Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 808.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Dmitri Medvedev îl jignește pe David Cameron și amenință că Rusia va lovi cu „un tip special de arme”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev amenință deopotrivă Ucraina și Marea Britanie cu atacuri „cu un tip special de arme” într-un mesaj plin de jigniri la adresa ministrului britanic de externe David Cameron.

Medvedev, una dintre portavocile retoricii dure a Kremlinului, se arată deranjat încă de la începutul mesajului de apelul lui Cameron de a susține Ucraina până la capăt.

„Îmi amintesc destul de bine de acest tip. Am lucrat cu el când a devenit prim-ministru. Un britanic obișnuit plictisitor” care arăta ca „un diavol tânăr ce se delecta cu poziția sa dobândită în mod neașteptat”, își începe Medvedev tirada la adresa lui Cameron.

Dmitri Medvedev ajunge apoi la esența mesajului său, postat pe Telegram, și anume să descurajeze prin intimidare Occidentul să-și sporească sprijinul pentru Ucraina, permițând inclusiv atacuri cu armele sale pe teritoriul Rusiei.

Mai multe detalii: Dmitri Medvedev îl jignește pe David Cameron și amenință Marea Britanie: Rusia va lovi cu „un tip special de arme”

Din biroul de presă al BOR, un preot a fost angajat fără concurs, „la solicitare personală”, la Spitalul „Obregia”. Managerul Țîbîrnă: „Arhiepiscopia face numirile” | EXCLUSIV
Recomandări
Din biroul de presă al BOR, un preot a fost angajat fără concurs, „la solicitare personală”, la Spitalul „Obregia”. Managerul Țîbîrnă: „Arhiepiscopia face numirile” | EXCLUSIV
10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Mărturiile rușilor care nu sărbătoresc Ziua Victoriei

Vladimir Putin, liderul autocrat al Rusiei, își ucide adversarii politici și cere loialitate absolută. Cu toate acestea, încă mai are critici și ei simt că le-a distorsionat istoria. Pentru unii ruși, 9 mai este cea mai neagră zi a anului, comentează POLITICO.

Luând cuvântul în Piața Roșie, Putin a acuzat Occidentul de escaladare și că vrea „să uite lecțiile” celui de-al Doilea Război Mondial, asta deși el însuși s-a lăudat din nou cu arsenalul nuclear al Rusiei.

Are motive să fie încrezut. În timp ce Ucraina așteaptă mai multe arme și mai bune, Rusia pare că și-a recăpătat impulsul pe câmpul de luptă.

Intimidați să se supună unui amestec de propagandă și legi draconice, rușii obișnuiți nu prezintă nicio provocare pentru Putin, care conduce Rusia de aproape un sfert de secol.

Dar frontul unificat salutat de Putin și amplificat de presa rusă de stat este doar o parte a poveștii. Pentru o parte a societății ruse, Ziua Victoriei este un memento anual chinuitor al războiului în curs din Ucraina – o agresiune militară care pătează Rusia și îi distorsionează istoria.

Mai multe detalii: Mărturiile rușilor care nu sărbătoresc Ziua Victoriei: „Parada a pregătit terenul pentru acest război oribil”

Cum se folosea Securitatea de copii pentru a controla sistemul de învățământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă
Recomandări
Cum se folosea Securitatea de copii pentru a controla sistemul de învățământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă
10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Ungaria anunță o „luptă lungă” împotriva NATO pe tema unor noi propuneri privind susținerea Ucrainei

Ungaria a anunțat vineri, prin vocea ministrului său de externe Peter Szijjarto, o „luptă lungă” împotriva planurilor NATO de a spori ajutorul pentru Ucraina în fața invaziei ruse.

Potrivit lui Peter Szijjarto, citat de MTI, preluată de Agerpres, Ungaria nu va participa la planurile NATO de a-și spori rolul de coordonator în furnizarea ajutorului militar pentru Ucraina, nu va fi implicată în instruirea soldaților ucraineni și se va opune pachetului de 100 de miliarde de euro propus pentru cinci ani de către secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Mai multe detalii: Ungaria anunță o „luptă lungă” împotriva NATO. Ce motive invocă

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

SUA oferă un nou ajutor militar pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 milioane de dolari.

Anunțul a fost făcut de Casa Albă la scurt timp după ce apăruse pe surse informația că SUA pregătesc un pachet de ajutor militar, revenind la un ritm regulat de furnizare de armament către armata ucraineană, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front
Recomandări
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Un oficial american citat sub rezerva anonimatului a declarat că noul pachet de ajutor pentru Ucraina cuprinde artilerie, muniţie pentru sistemul de apărare antirachetă sol-aer NASAMS, muniţie antitanc, vehicule blindate şi arme de calibru mic care pot fi utilizate imediat pe câmpul de luptă, a indicat oficialul american, sub rezerva anonimatului.

Pe de altă parte, Canada va contribui cu 76 milioane de dolari canadieni (55,7 milioane de dolari) la o iniţiativă condusă de Germania, care vizează să furnizeze rapid sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei pentru a se apăra de atacurile ruseşti.

„Aceste sisteme vor ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene ruseşti care au ucis mii de ucraineni şi au distrus spitale, centrale electrice şi blocuri de apartamente”, a spus ministrul canadian al apărării Bill Blair.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Avioanele F-16, tot mai aproape de câmpul de luptă din Ucraina

Ucraina se aşteaptă să primească primele avioane de luptă F-16 din partea aliaţilor săi occidentali în iunie sau iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, relatează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina speră că aceste avioane de luptă fabricate în SUA să o ajute să contracareze superioritatea forţelor aeriene ale Rusiei în războiul la scară largă declanşat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de doi ani.

Sursa militară citată de Reuters nu a precizat ce ţară va furniza Ucrainei primul lot de avioane. Până în prezent, Danemarca, Olanda, Norvegia şi Belgia s-au angajat să trimită F-16 Ucrainei, precizează Reuters.

Mai multe detaliiAvioanele F-16, tot mai aproape de câmpul de luptă din Ucraina. Data estimată pentru predare

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Un fost pușcăriaș rus înrolat în războiul din Ucraina a violat și ucis o fată de 17 ani

Poliția a reținut un fost pușcăriaș rus care a mărturisit că a violat și ucis o adolescentă de 17 ani din regiunea ucraineană Lugansk, aflată sub ocupația rusească.

Suspectul, Andrei Kurbasov, a fost adus în Ucraina direct din închisoare, unde ispășea o pedeapsă pentru crimă.

Cadavrul victimei, Anastasia V., a fost găsit sâmbăta trecută în apropiere de satul Liubimivka din regiunea Luhansk, nformează canalul de Telegram ASTRA.

Kurbasov a recunoscut că a violat-o pe Anastasia într-o mașină, după care a ucis-o și a îngropat cadavrul într-o pădure.

Rudele lui Kurbasov au declarat pentru ASTRA că acesta a fost recrutat pentru a lupta în Ucraina în urmă cu aproximativ un an. Înainte de a fi condamnat pentru crimă, el a mai fost acuzat de tâlhărie, furt de mașini și posesie de droguri.

O lege semnată de Vladimir Putin în martie oferă imunitate prizonierilor condamnați pentru infracțiuni precum crimă, furt și viol dacă luptă în războiul din Ucraina, relatează Novaia Gazeta Europe.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Sondaj. Ucrainenii preferă să trăiască în democrație

Majoritatea ucrainenilor cred că țara lor are nevoie de o guvernare democratică, nu de un „lider puternic”, arată un sondaj efectuat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.

Potrivit sondajului, preluat de Zerkalo Nedeli, 59 la sută dintre ucraineni își doresc o țară cu un sistem democratic, în timp ce 32 la sută sunt de acord să fie conduși de un „lider puternic”.

În mod surprinzător, războiul a schimbat percepția ucrainenilor. Sondaje similare efectuate anterior indicau că ucrainenii preferau mai degrabă un „lider puternic” decât un sistem democratic. De exemplu, în octombrie 2020, doar 31 la sută pledau pentru un sistem democratic, față de 54 la sută pentru un „lider puternic”. Apoi, în iulie 2022, 27 la sută se pronunțau pentru „democrație” și 58 la sută pentru un „lider puternic”.

Sondajul făcut public vineri a fost efectuat în perioada decembrie-februarie pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârste de peste 18 ani.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Zelenski, despre ofensiva rusească din Harkov: „I-am întâmpinat acolo cu trupe și artilerie”

Forţele armate ale Rusiei au lansat vineri dimineaţa un atac terestru cu blindate asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk într-un efort de a crea o zonă-tampon, a declarat o sursă militară ucraineană de rang înalt, citată de agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.

Invadatorii ruși şi-au intensificat activitatea în regiunea Harkov, iar acolo au loc lupte. Asaltul deschide un nou front în războiul la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care s-a concentrat până acum în special în zonele din estul şi sudul ţării invadate, după ce o contraofensivă ucraineană a respins şi a alungat, în primul an al războiului, forţele de ocupație din nordul ţării, inclusiv din regiunea capitalei Kiev.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat vineri că a trimis întăriri pentru a ajuta la respingerea atacurilor ruseşti în zonele de frontieră din regiunea Harkov, în nord-estul ţării. Ministerul a confirmat că trupele ruseşti au încercat să pătrundă cu vehicule blindate la primele ore ale dimineţii, dar susţine că deocamdată eforturile Moscovei au fost respinse.

„Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe, brigăzi şi artilerie”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă, avertizând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-şi susţine tentativa de avansare.

Cel puțin doi civili au fost uciși, iar alții cinci au fost răniți în primele ore ale noii ofensive rusești.

Mai multe detalii: Rusia a declanșat o ofensivă terestră în regiunea Harkov. Armata ucraineană trimite întăriri şi evacuează civili. Ce urmăresc rușii?

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Ucraina trimite întăriri în regiunea Harkov pentru a respinge avansurile rusești

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat vineri că a trimis întăriri militare pentru a ajuta la respingerea atacurilor rusești în zonele de frontieră din regiunea Harkov, relatează Reuters.

Forțele rusești au avansat un kilometru în nord-estul regiunii Harkov, în apropiere de Vovchansk, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt pentru Reuters.

Aceeași sursă a declarat că armata rusă urmărește să avanseze până la 10 kilometri în regiune, în încercarea de a stabili o zonă tampon. Forțele ucrainene luptau vineri pentru a reține avansul Moscovei.

„În jurul orei 5 dimineața, a existat o încercare a inamicului de a străpunge linia noastră defensivă sub acoperirea vehiculelor blindate. Deocamdată, aceste atacuri au fost respinse; continuă luptele de intensitate variabilă”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Ucraina ar putea recruta până la 20.000 de deținuți în armată

Ucraina și-ar putea întări armata cu până la 20.000 de condamnați într-o mișcare care ar contribui și la reducerea supraaglomerării în închisorile ucrainene, a declarat ministrul Justiției Denis Maliuska pentru BBC Ucraina într-un interviu publicat pe 10 mai.

Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a adoptat pe 8 mai un proiect de lege care permite celor condamnați pentru anumite infracțiuni să servească în armată, deschizând calea pentru mobilizarea voluntară a prizonierilor.

Propunerea a fost prezentată pentru prima dată parlamentului în martie, ca parte a eforturilor Ucrainei de a reînnoi rândurile Forțelor Armate pe fondul războiului cu Rusia.

Maliuska a recunoscut că această mișcare ar putea fi ecoul politicii Rusiei de recrutare a prizonierilor, dintre care 50.000 s-au alăturat grupării Wagner în 2022 și au fost dislocați în atacuri costisitoare împotriva pozițiilor ucrainene.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

2 persoane ucise și 13 răniți în Ucraina, după atacurile ruse din ultima zi

Atacurile rusești în Ucraina au ucis două persoane și au fost rănite alte 13 în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale vineri, 10 mai.

Potrivit oficialilor ucraineni, au fost raportate victime în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov și Donețk.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Doi răniți și trei case arse după bombardamentele din Harkov

În urma bombardamentelor rusești de la Harkov, 12 case au fost avariate, iar 3 au ars după incendii izbucnite, iar o femeie și un copil au fost răniți, au anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei și guvernatorul regional.

„A avut loc un incendiu în trei case private. 12 clădiri rezidențiale private au fost avariate anterior. Două persoane au fost rănite: un copil de 11 ani și o femeie de 72 de ani”, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sineguhov.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Rafinărie din regiunea rusă Kaluga, atacată cu drone

Vineri noapte, în regiunea Kaluga din Rusia, mai multe drone au atacat rafinăria de petrol Pershiy Zavod, trasmite Pravda.

Potrivit presei ruse, care citează mărturiile localnicilor, s-au auzit mai multe explozii puternice în districtul Dzerzhinsky din regiunea Kaluga. Oamenii au auzit sunetele zborului mai multor drone, după care a izbucnit un incendiu în zona rafinăriei.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Rușii au atacat noaptea trecută cu 10 drone Ucraina

Vineri noapte, ocupanții ruși au atacat din nou Ucraina, folosind 10 drone Shahed, a anunțat armata ucraineană, precizând că apărarea aeriană a doborât toate țintele aeriene.

„Toate dronele de atac au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a transmis Statul Major. Dronele au fost distruse în regiunile Odesa, Mikolaiv și Herson.

Comandantul Forțelor Aeriene, generalul locotenent Mykola Oleschuk, a raportat că, pe lângă cele zece Shahede lansate de pe teritoriul Crimeei ocupate, rușii au lansat două S-300/S-400 anti- rachete ghidate de aeronave din regiunea Belgorod în direcția regiunea Harkov.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Bombardamente asupra Harkov

Forțele ruse au atacat vineri noapte, 10 mai, orașul Harkov, iar o clădire rezidențială a fost avariată, au anunțat primarul Harkovului, Ihor Terekhov, și guvernatorul regiunii, Oleh Sineguhov. De asemenea, rușii au atacat și orașul Derhaci din regiunea Harkov.

„Conform datelor preliminare, o casă privată a fost avariată în urma atacului de la Harkov”, a spus acesta.

10 mai - Acum o saptamana
10-05-2024

Rusia anunță că a interceptat drone la sud de Moscova

Unitățile antiaeriene ruse au interceptat o dronă la sud de Moscova și nu au existat răniți sau pagube din cauza căderii resturilor, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vineri dimineața, citat de Reuters.

Sobianin a spus că drona, care se îndrepta spre Moscova, a fost doborâtă în districtul Podolsk, chiar la sud de capitală.

La fața locului s-au deplasat echipaje de urgență și specialiști. Guvernatorul regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că unitățile antiaeriene au doborât trei drone ucrainene peste noapte, fără să existe victime.

Și în regiunea Belgorod, tot la graniță, două drone ucrainene au fost doborâte, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Vasycool1976   •   10.05.2024, 13:17

Păcat că au distrus drona ,rusnacii,am fi văzut un model gotic pe Kremlin

Trandafir   •   10.05.2024, 09:48

Cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat creste nevoia de arme, asa ca industria de armament are de lucru si creste profitul in dolari.

    Marica13   •   10.05.2024, 19:43

    Trandafir   •  10.05.2024, 09:48

    Cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat creste nevoia de arme, asa ca industria de armament are de lucru si creste profitul in dolari.

    Pai vb cu putin sa stea cuminte la pensie si gata.

      Daniel_DNL   •   11.05.2024, 14:45

      Marica13   •  10.05.2024, 19:43

      Pai vb cu putin sa stea cuminte la pensie si gata.

      Biden e afectat mai tare de lipsa pensiei .. Zelenski sa anuleze legea care interzice negocierile

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care le găsești oriunde
FANATIK.RO
Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care le găsești oriunde
De ce a făcut, de fapt, Florin Piersic infecție la genunchi. Marele actor a explicat totul: "Pur și simplu am..."
Viva.ro
De ce a făcut, de fapt, Florin Piersic infecție la genunchi. Marele actor a explicat totul: "Pur și simplu am..."
Soția lui Pepe, răsfățată în Dubai de ziua ei. Solistul i-a pus tot luxul la picioare, iar imaginile au devenit virale. Yasmine s-a afișat și în costum de baie
Libertateapentrufemei.ro
Soția lui Pepe, răsfățată în Dubai de ziua ei. Solistul i-a pus tot luxul la picioare, iar imaginile au devenit virale. Yasmine s-a afișat și în costum de baie
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea luptei Tyson Fury - Oleksandr Usyk: „Nu privi dacă ești sensibil”
GSP.RO
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea luptei Tyson Fury - Oleksandr Usyk: „Nu privi dacă ești sensibil”
La ce program să nu speli niciodată prosoapele. Greșeala care îți poate distruge mașina de spălat
FANATIK.RO
La ce program să nu speli niciodată prosoapele. Greșeala care îți poate distruge mașina de spălat
Care sunt alimentele anti-foame. Produsul cu cea mai mare putere de sațietate cu numai 80 calorii
Știrileprotv.ro
Care sunt alimentele anti-foame. Produsul cu cea mai mare putere de sațietate cu numai 80 calorii
Cine este Olga Guțanu, presupusa iubită a lui CRBL după divorț. E cu 22 de ani mai tânără decât el!
Unica.ro
Cine este Olga Guțanu, presupusa iubită a lui CRBL după divorț. E cu 22 de ani mai tânără decât el!
Şoc în fotbalul românesc. Marian Iancu îşi anunţă revenirea: „Acolo mă bag, va fi al doilea stadion din ţară!” | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Şoc în fotbalul românesc. Marian Iancu îşi anunţă revenirea: „Acolo mă bag, va fi al doilea stadion din ţară!” | EXCLUSIV
Filmul tragediei de la Codăeşti, unde trei prieteni motocicliști şi-au pierdut viaţa. Ionela a fost găsită moartă de alţi şoferi, minute bune după accident
Observatornews.ro
Filmul tragediei de la Codăeşti, unde trei prieteni motocicliști şi-au pierdut viaţa. Ionela a fost găsită moartă de alţi şoferi, minute bune după accident
Horoscop 20 mai 2024. Balanțelor li se pare că au ajuns pe o linie moartă, că nimic nu merge așa cum și-ar dori
HOROSCOP
Horoscop 20 mai 2024. Balanțelor li se pare că au ajuns pe o linie moartă, că nimic nu merge așa cum și-ar dori

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI