Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 823.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Kuleba cere mai multe sisteme Patriot după atacul „barbar” de la Harkov

După atacurile ruşilor care au provocat moartea a cel puțin patru persoane și rănirea a cel puțin 38, ministrul de externe Kuleba a cerut, într-o postare pe X, partenerilor Ucrainei să „furnizeze Ucrainei apărare aeriană suplimentară și sprijin pentru loviturile ucrainene asupra țintelor militare din Rusia”, relatează The Kyiv Independent.

Atacul de la începutul zilei a lovit un hipermarket de materiale de construcții. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că două bombe ghidate rusești au lovit hipermarketul, provocând un incendiu care a cuprins 15.000 de metri pătrați.

Câteva ore mai târziu, o a doua lovitură în centrul orașului Harkov a provocat rănirea a cel puțin încă 14 persoane.

Apărarea aeriană suplimentară și capacitatea de a doborî avioanele militare rusești înainte ca acestea să lanseze bombe este singura modalitate de a preveni astfel de „crime de război barbare împotriva civililor”, a scris Kuleba în postarea sa.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu susțin sau încurajează loviturile Kievului cu arme americane pe teritoriul Rusiei, în timp ce oficialii ucraineni ar încerca să convingă Washingtonul să ridice această interdicție.

Izvoarele din Herculane cu apă gratuită din belșug. Unii iau cu camioneta câte 400-500 de litri: „Vine dintr-un izvor-galerie săpat acum 2.000 de ani”
Recomandări
Izvoarele din Herculane cu apă gratuită din belșug. Unii iau cu camioneta câte 400-500 de litri: „Vine dintr-un izvor-galerie săpat acum 2.000 de ani”

Potrivit New York Times, secretarul de stat american Anthony Blinken a început să susțină ridicarea interdicției de a lovi ținte din Rusia după vizita sa la Kiev la începutul lunii mai.

De asemenea, Zelenski a cerut liderilor mondiali sisteme suplimentare de apărare antiaeriană după atacul mortal.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Cel puțin 12 răniți într-un al doilea atac al ruşilor la Harkov

La doar câteva ore după ce cel puțin două persoane au fost ucise și 33 rănite în timpul unei lovituri asupra unui hipermarket din Harkov, o altă lovitură în centrul orașului a provocat rănirea a cel puțin 12 persoane, potrivit unei postări pe Telegram a primarului din Harkov, Ihor Terejov, transmite The Kyiv Independent.

Lovitura a lovit o zonă rezidențială densă, a precizat Terekhov.

Printre răniți se numără și un băiat de 13 ani care a fost spitalizat, a raportat pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

Informațiile privind numărul răniților și amploarea pagubelor erau încă în curs de stabilire, a precizat Terekhov.

Prima lovitură, pe 25 mai, a lovit un hipermarket de materiale de construcții din oraș. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov a declarat că două bombe rusești teleghidate au lovit hipermarketul, ucigând două persoane și provocând un incendiu pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați.

Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
Recomandări
Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Armata rusă a pierdut în Ucraina o jumătate de milion de soldaţi, ucişi sau răniţi, estimează Kievul

Statul Major ucrainean anunţă, într-o serie de comunicate, că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte, ucişi sau răniţi, de la începutul războiului, 24 februarie 2022, relatează Le Monde, preluat de News.ro.

Aceste date nu pot fi verificate, scrie ziarul francez, care precizează că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile de la începutul războiului.

Mai multe detalii: Armata rusă a pierdut în Ucraina peste o jumătate de milion de soldaţi, ucişi sau răniţi, estimează Kievul

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Atac al ruşilor asupra unui hipermarket din Harkov: Doi oameni au murit, iar alţi 24 sunt răniţi

Cel puțin două persoane au fost ucise și 24 rănite într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de materiale de construcții din Harkov, au anunțat oficialii ucraineni, informează The Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că două bombe rusești teleghidate au lovit clădirea, ucigând două persoane și provocând un incendiu pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, este posibil ca peste 200 de persoane să se fi aflat în interiorul hipermarketului în momentul atacului.

Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!
Recomandări
Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, a declarat ulterior că 24 de persoane au fost rănite și că 15 persoane sunt date dispărute. „Rusia a lovit în mod deliberat un obiect civil în mijlocul unui weekend”, a adăugat el.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Armata rusă revendică cucerirea unui alt sat ucrainean, în estul ţării

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Unităţile grupului central de trupe au eliberat satul Arkhangelsk (…) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite”, a declarat Ministerul Rus al Apărării în raportul său zilnic.

Rusia câştigă teren de luni de zile în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută şi capturarea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Forţele ruse au cucerit Ocheretîne la începutul lunii mai şi au obţinut victorii rapide în acest sector al frontului, în timp ce în alte zone încearcă să învingă apărarea ucraineană.

Armata rusă a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, în nord-est, cucerind mai multe localităţi şi forţând Ucraina să trimită întăriri în zonă. Kievul a susţinut totuşi vineri că trupele ruse „s-au blocat” în acest sector şi că progresul lor a fost „oprit”.

Trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă de soldaţi şi muniţie, din cauza eforturilor insuficiente de mobilizare şi a întârzierilor în livrarea ajutorului occidental.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Zelenski: Pierderile rusești în timpul ofensivei de la Harkov sunt de 8 ori mai mari decât cele ucrainene

Pierderile Rusiei în timpul ofensivei din regiunea Harkov, lansată la începutul acestei luni, sunt de opt ori mai mari decât cele suferite de forțele armate ucrainene, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă, relatează The Kyiv Independent.

Vorbind pentru publicația kazahă Vlast, Zelenski a declarat că această cifră arată că dictatorul rus Vladimir Putin „nu are absolut nicio considerație pentru viața umană”.

Rusia a lansat o nouă ofensivă la 10 mai în nordul regiunii Harkov. Forțele Moscovei au reușit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare, a declarat Zelenski la 16 mai.

La 24 mai, armata ucraineană a declarat că acum desfășoară contraatacuri împotriva forțelor Moscovei în zonă.

„Străpungerea lor în direcția Harkov, care a avut loc cu puțin peste două săptămâni în urmă, [s-a soldat] cu pierderi militare de la 1 la 8 – un ucrainean la opt ruși”, a declarat Zelenski în timp ce vorbea cu reporterii pe 24 mai în ruinele unei tipografii din Harkov, care a fost distrusă de un atac cu rachete rusești cu o zi înainte.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Zelenski, despre pierderile suferite în ofensiva rusă din Harkov: Opt militari ruși la un ucrainean

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru șase jurnaliști de la publicații independente din Asia Centrală, că pierderile suferite în timpul ofensivei rusești din Harkov sunt estimate opt militari ruși la un ucrainean, relatează BBC Rusia.

„Priviți. «Avansul» lor în direcția Harkov. Care a fost… cât timp a trecut? 20 de zile? Două săptămâni. Un pic mai mult. Victimele – una din opt. Un ucrainean – opt ruși”, a declarat Zelenski, vorbind despre victime militare.

„Lui Putin nu-i pasă absolut deloc de înțelegerea vieții umane, nu-i pasă de poporul său, atât de civili, cât și de militari”, a mai spus, în acest context, Volodimir Zelenski.

Trupele ruse au lansat recent o ofensivă în nordul regiunii Harkov. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, pe 18 mai, că „azi nu există planuri de a lua Harkovul”. Volodimir Zelenski a anunțat pe 21 mai că forțele ucrainene înregistrează „rezultate tangibile” în luptele din regiune.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

ISW: Rusia ar putea folosi acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă

Rusia se poate folosi de acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă în Ucraina, scrie Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul zilnic despre evoluția războiului, relatează BBC Rusia.

Precizările vin în contextul în care agenția Reuters a relatat pe 24 mai, citând patru surse rusești, că președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă.

ISW a subliniat că nu poate verifica cât de exact reflectă informațiile din sursele Reuters poziția reală a președintelui rus cu privire la problema încetării focului.

În ultimele șase luni, presa occidentală a relatat de mai multe ori, citând surse apropiate Kremlinului, că Putin este interesat să negocieze o încetare a focului.

Potrivit ISW, acțiunile armatei ruse în Ucraina din ultimele luni arată că Moscova este mai interesată de atingerea obiectivului său pe termen lung – cucerirea cât mai multor teritorii ucrainene – decât de orice proces de negociere și de încetare a focului.

Acordul de încetare a focului nu va împiedica Rusia să își reia ofensiva împotriva Ucrainei, consideră ISW. Rusia poate folosi răgazul din timpul încetării focului pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă pe scară largă, consideră experții de la Institutul pentru Studiul Războiului.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Șeful NATO spune că aliații ar trebui să ia în considerare să renunțe la unele restricții impuse asupra utilizării armelor transferate Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu acordat publicației The Economist, că, din punctul său de vedere, a venit momentul ca țările membre ale alianței care furnizează arme Ucrainei să ridice restricțiile privind utilizarea acestora, relatează BBC Rusia. Ucraina a insistat în ultima perioadă ca partenerii occidentali să îi permită să folosească armele pentru atacuri asupra unor obiective militare din Rusia.

„Este timpul ca aliații să ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor transferate Ucrainei. Mai ales acum, când au loc lupte grele în Harkov, în apropiere de graniță, negarea capacității Ucrainei de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc face mult mai dificilă apărarea teritoriului său”, a declarat șeful NATO într-un interviu acordat pe 24 mai.

Pentru Stoltenberg, a permite Ucrainei să atace ținte din Rusia cu arme occidentale și participarea directă a NATO în conflict nu sunt același lucru, notează The Economist.

„Facem exerciții, furnizăm arme și muniție Ucrainei, dar nu vom participa direct de pe teritoriul NATO la operațiuni de luptă deasupra Ucrainei sau în Ucraina. Aceasta este o chestiune complet diferită”, a mai spus Stoltenberg.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Trei drone, doborâte în timpul nopții deasupra regiunilor Belgorod și Kursk – Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă dimineață că trei drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții – două deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Kursk, relatează BBC Rusia.

