Trocul a devenit esențial pentru popoarele insulare, la fel de lovite de criza COVID ca și restul lumii, chiar dacă numai la nivel economic, nu și sanitar.

În Fiji, peste 40.000 de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă. Oamenii nu mai au bani pentru a plăti bunuri și servicii, așa că oferă la schimb lucruri din gospodărie ori mâncare.

Cum arată mercuriarul în insule?

O barcă face cât doi porci, un drum cu taxiul poate fi plătit cu zarzavat, legume ori fructe din grădină, pentru un curs sau un tutorial online sunt acceptate câteva pâini proaspete, o ședință foto se efectuează contra unui covor second-hand, iar rugăciunile pot reprezenta plata corectă pentru măturarea curții.

Cele mai multe astfel de tranzacții se încheie pe pagina de Facebook Barter for Better Fiji, creată în urmă cu câteva săptămâni pentru a veni în ajutorul celor pe care pandemia de COVID i-a lăsat fără slujbe și, deci, fără venituri.

În prezent, pagina are peste 127.000 de membri, în condițiile în care numărul total al locuitorilor din Fiji este de aproape 900.000.

Scopul principal al înființării acestui grup pe Facebook a fost găsirea unei soluții pentru oamenii afectați de criza economică. Am vrut să le dăm posibilitatea de a obține lucruri de care au nevoie fără a plăti cu bani, pe care poate nu-i au sau pe care trebuie să-i păstreze pentru a achita facturile.

Marlene Dutta, consultant în afaceri, pentru The Guardian:

Exemplul Fiji a fost urmat de Tonga, unde locuitorii au înființat un grup similar pe Facebook, intitulat Barter for Change, Samoa, unde au apărut două astfel de pagini, Barter for Better Samoa și Le Barter Samoa, și Vanuatu, unde comunitatea se adună pentru trocuri pe Barter for Nambawan Life Vanuatu.

Ad placeholder

Insulele din Pacific au raportat puține cazuri de infectare cu noul coronavirus, 260, și doar 7 decese. În Fiji au fost doar 18 îmbolnăviri și niciun deces, iar Tonga, Samoa și Vanuatu nu au avut niciun caz.

Mjoritatea statelor insulare și-au închis însă granițele, de teamă că dacă SARS-COV-2 ajunge acolo, ar putea decima populația, iar suspendarea curselor aeriene a dus la o scădere cu 40% a veniturilor din turism.

Citeşte şi:

Demontarea unei sperieturi pentru cei 45% din români, care sunt hipertensivi. Medicamentele pentru hipertensiune par a fi sigure pentru pacienții COVID-19

INTERVIU | Ambasadorul George Maior, intervenție surprinzătoare de la Washington: ”Discuțiile despre originea virusului vor continua foarte intens și ele sunt necesare”

“Am venit aici să muncim, nu să mâncăm de la Crucea Roșie”. Disperarea a 45 de muncitori egipteni și tunisieni din Sibiu, abandonați de un afacerist care escrochează dându-se vărul lui Raed Arafat (I)

O româncă din Danemarca povestește cum s-a organizat reluarea cursurilor: copiii, împărțiți în grupe cu nume de culori, iar “galbenul” nu se întâlnește cu “verdele”

FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Cine e soția multimilionarului român acuzat că a vrut să o ÎNECE la Mamaia. E fosta iubită a unui cântăreț celebru
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine e soția multimilionarului român acuzat că a vrut să o ÎNECE la Mamaia. E fosta iubită a unui cântăreț celebru
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
RECOMANDĂRI