâmbătă adoptarea de către Camera Reprezentanților din SUA a pachetului de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari, dar unii politicieni și analiști avertizează că este nevoie urgentă și de sprijin suplimentar din partea Europei înaintea ofensivelor rusești feroce așteptate în lunile următoare, scrie Politico.
Mai multe detalii: „Trebuie să ne facem și noi temele”. Răsuflând ușurată după decizia din SUA, UE este conștientă de problemele „de acasă” privind sprijinul pentru Ucraina (Politico)
Mike Johnson s-a răzgândit în privința ajutorului pentru Ucraina după ce a analizat informațiile și relatările privind crimele de război ale Rusiei (NYT)
Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, s-a răzgândit în legătură cu aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina – după ce luni de zile a refuzat să supună la vot proiectul de lege privind acest sprijin fără să fie adoptate și măsuri de securizare a frontierei sudice a SUA, în chestiunea migrației – după ce a analizat informațiile serviciilor secrete și relatările privind crimele de război comise de ruși, relatează duminică publicația americană The New York Time (NYT), preluată de Ukrainska Pravda.
Mai multe detalii: Cum a ajuns Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, să se răzgândească și să spună „da” ajutorului militar pentru Ucraina (NYT)
Ucraina susține că a lovit, în Crimeea, una din cele vechi nave ale flotei ruse din Marea Neagră
Ucraina a anunțat duminică, 21 aprilie, că marina sa a lovit în peninsula anexată Crimeea o navă de salvare aparținând flotei ruse din Marea Neagră, avariind-o astfel încât să nu mai poată fi folosită, informează agenția France Presse, potrivit The Moscow Times.
Kievul nu a precizat unde a avut loc atacul, dar imaginile de pe rețelele de socializare care ar fi fost filmate în portul Sevastopol din Crimeea arată o navă în flăcări.
Mai multe detalii: Marina ucraineană anunță că a lovit, în portul Sevastopol, una din cele vechi nave ale flotei ruse din Marea Neagră | Imagini cu vasul în flăcări
Forțele ruse au bombardat 20 de așezări din regiunea Herson, în ultimele 24 de ore; un civil a fost rănit, potrivit autorităților ucrainene
Atacurile rusești asupra regiunii Herson au vizat 20 de așezări și au rănit o persoană pe parcursul ultimelor 24 de ore, au anunțat duminică oficialii ucraineni, potrivit The Kyiv Independent.
Într-o postare pe Telegram, șeful Administrației militare regionale din Herson, Oleksandr Prokudin, a afirmat că 12 case au fost avariate, precum și o instituție de învățământ, un restaurant și o conductă de gaz.
„Scurgerea de gaz a fost blocată, nu mai există incendii sau amenințări”, a adăugat el.
Hersonul este atacat zilnic de forțele ruse, inclusiv cu lovituri regulate de artilerie lansate din partea estică a orașului, aflată sub ocupație.
Vineri, o femeie în vârstă de 80 de ani a fost lovită și ucisă în timp ce se plimba pe stradă.
În altă parte a zonelor de confruntare, forțele ruse au bombardat 13 comunități din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, în 54 de atacuri separate de-a lungul zilei, a anunțat sâmbătă administrația regională.
Cel puțin 283 de explozii au fost raportate în regiunea Sumî în ultimele 24 de ore.
General polonez: NATO ar trebui să îl avertizeze pe Putin că va doborî orice rachetă care zboară în direcția Poloniei sau a României
La nivelul Alianței Nord-Atlantice ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, afirmă generalul polonez Waldemar Skrzypczak, potrivit News.ro.
„NATO ar trebui să spună astfel: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcţia noastră va fi doborâtă. Spunem că ne apărăm şi, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcţia, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat Skrzypczak, expert polonez, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei, pentru agenția ucraineană de știri Ukrinform.
Mai multe detalii: General polonez: NATO ar trebui să decidă fără întârziere să doboare rachetele care zboară spre Polonia sau România
Zelenski îndeamnă Senatul SUA să adopte ajutorul pentru Ucraina, pentru ca transferul de arme să înceapă rapid
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică adoptarea ajutorului de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA, dar a îndemnat Washingtonul să transforme rapid proiectul în lege și să procedeze la transferul efectiv de arme, afirmând că armele cu rază lungă de acțiune și sistemele de apărare antiaeriană reprezintă priorități de vârf, informează Reuters.
Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, Zelenski a declarat că adoptarea proiectului de lege ar trimite un mesaj puternic Rusiei că Washingtonul este alături de Kiev și că Ucraina nu va fi „un al doilea Afganistan”.
Mai multe detalii: Zelenski cere SUA să transfere rapid Kievului armele din pachetul de ajutor: Sistemele Patriot trebuie să fie în mâinile ucrainenilor chiar acum
Lavrov sugerează că Putin vrea să cucerească Harkovul, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei
Ministrul de externe Serghei Lavrov a sugerat cu fermitate că Rusia intenționează să pună mâna pe orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, fiind astfel primul înalt oficial de la Kremlin care a identificat orașul ca o potențială țintă, scrie Bussines Insider.
În timpul unui interviu radio cu propagandiștii statului rus, Lavrov a spus că al doilea oraș ca mărime al Ucrainei are „un rol important” în planurile președintelui rus Vladimir Putin de a crea o „zonă sanitară” demilitarizată, pentru a proteja regiunile de graniță ruse de atacurile ucrainene, a remarcat think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), într-o actualizare a conflictului din Ucraina, de vineri.
Moscova a precizat deja că singura modalitate de a apăra teritoriul rus este printr-o astfel de zonă tampon, care ar ține practic departe de atacurile ucrainene așezările ruse.
Mai multe detalii: Serghei Lavrov e primul oficial de la Krmelin care sugerează că Putin vrea să cucerească al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, Harkov: „Are un rol important”
Moscova critică puternic ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, Israel și Taiwan, aprobat de Camera Reprezentanților
Moscova a criticat puternic sâmbătă aprobarea de către Camera Reprezentanților din Congresul SUA a pachetului de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, informează AFP, potrivit The Moscow Times.
„Alocarea de ajutor militar american pentru Ucraina, Israel și Taiwan va exacerba crizele globale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.
Mai multe detalii: Moscova susține că ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, Israel și Taiwan va „exacerba crizele globale”
Rusia afirmă că a cucerit localitatea Bogdanivka din apropierea orașului Ceasiv Iar
Moscova a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar, la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat un nou ajutor pentru Kiev, ale cărui trupe se află în dificultate, scriu AFP şi Reuters.
„Unităţile Grupului de forţe Sud au eliberat complet localitatea Bogdanovka (denumirea rusă, n.r.) din Republica Populară Doneţk”, a indicat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.
În plus, soldaţii ruşi au respins două contraatacuri ale brigăzii 93 mecanizate a armatei ucrainene şi şi-au îmbunătăţit poziţiile în direcţia Ceasiv Iar, conform ministerului de la Moscova.
Bogdanivka, un sat cu 100 de locuitori înainte de război, se află la mai puţin de 10 km de Ceasiv Iar, oraş strategic şi ţintă a forţelor ruse după cucerirea Bahmutului, oraș situat mai la est, în primăvara lui 2023.
Ceasiv Iar este situat la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din Doneţk aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană, notează Agerpres.
În raportul său matinal, armata ucraineană nu a menţionat Bogdanivka, dar reprezentanţii săi au vorbit deja despre o situaţie „tensionată” în zona lărgită, unde trupele ruse au „superioritate numerică”, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov.
Armata rusă susține că a distrus 194 de drone ucrainene în ultimele 24 de ore
Ministerul rus al apărării a anunțat că armata rusă a distrus într-o singură zi un avion de luptă ucrainean MiG-29, un sistem de apărare antiaeriană S-300 și peste 190 de drone ale forțelor armate ucrainene, informează agenția rusă Interfax.
„Aviația operațional-tactică, forțele de rachete și artileria grupărilor de trupe ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au distrus în ultimele 24 de ore o aeronavă MiG-29 a Forțelor Aeriene Ucrainene pe aerodromul Dnepr, precum și centrul de control, radarul de detectare a țintelor aeriene și un lansator de rachete antiaeriene S-300PS”, se arată în comunicat.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, „într-o singură zi, sistemele de apărare aeriană au doborât 194 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene și opt rachete de la sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS și Uragan”.
Zaharova: Intervenția hibridă a SUA în Ucraina se va încheia cu o umilință
Rusia a anunțat că aprobarea de către parlamentarii americani a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina, de 60,84 miliarde de dolari, a arătat că Washingtonul se implică mai profund într-un război hibrid cu Rusia, care se va sfârşi într-o umilinţă similară cu cea din Vietnam sau Afganistan, relatează Reuters, citată de News.ro.
Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că este clar că Statele Unite doresc ca Ucraina „să lupte până la ultimul ucrainean”, inclusiv cu atacuri asupra teritoriului suveran al Rusiei şi asupra civililor.
„Imersiunea din ce în ce mai profundă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma într-un fiasco la fel de puternic şi umilitor pentru Statele Unite precum cele din Vietnam şi Afganistan”, a afirmat Zaharova.
Mai multe detalii: Rusia: Războiul hibrid mai profund al SUA în Ucraina se va încheia într-o umilinţă de tipul celei din Vietnam
Explozie la Odesa, în timpul alarmei de raid aerian
Duminică după-amiază în regiunile de sud și de est ale Ucrainei au sunat sirenele de alertă aeriană, după care la Odesa s-a auzit o explozie.
Potrivit localnicilor, o rachetă ar fi căzut într-un cartier din orașul port la Marea Neagră.
Forțele de Apărare ucrainene au transmis că amenințarea balistică este din Crimeea.
Medvedev: „Doresc ca Statele Unite să se cufunde cât mai repede într-un nou război civil”
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avut o reacție furioasă după ce Camera Reprezentanților Congresului SUA a aprobat un pachet de proiecte de lege care include asistență militară pentru Ucraina, Israel și Taiwan.
„Ținând cont de decizia rusofobă care a avut loc, nu pot să nu doresc, cu toată sinceritatea, ca Statele Unite să se cufunde cât mai repede într-un nou război civil. Care, sper, va fi radical diferit de războiul dintre Nord și Sud din secolul al XIX-lea și va fi purtat folosind avioane, tancuri, artilerie, MLRS, toate tipurile de rachete și alte arme. Și care va duce în cele din urmă la prăbușirea fără glorie a imperiului răutăcios al secolului 21, Statele Unite ale Americii”, a transmis Dmitri Medvedev.
Mai multe detalii: Dmitri Medvedev, furios că americanii dau Ucrainei un ajutor de 61 de miliarde de dolari: „Doresc Statelor Unite să se cufunde într-un război civil!”
115 ciocniri pe front în ultima zi, cele mai multe pe direcția Avdiivka
În cursul ultimelor 24 de ore, pe front au avut loc 115 ciocniri de luptă, a transmis, duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.
Potrivit raportului, în total, armata rusă a lansat 15 rachete și 63 de lovituri aeriene și a tras 109 de salve cu sistemele de rachete asupra pozițiile trupelor ucrainene și în zonele populate.
„Peste 120 de localități din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost sub focul de artilerie. În total, au avut loc 115 ciocniri pe front în ultima zi. Cele mai multe în direcția Avdiivka, unde apărătorii noștri au respins 32 de atacuri în zonele așezărilor Semenivka, Novokalinove, Oceretine, Berdichi, Umanske, Yasnobrodivka, Nevelske și Oleksandropil din regiunea Donețk”, se arată în mesaj.
Explozii la Sevastopol
Mai multe exploziile s-au auzit de la Sevastopol în dimineața zilei de 21 aprilie, au relatat ChP Sevastopol, Astra și Krymsky veter.
Potrivit guvernatorului pus de Moscova în Peninsula Crimeea, Mihail Razvozaiev, forțele ruse au respins duminică dimineața devreme un atac cu rachete anti-navă asupra uneia dintre vasele sale în portul din Sevastopol.
Fragmentele căzute au provocat un mic incendiu, care a fost stins cu promptitudine, a adăugat Mihail Razvozaiev.
Potrivit agenției ruse Interfax, Podul Crimeei a fost temporar închis circulației vehiculelor duminică dimineața.
„Traficul vehiculelor pe Podul Crimeea este temporar blocat”, au transmis autoritățile locale, care au îndemnat oamenii să „trateze situația cu înțelegere și să nu posteze fotografii și videoclipuri pe internet”.
În nordul Sevastopolului, mașinile de pompieri s-au grăbit spre locul în care au răsunat exploziile.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, duminică, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 459.530 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 950 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 7.229 de tancuri, 13.896 de blindate, 11.719 de sisteme de artilerie, 348 de avioane, 325 de elicoptere și 9.379 de drone.