„În cursul nopții trecute, au fost stopate încercările regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul unor drone de tip aeronavă împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus două vehicule aeriene ucrainene fără pilot deasupra teritoriului regiunii Belgorod, iar un UAV a fost interceptat deasupra teritoriului regiunii Kursk”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia într-un mesaj pe Telegram.

25 mai - Acum 3 saptamani
25-05-2024

Atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov

Forțele ruse au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri cu rachete asupra regiunii ucrainene Harkov, o instituție de învățământ fiind avariată, au anunțat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

În jurul orei locale 1.00 (aceeași oră în România), Rusia a lansat patru atacuri cu rachete împotriva regiunii ucrainene. Potrivit biroului procurorului din Harkov, regiunea a fost atacată cu rachete balistice S-300.

Nu au fost raportate victime.

Clădirea unui liceu, 15 mașini și fațada unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje au fost avariate în districtul Slobidskyi.

24 mai - Acum 3 saptamani
24-05-2024

Zelenski: Am preluat „controlul luptei” în zona de frontieră a regiunii Harkov, unde au pătruns rușii

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în mesajul său zilnic, că armata ucraineană a preluat „controlul luptei” în zona zonei de frontieră a regiunii Harkov, unde intraseră trupele ruse, relatează Ukrainska Pravda.

„Am ținut o ședință de securitate la Harkov, cu militari, șefii serviciilor speciale, autoritățile regionale și ale orașului. Acum soldații noștri au reușit să preia controlul de luptă asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, a spus liderul de la Kiev.

Potrivit Obozrevatel, Zelenski a fost la Harkov în această dimineață, unde rachetele rusești au lovit ieri, șia transmis condoleanțe familiilor celor care au pierit în urma atacului cu muniție ghidată. „Vom face totul pentru a ne proteja statul și a face Rusia să plătească pentru ceea ce a făcut.  Teroarea rusă arată că scopul lor este distrugerea completă a Ucrainei, dar nu vom permite asta”, a adăugat președintele.

24 mai - Acum 3 saptamani
24-05-2024

SUA, un nou transport de arme pentru Ucraina, în valoare de 275 de milioane de dolari

Statele Unite au alocat un alt transport de arme Ucrainei, de 275 de milioane de dolari, „pentru a ajuta la respingere atacurilor rusești din regiunea Harkov”, a confirmat secretarul de stat Anthony Blinken, într-o declarație publicată de Departamentul Apărării.

Ajutorul include muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete Javelin și rachete cu lansare tubulară, urmărite optic, ghidate cu fir, sisteme AT-4, muniții aeriene de precizie, arme de calibru mic și cartușe pentru arme de calibru mic, grenade și mine antitanc.

„După cum a arătat clar președintele Joe Biden, Statele Unite și coaliția internațională vor continua să fie alături de Ucraina în apărarea libertății sale”, a spus Blinken.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (21)

Alex.59   •   26.05.2024, 16:41

Război în Ucraina, ziua 822... 😒

Lucaluca   •   26.05.2024, 05:17

Nu am să înțeleg niciodată cu ce este vinovată populația din Ucraina, suferint atâtea răutăți, din cauza celor aflați la conducerile acestor țări ....

    VolodimirZelenski   •   26.05.2024, 09:01

    Lucaluca   •  26.05.2024, 05:17

    Nu am să înțeleg niciodată cu ce este vinovată populația din Ucraina, suferint atâtea răutăți, din cauza celor aflați la conducerile acestor țări ....

    De fapt suferim cu totii din cauza lui Vladimir Vladmirovici.

AndreyRlz   •   25.05.2024, 22:48

Incredibil acuma mai nou Au și bombetele ghidate la kilometrul distanță

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
Știrileprotv.ro
Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Libertateapentrufemei.ro
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
I se spunea “fiica Diavolului”. Povestea Eleonorei din Suceava, tânăra “posedată” care a îngrozit țara și a ajuns subiect de cercetări peste hotare
FANATIK.RO
I se spunea “fiica Diavolului”. Povestea Eleonorei din Suceava, tânăra “posedată” care a îngrozit țara și a ajuns subiect de cercetări peste hotare
S-a ținut de cuvânt. Ce s-a întâmplat când senzația din Polonia a ajuns în mijlocul olandezilor la EURO 2024
GSP.RO
S-a ținut de cuvânt. Ce s-a întâmplat când senzația din Polonia a ajuns în mijlocul olandezilor la EURO 2024
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
FANATIK.RO
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Unica.ro
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Orangesport.ro
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: "Mai uşor ca în ţară"
Observatornews.ro
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: "Mai uşor ca în ţară"
Horoscop 17 iunie 2024. Scorpionii sunt în elementul lor într-o zi care îi îndeamnă să intervină în forță în orice situație presantă
HOROSCOP
Horoscop 17 iunie 2024. Scorpionii sunt în elementul lor într-o zi care îi îndeamnă să intervină în forță în orice situație presantă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI