Studiul, derulat pe mai mult de 6.000 de adulți, a constatat că persoanele care au fost vaccinate cu două doze aveau o probabilitate cu 41% mai mică de a raporta simptome asociate COVID timp de 12 săptămâni după primul test pozitiv.
Per ansamblu, doar 9,5% din cei care primiseră două doze de vaccin și care au făcut parte din grupul de studiu au raportat că s-au confruntat cu COVID de lungă durată, adică simptome COVID care durează mai mult de patru săptămâni, comparativ cu ponderea de 14,6% din membrii unui grup socio-demografic similar care nu erau vaccinați.
David Strain, lector la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter și cel care a condus cercetările Asociației Medicale Britanice privind sindromul „long COVID”, a declarat că descoperirile ONS, coroborate cu cercetările publicate în această săptămână, arată că nivelurile scăzute ale anumitor anticorpi sunt mai frecvente la cei care au dezvoltat „long COVID” decât la pacienții care și-au revenit rapid.
„Știm că vaccinurile declanșează aceste răspunsuri imune. Cu cât un pacient infectat prezintă niveluri mai mari ale acestor imunoglobuline, cu atât este mai puțin probabil să dezvolte long COVID”, a arătat Strain, catalogând drept reconfortant faptul că vaccinarea pare să atenueze riscul apariției acestui sindrom.
O limitare a studiului a fost dată de momentul diferit la care s-au vaccinat participanții din grupul persoanelor imunizate cu două doze; schimbarea tulpinilor dominante de COVID aflate în circulație și alți factori care au variat pe parcursul pandemiei ar fi putut influența rezultatele.