Cum se descurcă localnicii în Harkov, unde rușii bombardează intens și distrug infrastructura energetică
Rusia a exploatat deficitul de apărare aeriană din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pentru a distruge infrastructura energetică a regiunii și a-i teroriza pe cei 1,3 milioane de locuitori ai săi. În fața atacurilor constante, unii oameni își părăsesc locuințele, în vreme ce alții aleg să rămână, notează Associated Press.
O femeie de 79 de ani își face semnul crucii și, ținându-și bastonul, își părăsește apartamentul din Lukiantsi, o localitate pitorească la nord de orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei.
„Doamne, iartă-mă că-mi părăsesc casa, binecuvântează-mi drumul”, a spus Olha Faichuk, aruncând o ultimă privire în jur înainte de a se îndrepta încet spre un vehicul de evacuare.
Din zeci de rezidenți, doar 10 au mai rămas în blocul lui Faichuk.
Mai multe detalii: Viața în Harkov, unde rușii bombardează intens și distrug infrastructura energetică. „Doamne, iartă-mă că-mi părăsesc casa, binecuvântează-mi drumul”
ISW: „Fereastra” până la sosirea ajutorului american ar putea fi folosită de ruși pentru acțiuni ofensive pe front
Experții militari de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) transmit că rușii își pot intensifica atacurile folosind „fereastra” de timp înainte de sosirea în Ucraina a ajutorului militar din partea Statelor Unite, relatează Ukrainska Pravda.
Ajutorul oferit de Statele Unite nu va începe însă să aibă un impact asupra situației din prima linie decât după câteva săptămâni.
„Astfel, situația din prima linie va continua să se deterioreze în acest timp, mai ales dacă forțele ruse își intensifică atacurile pentru a profita de intervalul de timp înainte de sosirea noului ajutor american”, se arată în raport.
Analiștii spun că forțele ucrainene ar putea suferi noi eșecuri în săptămânile următoare, dar este probabil că vor putea opri ofensiva rusă actuală dacă ajutorul reînnoit al SUA sosește rapid.
„Amenințarea unei acțiuni semnificative din punct de vedere operațional al Rusiei în următoarele săptămâni rămâne, deși comandamentul ucrainean ar putea avea o marjă de manevră mai mare în a-și asuma riscuri pe termen scurt de epuizare a stocurilor, pentru a preveni acest lucru, dacă este încrezător că, în curând, noile resurse vor ajunge”, transmis experții militari.
Experții sugerează că, probabil, ocupanții vor intensifica operațiunile ofensive, loviturile cu rachete și loviturile cu drone în săptămânile următoare pentru a profita la maximum de constrângerile logistice ucrainene.
În plus, forțele ruse continuă, iar în unele zone au intensificat, operațiunile ofensive, profitând de primăvara „uscată” și de penuria de material ucrainean până la sosirea asistenței de securitate promise din Occident.
În același timp, subliniază experții, trupele ruse au obținut doar succes tactic în ultimele 6 luni și este puțin probabil să reușească o acțiune de anvergură care să distrugă prima linie ucraineană.
Cu toate acestea, în următoarele săptămâni, rușii pot obține în continuare câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, lovind în zonele frontului unde apărarea ucraineană pare relativ fragilă, în special la vest de Avdiivka, sau în zonele frontului în care forțele Moscovei se află în raza de acțiune a obiectivelor importante, cum ar fi de exemplu, lângă Chasovoy Iar.
Peskov: Noul ajutor al SUA va „omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”
Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă, 20 aprilie, de Camera Reprezentanţilor a Congresului american „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a denunţat Kremlinul după vot, potrivit AFP.
„Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă oficială de ştiri TASS.
Mai multe detalii: Reacția Kremlinului, după votul din Camera Reprezentanților: Noul ajutor al SUA va „omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”
NATO şi UE salută ajutorul SUA pentru Ucraina
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a pachetului de ajutor mult aşteptat pentru efortul de război al Ucrainei în faţa Rusiei, scrie AFP.
„Salut adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina. Ucraina foloseşte arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”, a afirmat Stoltenberg, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lăudat deblocarea sprijinului american. „Salut votul Camerei Reprezentanţilor din SUA care aprobă mult aşteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate şi în Carta Naţiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul său”, a scris Michel, pe aceeași platforma de socializare, potrivit Agerpres.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!